Provence: 5 tips in Aix-en-Provence

Heerlijk flaneren door de brede boulevards, proeven van de zonnige Zuid-Franse keuken en de exquise wijnen én genieten van eindeloos veel terrasjes onder schaduwrijke platanen: dat is 100% Aix-en-Provence. Wij geven je 5 niet te missen tips om deze gezellige stad te ontdekken.

1. De gezellige drukte van Cours Mirabeau

Aix staat bekend om zijn gezellige drukte en dat merk je wanneer je langs de boulevards, fonteinen en levendige pleintjes flaneert. Het leven in Aix concentreert zich vooral rond Le Cours Mirabeau, 440 meter lang en omzoomd door platanen. De Cours splitst de stad in twee delen: de moderne en de 16de eeuwse wijk.

Een aanrader om halt te houden is ‘La Rotonde’. Hier kan je een lekker wijntje drinken met uitzicht op de prachtige Fontaine de la Rotonde uit 1860.

2. Kunst in Musée Granet en Atelier Paul Cézanne

In de moderne wijk Mazarin ligt het Musée Granet. De gelijknamige schilder bezat naast zijn eigen kunstwerken ook een hele collectie kunst van meesters zoals Paul Cézanne, Rembrandt en Peter Paul Rubens. Je kan er ook een collectie oudheidkundige stukken zoals sarcofagen en dodenmaskers bewonderen. Om die redenen is het één van de belangrijkste kunstmusea van de Provence.

De bekendste inwoner van Aix was Paul Cézanne. Het huis waar hij jarenlang woonde in het noorden van de stad is nu een museum. Paul Cézanne kreeg tijdens zijn leven niet altijd erkenning, maar dat is later sterk veranderd. In het atelier is alles zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat gelaten. Het lijkt wel alsof Cézanne op elke moment kan binnenwandelen om je een drankje aan te bieden.

3. Relax in de Thermes Sextius

De thermen Sextius zijn nog steeds even befaamd als bij de stichting van de stad door de Romeinse consul Sextius Calvinus. Het moderne badhuis is gebouwd op restanten van de voormalige klassieke thermen, wat een extra dimensie geeft aan de spa-ervaring. Je kan gerust een dagje vertoeven in het badhuis dat in het centrum van de stad ligt.

Heb je honger gekregen na je dagje wellness? Dan is een diner bij ‘Le Zinc D’Hugo’ vlakbij de thermen een lekkere optie. Als je hier binnenkomt, trekt de grote open haard meteen de aandacht. Geen toeval, want het restaurant serveert een lekkere Franse keuken op basis van feu de bois. De houten tafels tegen de dikke stenen muren vormen een charmant decor. Een pluspunt is de wijnkaart met een keuze uit maar liefst 80 soorten.

4. De markt op het Place des Prêcheurs

Het Place des Prêcheurs is sinds de 15de eeuw de belangrijke ontmoetingsplaats in de stad. Op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondagochtend is het plein het decor van een gezellige markt met verse producten en bloemen.

Maar de ochtendmarkt is niet de enige plek om heerlijke lokale producten aan te kopen. Op vijf minuten wandelen van Place des Prêcheurs kan je sinds 1780 één van de beste patissiers van Frankrijk vinden: Riederer. Het is onmogelijk om de verleiding van de lekkernijen in de vitrine te weerstaan, dus doe ook geen moeite! Bovendien wordt je aankoop prachtig ingepakt alsof het een cadeautje is.

Krijg je na de zoetigheid zin in iets hartig? Loop dan even verder naar Fromagerie Savelli: een instituut in Aix. In de kaaswinkel word je overstelpt door de geuren van de honderden verschillende kazen. Kaasmeester Monsieur Savelli helpt je bij het vinden van de perfecte kaas uit zijn internationaal aanbod.

5. Het opvallendste gebouw van Aix

Fondation Vasarely ligt zo’n 4 kilometer buiten de stad maar trekt van ver de aandacht door de combinatie van hoekige vormen uit wit en zwart metaal. Het werd in 1975 ontworpen door de Hongaarse popartschilder Victor Vasarely. Als kind van de Bauhaus-stroming geloofde hij dat de stad van morgen een combinatie van kunst en architectuur moet zijn. Hij geeft met het ’Fondation’ alvast de voorzet.

Op enkele kilometers van de Fondation Vasarely ligt restaurant 'La Table de Pierre Reboul'. Niet alleen het kasteel waarin het restaurant gevestigd is, maar ook de gastronomie is overweldigend. Chef-kok Pierre Reboul is fan van het moleculair koken. Een etentje is niet goedkoop, maar je krijgt wel een culinaire ervaring van jewelste. Werkelijk elk gerecht dat je voorgeschoteld krijgt is een verrassend schilderij. Je kan kiezen tussen het ‘expressmenu’ dat bestaat uit 4 gerechten of het ‘expertmenu’ met 8 gerechten. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"
De ruime en individueel ingerichte kamers van dit 16de eeuwse herenhuis zijn bereikbaar via de vierkante toren met zijn stenen trap. Het hotel serveert elke ochtend een continental ontbijt in de gezellige lounge.
..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

Hotel le Maréchal in de wijk Petite Venise is een adres waar de romantiek en de nostalgie van de muren druipen. Toch vind je in dit gebouw uit 1565 alle comfort uit de 21ste eeuw.

..."