Quito, cultuur en natuur ontmoeten elkaar in het middelpunt van de wereld

De impressionante Pichincha-vulkaan overschaduwt de koloniale bouwwerken en kleurrijke huizen van Quito. Deze energieke stad leeft meer dan ooit en is klaar om in de zomer van 2022 duizenden toeristen een droomvakantie te bezorgen.

In hartje Brussel vertellen Ecuadoriaanse touroperators, cruisemaatschappijen en hotels vol trots over hun afkomst en tradities tijdens het netwerkevent dat in juni georganiseerd werd door publiciteits- en adviesbureaus Glenaki en Comunicación Iberoamericana.  

Geschiedenis opsnuiven in de hoofdstad

Tussen de hoge bergruggen van de Andes ligt de historische hoofdstad van Ecuador, Quito. De hoofdstad ademt cultuur en tradities uit, wat het tot de geschikte uitvalsbasis maakt om Ecuador te verkennen.

“Je kan Ecuador niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan Quito. Onze hoofdstad is de geschikte locatie om de levensstijl van de Ecuadorianen te leren kennen”, vertelt Bryan van Andean Travel Company. “De adembenemende ligging draagt bij aan de charme van de stad. Quito is trouwens de enige hoofdstad ter wereld die zó dicht bij de zon ligt. Het monument Mitad del Mundo (het middelpunt van de wereld) mag je zeker niet overslaan. Je staat er met één been op het noordelijk halfrond en met het andere op het zuidelijk halfrond”.

De oude binnenstad van Quito is een speeltuin voor cultuurfanaten. Koloniale bouwwerken, historische kerken en traditionele wijken vind je in overvloed. In 1978 werd Quito opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO als best bewaard historisch centrum in Amerika.

Het team van Illa Experience Hotel, het eerste belevingshotel in Quito, probeert de oude tradities van de Ecuadorianen in stand te houden door hun gasten verrassende workshops aan te bieden. “De activiteiten kunnen gaan van schilderen tot juwelen maken, van het bereiden van traditionele gerechten tot het maken van Ecuadoriaanse strohoeden”, vertelt Emilia van Illa Experience Hotel. “We zorgen niet enkel voor memorabele ervaringen voor onze gasten, maar houden op deze manier ook onze familietradities in leven”.

Ongerepte natuur

De Galapagoseilanden, wereldberoemd door de evolutietheorie van Darwin, zijn het toeristisch uithangbord van Ecuador. Dit adembenemende stukje natuur is een streling voor het oog. Het is een van de weinige plekken op aarde waar de natuur nog zo onaangetast is. Bewonder de reuzeschildpadden van dichtbij of ga snorkelen met pinguïns en zeeleeuwen.

De populariteit van de eilanden heeft ook een nadeel: ze lijden onder het massatoerisme. Daarom is het belangrijk om te opteren voor een touroperator die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Cruisemaatschappijen Golden Galapagos en Galacruises Expeditions nemen maatregelen om hun meerdaagse cruises zo duurzaam mogelijk te houden. “Sinds een aantal jaar verbieden we plastiek aan boord en gebruiken we zo veel mogelijk biologisch afbreekbaar materiaal”, vertelt Christophe van Golden Galapagos. “Daarnaast gaat een deel van onze opbrengsten naar een project waarbij we minder gegoede kinderen in de Galapagoseilanden en op het vasteland studiebeurzen schenken”.

Naast de Galapagoseilanden is ook het Amazonegebied een belangrijke toeristische trekpleister in Ecuador. Stap aan boord van een luxueus cruiseschip en ontdek het mysterieuze Amazoneregenwoud. Anakonda Amazon Cruises is gespecialiseerd in meerdaagse cruises en biedt bovendien unieke ervaringen aan. Aanschouw de ongerepte natuur vanuit je kajuit én vanop het vasteland. Kajakken op deze wereldberoemde rivier, kennis maken met inheemse gemeenschappen en gegidste wandelingen door het regenwoud staan op het programma.“Tijdens onze cruise leer je het Amazonewoud écht kennen, net zoals de vele lokale gemeenschappen. Alleen al om hun gastvrijheid te ervaren zou je een bezoek moeten brengen aan deze mythische plek”, aldus Raúl van Anakonda Amazon Cruises.

Copyright foto's: Comunicación Iberoamericana en Illa Experience Hotel

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels