Reportagetip: Compact Kopenhagen: moderne Scandinavische pracht in zakformaat

Net als andere Scandinavische hoofdsteden als Helsinki, Oslo en Stockholm is Kopenhagen de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire citytrip-bestemming. Dat hoeft niet te verbazen: de stad weet haar rijke geschiedenis moeiteloos te combineren met een verrassend hip en eigentijds karakter. Van industriële havenstad transformeerde Kopenhagen de afgelopen jaren tot een groene dienstenstad met veel aandacht voor cultuur, ontspanning en shopping.

Laat je verrassen door een klein maar fijn Kopenhagen dat uitpakt met design, leuke eet- en drinkgelegenheden, prachtige zichten over het water en een bijzonder wandelvriendelijk centrum.

Een rollercoaster van kleurrijke trekpleisters en gloeilampen

In het midden van de stad ligt het prachtige Kongens Nytorv (Het nieuwe Koningsplein), het grootste plein van Kopenhagen aan het einde van de winkelstraat Strøget. Centraal prijkt een ruitersstandbeeld van koning Christiaan V, die in 1670 groen licht gaf voor de aanleg van het plein, dat voor het overige omringd wordt door indrukwekkende gebouwen als het Hotel D’Angleterre, de opera en de Franse ambassade. Vanuit Kongens Nytorv lopen heel wat brede uitvalswegen de stad in, en ook de belangrijkste metrolijnen hebben er een halte.

Aan de andere kant van het plein ligt de bekende Nyhavn, de 300 jaar oude haven die met haar kleurrijke gevels en sfeervolle eet- en drinkhuisjes de belangrijkste trekpleister van Kopenhagen vormt.

Vlak bij Rådhuspladsen (het Stadhuisplein) vind je Tivoli, het razend populaire attractiepark in het centrum van Kopenhagen. Vooral ’s nachts is het park betoverend mooi, wanneer het verlicht wordt door duizenden gloeilampen en sprookjes in beeld tot leven worden gebracht. Een leuk extraatje is dat je in Tivoli een ritje kan maken op de oudste werkende houten rollercoaster ter wereld.

Staaltjes van Deense architectuur

Een bezoekje waard is het Radisson Blu Royal Hotel, een ontwerp van de Deense designer Arne Jacobsen, die vooral gekend is voor zijn iconische stoelen, zoals The Swan en The Egg. Op de reflecterende gevel na is het gebouw aan de buitenkant niet heel erg speciaal, maar de binnenkant loont dankzij de mooie wenteltrap, het restaurant met panoramisch zicht over de stad, en het strakke interieurdesign van Jacobsen absoluut de moeite.

Ook voor wie nog nooit een aflevering van de populaire misdaadreeks The Bridge meepikte is de Sontbrug (Øresundsbron), de 16 kilometer lange verbindingsbrug tussen Kopenhagen en het Zweedse Malmö, een must see. De brug ligt naast het vliegveld Kastrup en springt meteen in het oog wanneer je landt. Na een viertal kilometer bereik je via de brug het aangelegde eilandje Peberholm, waar je optimaal kan genieten van mooie uitzichten over de Oostzee, die in en rond Kopenhagen nergens weg te denken is.

Vlaams Deens

Je hoeft niet lang in Kopenhagen te vertoeven om te ontdekken dat het Deens onmogelijk te begrijpen is. Toch lijken de klanken heel erg op het Nederlands, zodat je herhaaldelijk denkt dat er Vlamingen met elkaar aan het praten zijn.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels