Reportagetip: 5x tussen de Grand Cru's in Bourgogne

Wie Bourgondië zegt, denkt meteen aan heerlijke wijn. De ‘Route des Grand Crus’ verbindt alle bekende wijndorpen: van het noorden in Dijon tot het zuiden in Santenay. Laat je volledig onderdompelen door de 60 kilometer lange ‘Champs Elysées van Bourgondië’ tijdens een wijnweekend tussen de Grand Cru’s.

Betaalbare wijnen

De Route des Grand Crus slingert langs de grote, beroemde wijngaarden en dorpen die de Bourgondische ‘Côte d’Or’ rijk is.  De rijke ondergrond van kalksteen, mergel en klei en de zon die rijkelijk op de wijnranken op de heuvel aan de rechterzijde straalt, vormen het grote geheim van de Bourgondische wijn.

Wij geven je 5 tips om de koffer van je auto te vullen met goede en betaalbare wijnen. Bij de aankoop ter plaatse betaal je tussen de 15 en 30 euro per fles.

1. Morey-Saint-Denis

Dijon – Morey-Saint-Denis: 17 kilometer
We verlaten Dijon langs enkele kleine appellaties zoals Marsannay en Fixin. Meteen na Gevrey-Chambertin bereiken we het pittoreske dorp Morey-Saint-Denis, dat maar liefst vijf Grand Cru appellaties telt. Wij stoppen aan hotel Castel de Très Girard, een traditioneel kasteeltje dat nog steeds de 17de eeuwse grandeur uitstraalt. In het bijgebouw produceert men de wijn uit het laagste stuk van de helling in de vallei. In het verleden lag Morey-Saint-Denis in de schaduw van zijn beroemde buren Gevrey-Chambertin en Chambolle-Musigny. Sinds 10 jaar kent de wijn een betere reputatie. En terecht. De rode Castel de Très Girard is een erg smaakvolle wijn aan een redelijke prijs.

2. Flagey-Echézeaux

Morey-Saint-Denis – Flagey-Echézeaux: 5 kilometer
We laten Morey-Saint-Denis achter ons en rijden via het beroemde Clos Vougeot tot aan Flagey-Echézeaux. Dat dorp is een buitenbeentje omdat het de enige bekende appellatie is die links van de Route ligt.  In het dorpje bezoeken we de eenvoudig uitgebouwde boerderij waar Bruno Desaunay ons hartelijk ontvangt. De rode wijn die hij produceert wint de laatste jaren heel wat aan populariteit. We proeven niet enkel Echézeaux, maar ook Chambolle-Musigny, Vosne Romanée en Nuits-Saint-Georges.

3. Pernand Vergelesses

Flagey-Echézeaux – Pernand Vergelesses: 27 kilometer
Vervolgens gaat het verder voorbij Nuits-Saint-Georges. Halverwege de Route des Grand Crus stoppen we in Pernand Vergelesses. Het dorp met zijn smalle, kronkelende straten en charmante kleine huisjes ligt verborgen in de heuvels aan de voet van de helling Le Corton, bekend vanwege Aloxe-Corton. We rijden door de poort op de binnenkoer waar we onze auto parkeren om de cave van Domaine Pavelot te bezoeken. De wijnboer laat ons zijn wijnen met de appellaties Pernand-Vergelesses en Savigny-Lès-Beaune proeven. De witte Bourgognes zijn verrukkelijk, maar ook de rode vallen goed in de smaak.

4. Saint-Romain

Pernand-Vergelesses – Saint-Romain: 20 kilometer
We passeren Beaune en rijden weg van de Route des Grand Crus om de kleine appellatie Saint-Romain te bezoeken. Saint Romain is een hooggelegen wijndorp op een heuvel van 350 meter hoogte. Vanop de top van wijnboer Alain Gras krijg je een prachtig uitzicht over de wijnranken van Bourgogne. Hier proeven we de witte Saint-Romain en Meursault. Topper is de rode Auxey-Duresses.

5. Rully

Saint-Romain – Rully: 30 kilometer
Vanuit Saint-Romain rijden we zuidwaarts via Saint-Aubin, Puligny-Montrachet en Chassange-Montrachet tot Chagny, waar we doorsteken richting Rully. Het wijndorp maakt deel uit van de Côtes Chalonnaise en is een uitstekend alternatief voor de wijnen uit de Côte d’Or. Even buiten de dorpskern van Rully ligt Domaine Dureuil, een grote vierkantshoeve. We parkeren onze auto op de binnenplaats en wandelen de grote cave binnen. Rully staat voornamelijk bekend om de finesse van zijn witte wijnen.  Maar ook de rode Rully wijn kan bijzonder charmeren.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Het comfortabele New Hotel Roblin is centraal gelegen vlakbij Madeleine en op wandelafstand van de Grands Boulevards, metro Madeleine én fietsenstallingen van Vélib'. Uitgebreid ontbijtbuffet met bediening, restaurant in het hotel.

..."
"

We overnachten in hotel Les Jardins du Marais in een rustige straat in de buurt van de Place de la République. De ontbijtzaal en het restaurant bevinden zich rond een groene en rustige patio. Het Amerikaanse ontbijtbuffet is uitgebreid. Vlakbij metro Saint-Sébastien-Froissart.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."