Reportagetip: Royaal skiplezier in Ischgl

Het Oostenrijkse Paznaundal is met skigebieden als Ischgl en Galtür een mekka voor wintersporters. Skiërs krijgen een onvergetelijke totaalbelevenis in Ischgl en jonge gezinnen kunnen in Galtür terecht. Een combinatie van moderne en sneeuwzekere pistes met sterrenrestaurants, grootschalige evenementen en een ontspannend vrijetijdsleven naast de piste. Kortom, voor het goede leven op en naast de latten moet je in Ischgl zijn.

Door de Dorfstrasse

Bij onze aankomst in Ischgl wandelen we door de Dorfstrasse en worden we meteen ondergedompeld in de verscheidenheid van het skioord: van de hypermoderne kabelliften passeren we langs de traditionele party-hutten op het plein en verder langs de gourmetwinkel, de champagnebar, een tiental 4-sterren hotels en tenslotte het 5-sterren luxehotel Trofana Royal.

In de jaren 90 stond Ischgl bekend als dé feestplek. Vanaf de namiddag tot laat in de nacht schlagers en meezingers in de legendarische Kuhstall, met pullen bier en borstige diensters. De après-ski floreert nog steeds, maar Ischgl is intussen geëvolueerd naar meer. Sinds 2016 is er een nieuw politiereglement van kracht dat het dragen van skiboots in cafés en restaurants verbiedt na 20 uur ’s avonds. Zo verhuizen feestvierders op tijd en veilig naar hun hotel of appartement.

Top gastronomie in het dorp en op de pistes

Een van de speerpunten van het huidige Ischgl is de hoogstaande gastronomie. Zo zijn er maar liefst 5 sterrenrestaurants. De topper is chef Martin Sieberer van de Paznaunerstübe met 18 punten en 3 koksmutsen bij Gault-Millau. We proeven er van een exquis vijfgangenmenu met kreeft, tarbot en hert. De bijhorende smakelijke Oostenrijkse wijnen zijn een openbaring - al zijn de kleuren in de namen verwarrend -Proef zeker de witte Grüner Veltliner uit het Kremstal of de rode Blaufränkischer uit Burgenland. In de zomer komen Martin en zijn collega chefs naar buiten voor de culinaire Sint-Jacobwandeling.

Ook op de pistes is lunchen luxe. Het verschil met de traditionele alpenhutten is groot. We bezoeken Alpenhaus Mountain Club: deze is centraal gelegen op de pistes aan de Idalp en heeft alles van een klassevol modern restaurant. Skiboots uit en pantoffels aan, naast het haardvuur aperitieven, na het eten lachen en vertellen. De Vlaamse vriendengroep aan de tafel naast de onze bleef 4 uur plakken. Aan de Pardatschgrat ligt Pardorama, geroemd als het restaurant met het meest spectaculaire uitzicht van Tirol. Overal glas in combinatie met hout en staal, wegzakken in de design zetels, afsluiten met een koffietje. Relax if you can… het is het motto van Ischgl!

Voortdurende vernieuwing

Ischgl startte in 1963 met de eerste kabellift: 73 dorpsbewoners hadden ongeveer 500.000 euro spaargeld bijeengelegd. Ski-instructeur Andreas vertelt: ‘Voor de arme boeren ging het over een fors financiëel risico. Bij de testrit van de eerste lift brak deze doormidden en moesten ze opnieuw geld bijeensprokkelen. Het lukte gelukkig wel deze keer!’. Vandaag telt Ischgl ongeveer 240 kilometer pistes en heeft het een zeer performant netwerk van liften: wachttijden bestaan enkel in het dorp om met de kabelbaan naar de pistes te vertrekken. Het seizoen is erg lang: van de opening in november tot de sluiting in mei is er quasi sneeuwzekerheid. En Ischgl zou Ischgl niet zijn als ook hier niet een voortdurende vernieuwing wordt doorgevoerd: jaarlijks extra liften, activiteiten zoals de Skyfly (een 2 kilometer lange ‘death ride’ tot 84 kilometer per uur), het sneeuwsculpturen-festival, de tochten op sneeuwschoenen, en nog veel meer.

Schmugglen naar Zwitserland

Voor de betere skiërs tekende men de ‘Schmugglerrunden’ (Smokkelaarsroutes) uit, drie rondes tussen 20 en 35 kilometer en goed voor een heerlijke halve dag ski in Oostenrijk én over de grens in Zwitserland. Isabell Sonderegger van de Toeristische Dienst van Paznaun-Ischgl legt uit: ‘We liggen hier net naast Zwitserland, ons buurdorp Samnaun ligt over de grens. Dat dorp is een ‘tax free zone’ en dus is alles er zowat 20% goedkoper. Zeer interessant dus voor smokkelaars om goederen over de grens te smokkelen zonder belastingen te betalen. De drie ‘Schmugglerrunden’ volgen het parcours van de smokkelaars. We ontwikkelden een app waarmee skiërs het parcours kunnen volgen, en er zijn dagelijks prijzen te winnen.’

Emil werd geen schoenmaker

Isabell vergezelt ons naar een authentiek dorpsrestaurant met bijhorend heemkundig museum Walserstube in het dorpje Mathon naast Ischgl. Daar ontmoeten we Emil Zangerl. Emil werd geboren in 1933 en is al zijn hele leven smokkelaar. Niet dat dat een officiëel beroep is, hij combineerde het met het uitbaten van een alpenhut, was skileraar, jager en berggids. Bij een bord Kaiserchmarrn (stukken gekarameliseerde pannenkoek met suiker overgoten) vertelt Emil zijn levensverhaal: ‘Als jonge knaap wilden mijn ouders dat ik schoenmaker zou worden. Maar dat was altijd binnen zitten, dat was niets voor mij. Ik wilde in de natuur zijn, en zo opende ik een alpenhut waar ik het jaar rond ook woonde. Vanuit mijn hut smokkelde ik boter naar Samnaun, de Zwitsers daar gaven mij in ruil parfum, nylonkousen, tabak of drank. Een smokkeltocht nam ongeveer 8 uur in beslag, steeds ‘s nachts.’ 

Emil lacht: ‘Soms duurde zo’n tocht langer. Ik herinner me dat ik een keer in Samnaun aankwam en er een leuk meisje ontmoette. We hebben toen nader kennis gemaakt… Toen ik vervolgens terug buiten kwam bleek het al volop dag te zijn. Ik moest kiezen: ofwel blijven en de volgende nacht afwachten, ofwel in volle daglicht terugkeren. Vermits ik 50 kilo waren bij me had die dringend naar Ischgl moesten heb ik het risico genomen en ben met mijn rugzak open en bloot teruggekeerd. Nu, de douaniers verwachtten zo’n stoutmoedigheid niet. En ik kende hun werktijden en werkmethodes. Ik ben er trots op dat ik nooit ben gepakt! Mijn laatste tocht dateert van 2016, toen was ik 83 jaar. Momenteel werk ik nog steeds buiten: ik ben parkeerwachter bij de kabelbaan.’

Het hoogste event van Europa

Het absolute topmoment in Ischgl sinds 1995 is het jaarlijkse ‘Top of the Mountain Closing Concert’ in mei. Dan sluit een internationale topartiest op de bergflank aan de Idalp het skiseizoen af voor enkele tienduizenden fans. De omschrijving ‘topartiest’ is niet overdreven: Robbie Williams, Lionel Ritchie, Sting, Tina Turner, Lenny Kravitz… stonden op het podium. De eerste vedette in 1995 was Elton John. Ski-instructeur Christian herinnert het zich nog: ‘Elton John werd uit de helikopter naar het podium gedragen, hij wilde zijn schoenen niet natmaken in de sneeuw. Na het optreden reed onze burgemeester met hem naar beneden in een Jeep, en die moest van Elton absoluut witte leren zetels hebben. In de afdaling werd er nogal ‘sportief’ gereden en Elton John kwam helemaal groen aan in het dorp, op zijn witte zetel!’

De natuur in Galtür

Naast Ischgl ligt Galtür, het tweede grote skioord van Paznaun. Het dorp richt zich op families met kinderen: vanuit het centrum wandel je zo het kinderpark binnen waar de skilessen en de kinderactiviteiten plaatsvinden. Galtür heeft ongeveer 40 kilometer pistes, waarvan de meeste doorheen prachtige ongerepte natuur rond het meer lopen. Vergeleken met Ischgl is alles hier kleinschaliger, familialer en rustiger maar even gezellig in de natuur.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."