Reportagetip: Vanuatu, ver weg van het massatoerisme

De eilandengroep Vanuatu is een afgelegen parel der natuur: parelwitte stranden, helderblauwe lagunes en gloeiende vulkanen. Een kennismaking met de gelukkigste mensen ter wereld tussen spectaculaire natuur. Vanuatu is een authentieke bestemming, ver weg van het massatoerisme.

Vanuatu is een onderdeel van Melanesië, een eilandengroep in de Grote Oceaan en een onderdeel van Oceanië. Het eiland herbergt spectaculaire, nog actieve vulkanen, spuitende geisers en unieke warmwaterbronnen. Volgens de Happy Planet index zouden de inwoners van Vanuatu de gelukkigste mensen ter wereld zijn. Dit weerspiegelt zich zeker in de grote samenhorigheid van de bewoners, de sterke verbondenheid met de tradities en de ongerepte stranden en lagunes.

Hoofdeiland van Vanuatu: Efate

Het hoofdeiland Efate met als hoofdstad Port Vila ligt op slechts 3 uur vliegen van Sydney. Een wereld van verschil met het drukke stadsleven. Goedlachse, humoristische lokale gidsen leiden je met plezier rond op Efate. Het museum van Vila is een heel interessante introductie, waar je leert over de geschiedenis van het eiland. In de Secret Garden maak je kennis met typische inheemse dieren en planten. De lokale koffiebranderijen zoals die van Tanna koffie zorgen voor een ideale afsluiter van de dag. In de Cultural Villages kan je je laten inwijden in de plaatselijke gebruiken en uitleg krijgen over hoe de mensen er vroeger leefden.

De eilanden laten zich van een andere kant zien vanop het water. Je kan een jacht huren voor een ontspannen zeiltocht in de beschutte wateren van Havannah Harbour. Onderweg kan je een bezoek brengen aan een project van de met uitsterven bedreigde karetschildpadden. Voorbij Moso Island kan je genieten van de lieflijke ‘Sun & Moon’ baai met zijn fijne witte zandstrand ‘Hai Tok’. Barbecueën op het strand of snorkelen in een kristalheldere blauwe lagune, het is er allemaal mogelijk.

Tanna, het meest authentieke eiland

Veel mensen ontdekken Tanna als het meest authentieke en mooiste eiland van Vanuatu. De natuur is er adembenemend mooi en de mensen leven er nog écht als een eeuw geleden. De authentieke huizen in de Cultural Village hebben geen elektriciteit en ontbreken elke vorm van modern comfort. De bewoners vertellen uitgebreid hoe ze wonen en hoe het dagdagelijkse leven er verloopt. Het eten wordt in bananenbladeren gewikkeld en buiten op een vuurtje klaar gemaakt. Je kan er ook de typische eilanddansen bewonderen, zowel door vrouwen, kinderen als mannen. 

Het hoogtepunt: de Yasur vulkaan

Tanna betekent ‘aarde’ en staat symbool voor de rijke vulkanische grond. Het eiland biedt een enorm afwisselend landschap dat gedomineerd wordt door de nog steeds actieve Yasur vulkaan. Een bezoek aan de Yasur vulkaan is het hoogtepunt van elke reis naar Vanuatu.

Een offroad-jeep brengt ja na een 2-uur durende klim over zeer hobbelige en onverharde wegen langs prachtige landschappen richting vulkaan. Nergens ter wereld kan je immers zo dicht bij een actieve vulkaan komen. Na een korte wandeling bereik je de rand van de vulkaan. Je kan er een indrukwekkend schouwspel waarnemen: een trillende grond, grijze aswolken die boven de vulkaan hangen, de vulkaan spuwt gloeiende lavarotsen die al even spectaculair terug in de krater vallen. In het donker, na zonsondergang, is het schouwspel nog mooier. Je krijgt maar niet genoeg van het schitterende vuurwerk .

Het laatste eiland: Espiritu Santo

Espiritu Santo is het grootste eiland van Vanuatu en wordt ook wel ‘de hoofdstad van het avontuur’ of het ‘duikersmekka’ genoemd. Een historische plek is 'Million Dollar Point'. Dat punt werd in de Tweede Wereldoorlog, na de aanval van de Japanners op Pearl Harbour, gebruikt door de geallieerden als opslagplaats. Dat verklaart ook de aanwezigheid van de vele scheepswrakken die dan weer aanleiding gaven tot het duiktoerisme. Hier is het hoogtepunt het wrak van de 'SS President Coolidge'.

Een prachtig staaltje natuur zijn de ‘blue holes’ met hun turkooisblauw water en fascinerende koralen. ‘Champagne Beach’ mag ook niet ontbreken. Het is een rustig en afgelegen strand waar je helemaal alleen kan rondlopen. Je kan er ook de plaatselijke populaire drank 'kava' proeven.

Praktisch

De archipel Vanuatu strekt zich uit over 1.300 km in de Stille Zuidzee, en behoort tot Melanesië. Het bestaat in totaliteit uit 83 eilanden, de meeste van vulkanische oorsprong. Talrijke eilanden zijn onbeduidend klein. De grootste zijn Espiritu Santo en Malakula. Het hoofdeiland is Efate.

Klimaat / Beste reistijd

Het klimaat in Vanuatu is tropisch en door de zuidoostelijke passaatwinden van mei tot en met november aangenaam warm, tot 26°C. De regentijd loopt van december tot en met april. In deze periode komen ook vaker wervelstormen voor. In januari heb je de warmste temperaturen met 27 à 30°C en een hoge vochtigheid. De beste reistijd is van mei tot en met november.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels