Reportagetip: De kleurrijke eilanden van La Maddalena in Sardinië

Net aan de noordkust van Sardinië ligt de La Maddalena-archipel. Een kleurrijk en spectaculair landschapstafereel van terracotta-gebouwen, witte en roze stranden, smaragdgroene wateren, een warme zomerzon en groene pijnboombossen.

We trekken richting Sardinië om er de rust op te zoeken en dus niet de populaire Costa Smeralda met de vele bungalowparken, toprestaurants en discotheken te bezoeken. Onze keuze gaat uit naar de La Maddalena-archipel ten noordoosten van Sardinië. Dat zijn de restanten van het verzonken gebergte tussen Corsica en Sardinië. Een zevental eilanden zijn van redelijke omvang om ze te bezoeken, de overige zestig zijn slechts rotspunten en stippen op de landkaart. La Maddalena is het grootste eiland gevolgd door Caprera, Spargi, Santa Maria, Razzoli, Budelli en Santo Stefano. Hier, in de Straat van Bonifacio sieren helderblauw water en felle zonnestralen de prachtige omgeving.

Tussen terracotta in La Maddalena

Wanneer onze boot het Isola La Maddalena nadert krijgen we de stad La Maddalena te zien. De stad neemt zowat de hele zuidkant van het eiland in, hier woont dan ook het overgrote deel van de 11 000 inwoners van het eiland. De verbluffende 18de –en 19de-eeuwse gebouwen omcirkelen de kleine haven. Hoog boven de stad torenen kale granieten rotsen uit.

Die gezellige sfeer merk je ook wanneer je door winkelstraten als de Corso Vittorio Emanuela en de Via Garibaldi kuiert. Op de Piazza Garibaldi bekomen we op één van de vele terrasjes met een verkoelend drankje. Als je liever de minder chique buurt opzoekt, moet je in de wijk Moneta zijn: hier verkoopt men alles: van fruit en speelgoed tot hoeden en tweedehandspullen. Een wereld van verschil met de buurt rond Piazza Umberto I: overal vind je schreeuwerige straatverkopers die onder de rijen palmbomen hun spullen verkopen.

Vanuit de stad loopt een panoramische route langs prachtige baaien met witte stranden naar de hoger liggende verlaten forten op het eiland. Ook het Museo Archeologico Navale bevindt zich hier. In het museum is het wrak van een Romeins schip dat ooit voor de kust van het eiland Spargi gevonden werd, te bezichtigen.

Het roze strand van Budelli

In de kleine haven van La Maddalena zijn meerdere bootverhuurders gevestigd om de naburige eilanden te verkennen. Als eerste eiland kiezen we voor Isola Santo Stefano. Lange tijd was hier een Amerikaanse marinebasis gestationeerd. Nadat die gesloten werd in 2008 wilde men het eiland nieuw leven inblazen.

Nadien gaat het richting het eiland Spargi, waar een gezellige toeristische drukte ons verwelkomt in de baai van Corsara.

We besluiten er niet langer dan nodig te blijven en trekken noordelijker naar Budelli. Dit eiland staat bekend als een van de allermooiste eilanden in de Middellandse Zee. Dat is mede te danken aan het Spiaggia Rosa, een wit strand dat vermengd met stukjes rood koraal voor een uitzonderlijke roze kleur zorgt. Het is de favoriete plek van elke postkaartfotograaf. De plek betaalde jammer genoeg een hoge prijs voor het overrompelende toerisme: sinds 1999 is het strand gesloten voor het publiek. Het zicht vanop de boot moet voorlopig volstaan.

De wateren tussen de eilanden Budelli, Razolli en Santa Maria staan gekend als le piscine naturali, het natuurlijke zwembad. Het smaragdgroene water is hier zo helder – en ondiep -, dit  moet wel het meest oogverblindende stukje zee uit de hele archipel zijn. Het is wel oppassen geblazen voor de sterke stroming.

Italiaan der Italianen

De volgende halte is het eiland Caprera. Hiervoor hoeven we vanaf Isola Maddalena zelfs geen boot te huren. Je rijdt over een nauwe 600 meter lange dam in het ondiepe water van Passo della Moneta en je bent er. Hier bespeur je een heel ander landschap: vele schaduwrijke pijnbossen bedekken een groot deel van het eiland. Dit eiland werd in 1982 al uitgeroepen tot natuurreservaat, voordat de hele archipel een nationaal park werd 12 jaar later: het Parco Nazionale dell’Arcipelago di La Maddalena. Zo wou men de snelle opmars van het toerisme en de bijhorende bebouwingen tegengaan.

Het huis van Giuseppe Garibaldi bevindt zich op de noordkant van het eiland. Garibaldi is de befaamde revolutionair en strijder voor de Italiaanse eenmaking en één van de grootste nationale helden van Italië. Hij kocht het hele eiland op om er zijn oude dag te kunnen slijten. Zijn vroegere huis, Casa Bianca, is nu een museum. Let op: hier kan het urenlang aanschuiven zijn.

De Monte Teialone is met 212 meter de hoogste top van de hele archipel. Een breed pad met eindeloze treden uit de Tweede Wereldoorlog leidt naar een reusachtige granieten rots. Na een vermoeiende klim naar de ruïnes van oude forten, kijken we vanaf de top uit over de wondermooie baai Cala Coticcio en aan de andere kant een adembenemend uitzicht over de hele eilandengroep. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."