Provence: Arles is meer dan de stad van Romeinen en Van Gogh

De Zuid-Franse stad Arles lijkt met zijn lange en rijke historie wel een openluchtmuseum. Je kan er makkelijk een paar dagen doorbrengen zonder je te vervelen. Het kleine centrum is een paradijs aan indrukwekkende Romeinse restanten, herinneringen aan Van Gogh én natuurlijk de heerlijke Provençaalse sfeer!

Griekse en Romeinse overheersing

De Grieken bouwden Arles in de 6de eeuw voor Christus om enkele eeuwen later verdreven te worden door de Romeinen. ‘Klein Rome’ werd een belangrijke strategische positie omwille van de goede ligging aan de Rhône. De Romeinse bouwwerken zijn nog steeds erg goed bewaard gebleven en pronken daarom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Spektakel in de Arène d’Arles

De blikvanger van de stad is het amfitheater, één van de grootste en best bewaarde Romeinse bouwwerken in de Provence. De arena is gebouwd rond het jaar 90 voor Christus wanneer de Flavische keizers Vespasianus, Titus en Domitianus heersten. Zo’n 25.000 toeschouwers kwamen hier de gladiatoren aanmoedigen of uitjouwen tijdens een spannend gevecht op leven of dood.

Tegenwoordig zakken de beste matadors uit Spanje en Camargue af naar de arena tijdens de jaarlijkse ‘Féria’.  De stierengevechten vormen het belangrijkste evenement van de stad. Klim zeker via de tribunes naar de bovenste ring van de arena. Hier krijg je een prachtig panoramisch uitzicht over de rest van de stad.

Théatre antique

Op een paar minuten lopen ligt het antiek theater dat werd gebouwd in de eerste eeuw voor Christus. Keizer Augustus gaf opdracht voor de constructie van dit halfronde theater dat dienstdeed als voorhistorische bioscoop. De ‘high society’ toeschouwers pinkten een traan weg of toverden een lach tijdens één van de talloze opgevoerde tragedie- en komediestukken.

Thermes de Constantin

Wie aan de Romeinen denkt, denkt ongetwijfeld aan de Romeinse badcultuur. Een badhuis in de vorm van een reusachtig paleis ontbreekt dus ook niet in Arles. Het is niet volledig bewaard gebleven, maar de restanten geven je een goed beeld van hoe het er in de Romeinse tijd uitzag. Zo kan je nog steeds de overblijfselen van het warme bad, het lauwwarme bad en de ondergrondse verwarming bekijken.

Herinnering van Van Gogh

Arles is ook de stad waar de Nederlandse schilder Vincent van Gogh een grote stempel op drukte. Hij verhuisde van Parijs naar Arles en verbleef er eind 19de eeuw voor 15 maanden. Hier sneed Van Gogh zijn oor af in een ruzie met collega-schilder Paul Gauguin. De Nederlander schilderde zo’n 300 doeken tijdens zijn verblijf in Arles, maar hiervan is er geen enkele meer te vinden in de stad zelf.

Espace Van Gogh

We wandelen tot op het binnenplein van de Espace Van Gogh, het voormalige ziekenhuis, waar de schilder behandeld werd voor zijn psychische klachten. Het is net alsof we in het schilderij ‘Le Jardin de L’Hôtel-Dieu’ rondlopen... Het gras is net zo groen, de muren net zo geel en de centrale fontein pronkt er nog steeds.

Op een boogscheut van de Espace op het Place du Forum ligt het café dat Van Gogh schilderde. Ook dat ziet er met zijn overheersend gele muren nog steeds hetzelfde uit. Het beroemde werk zorgt er nog steeds voor dat heel wat toeristen het café bezoeken. Het eten in het Café Van Gogh is niet geweldig, maar een terrasje doet altijd deugd.

Fondation Vincent Van Gogh

Op 200 meter van het Espace Van Gogh ligt de Fondation, een interessant alternatief voor de afwezigheid van Van Gogh’s authentieke doeken. Beroemde kunstenaars zoals Fernando Botero en Francis Bacon brengen een hommage aan de Nederlandse schilder. De schilderijen zijn allemaal verschillend in stijl, maar de inspiratie ligt bij het werk Van Gogh. Niet alleen de kunstwerken maar ook het gebouw is de moeite waard. De Fondation is gevestigd in het Hôtel Léautaud de Donines, een stijlvol gerenoveerd historisch pand.

Fotografiek Arles

Arles heeft meer te bieden dan Romeinse bouwwerken en het erfgoed van Van Gogh. Fotografie is een belangrijk thema geworden in de stad: overal waar je wandelt zie je het steeds terugkeren. Sinds 1969 worden van half juli tot september ‘Les Rencontres d’Arles’ georganiseerd. De stad verspreidt tijdens dit fotografiefestival zo’n 60 tentoonstellingen met werk van binnen- en buitenlandse fotografen.

Musée Réattu

We wandelen tot aan de oever van de Rhône waar het indrukwekkende museum Réattu ligt in één van de best bewaarde romaanse gebouwen van Frankrijk. Het museum is de moeite waard met zijn baanbrekende fototentoonstellingen en kunstwerken van Picasso en Provençaalse kunstenaars.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Het comfortabele New Hotel Roblin is centraal gelegen vlakbij Madeleine en op wandelafstand van de Grands Boulevards, metro Madeleine én fietsenstallingen van Vélib'. Uitgebreid ontbijtbuffet met bediening, restaurant in het hotel.

..."
"

We overnachten in hotel Les Jardins du Marais in een rustige straat in de buurt van de Place de la République. De ontbijtzaal en het restaurant bevinden zich rond een groene en rustige patio. Het Amerikaanse ontbijtbuffet is uitgebreid. Vlakbij metro Saint-Sébastien-Froissart.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."