Reportagetip: Limoux, de verborgen rust in de Sud-Ouest

Dat Frankrijk de bestemming bij uitstek is voor de Vlaming, hoeft geen verwondering meer. De Sud-Ouest, in het zuiden van Frankrijk, lokt jaarlijks dan ook vele Vlamingen die er hun vakantie doorbrengen.
GRANDE.be trok op ontdekking naar de Sud-Ouest, meer bepaald naar Limoux, in de vallei van de rivier de Aude.

De ideale vakantiebestemming

De Sud-Ouest is een van de meest veelzijdige wijnregio’s van het land en charmeert door zijn prachtige en ongerepte natuur. Het glooiende landschap met zijn uitgestrekte velden is ideaal om in de zalige zon te genieten en tot rust te komen. 

In het oosten van de Sud-Ouest bevindt zich de regio Limoux. Een rustige, rurale streek, maar de huidige bevolking trekt er weg omdat er weinig werkgelegenheid is. Vaak trekken ze naar Toulouse met de hoop op een job in de ruimtevaartsector. Ondanks de werkloosheid, heeft Limoux alles in huis om de ideale vakantiebestemming te zijn: zon is er gegarandeerd, het is er zalig rustig en de streek is gekend om zijn schuimwijn en lekker eten.

Ook op cultureel vlak valt er in Limoux wel wat te beleven. Zo vindt jaarlijks het carnaval plaats dat maar liefst zes weken duurt, van januari tot maart. Het wordt daarmee beschouwd als het langst durende carnaval ter wereld. Tijdens het feest paraderen verklede muziekkorpsen elk weekend onder een regen van confetti op het Place de la République. 

Dat werd ons verteld door onze gids Stéphane, een Parijzenaar die enkele maanden geleden naar Limoux kwam en er bij zijn moeder ging wonen. Stéphane oefent als manusje-van-alles elke job uit die op dat moment beschikbaar is. Naast toeristen rondgidsen is hij occasioneel ook klusjesman, huisbewaarder en chauffeur.

Sprankelende schuimwijn in Sieur d’Arques

Stéphane neemt ons mee naar wijnhuis Sieur d’Arques, een coöperatie waarin de wijnproducenten van Limoux zich in 1946 verenigd hebben. Hier worden wijnen van de hele streek verzameld en verkocht. Als eerste krijgen we de ‘Blanquette’ te proeven. Deze schuimwijn is één van de eerste Franse AOC’s die reeds sinds 1929 een geografische afbakening heeft. Blanquette de Limoux wordt hoofdzakelijk gemaakt van de ‘Mauzac’ druif, aangevuld met Chardonnay en Chenin Blanc. De intens smakende, volle schuimwijn met aangename frisheid is een perfecte start van wat een ontspannende, boeiende namiddag zal worden. Na de Blanquette is het tijd voor een tweede wijn, de minder bekende Limoux Chardonnay. De druiven van deze wijn rijpen op de hoge, koele uitlopers van de Pyreneeën langzamer dan in de warme vallei, waardoor er meer en fijnere aroma’s ontstaan en de druif een ongelooflijke frisheid behoudt. Na de gisting rijpt deze Chardonnay bijna twaalf maanden op kleine eikenhouten fusten.  

Saint-Hilaire, authenticiteit en cultuur 

Na het wijnproeven toont Stéphane ons de abdij van Saint-Hilaire, een klooster uit de dertiende eeuw, waarvan een deel zich ondergronds bevindt. We zijn onder de indruk van het voormalig klooster van de Karmelieten, dat na vijf eeuwen religieus leven twee eeuwen lang een landbouwcomplex werd. Het resultaat is dat de binnenkant van het gebouw in zijn originele staat is gelaten. De plek is zeer geliefd bij bezoekers, door zijn eenvoud en het prachtige uitzicht op de vallei aan de voet van het Luberongebergte. Stéphane vertelt dat het klooster in 1975 het label “Historisch Monument” kreeg. We nemen het wandelpad met de blauwe pijlen, een route van zo’n 15 minuten die ons langs alle kloostergebouwen leidt, die verankerd zijn in de resten van de muren van de bastion. 

Na het bezoek aan de abdij lessen we onze dorst in het authentiek cafeetje tegenover de abdij. Wanneer we binnenkomen, zien we daar de lokale bevolking: een winkeluitbater, een politieagent, twee poetsvrouwen, een paar werklozen en de cafébaas. Stéphane licht toe: “Gelukkig komen er de laatste jaren wel meer toeristen naar Limoux, onder andere door de ontsluiting van Ryanair. Die vliegen op Carcassonne, daardoor zijn de bezoekers snel in onze streek.” Later vertelt hij ons nog dat de enige B&B die in Limoux wordt uitgebaat, eigendom is van, jawel, Belgen. Twee Luikenaars houden sinds enkele jaren B&B Domaine Saint-Hilaire open.

Cassoulet in Carcassonne

Dan gaan het richting het nabijgelegen Carcassonne, op een tiental kilometer van Saint-Hilaire. We genieten er op een plein in het zonnetje van het typische streekgerecht: cassoulet, vergelijkbaar met onze hutsepot. “Cassoulet is het gerecht van de streek en moet je zeker proberen als je hier bent”, legt Stéphane uit. “Het is de regionale specialiteit van de Midi-Pyrenées en bestaat uit een stoofpotje van rookworst en bonen waaraan ganzenvet of eendenvet wordt toegevoegd om het smeuïg te maken. Een ander traditioneel gerecht is ‘fricassée de Limoux’ waarbij men varkensvlees en witte bonen serveert.” Nadat onze magen goed gevuld zijn, proberen we als dessert Pébradous, een gedraaide, karamelkleurige ring gekruid met peper. Het koekje smaakt uitermate lekker bij een sprankelende, lokale ‘Blanquette de Limoux’.  

Ontspannen aan de oevers van het Canal du Midi

“Als je in de streek van Limoux bent, loont het zeker ook de moeite een bezoek te brengen aan het schilderachtige dorpje Trèbes,” geeft Stéphane ons nog mee. “Het ligt aan het Canal du Midi, het 250 km lange kanaal dat door Frankrijk loopt van West naar Oost en daarmee de Atlantische Oceaan verbindt met de Middellandse Zee. Met zijn oneindige rijen platanen en prachtige aquaducten, is het Canal du Midi een van de hoogtepunten van Zuid-Frankrijk. De fraaie kanaalbruggetjes werden gebouwd omdat het kanaal op verschillende plekken andere kleine riviertjes oversteekt. Het voert je langs kathedralen, grootse kastelen, eeuwenoude ruïnes en middeleeuwse steden.” Voor wie houdt van wandelen of fietsen, is een wandel-of fietstocht langs het water de ideale ontspanning. Of maak een boottochtje op het kanaal om je langs de meest idyllische plekjes te laten voeren.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"
De ruime en individueel ingerichte kamers van dit 16de eeuwse herenhuis zijn bereikbaar via de vierkante toren met zijn stenen trap. Het hotel serveert elke ochtend een continental ontbijt in de gezellige lounge.
..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

Hotel le Maréchal in de wijk Petite Venise is een adres waar de romantiek en de nostalgie van de muren druipen. Toch vind je in dit gebouw uit 1565 alle comfort uit de 21ste eeuw.

..."