Pommeren: 3 steden, 1 bestemming

Pommeren (ofwel Pomorskie) in het noorden van Polen combineert natuur met stadsbezoeken en bezienswaardigheden. Bossen, meren, rivieren en de Oostzee zijn altijd in de buurt. Wie de regio bezoekt, kan niet voorbij de Driestad (Trojmiasto) met het charmante Gdańsk, het levendige Sopot en het jonge, moderne Gdynia. Perfect om cultuur en architectuur af te wisselen met windsurfen, kanoën, zeilen, zeevissen, riviervissen, wandelen, fietsen en golf.

         

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Pools Informatiebureau voor Toerisme.

Het charmante Gdańsk

Het is de grootste stad in het noorden van Polen: Gdańsk. De stad waar Lech Wałęsa vorige eeuw geschiedenis schreef met zijn legendarische vakbondsbeweging Solidarność. Gdańsk is een stad die, ondanks een duizendjarige geschiedenis, opvallend modern oogt. Samen met Sopot en Gdynia vormt ze Driestad, de plek waar een rijke geschiedenis en een moderne stad samenkomen. Geschiedenis vind je in de Oude Stad, het historische deel van Gdańsk. Hier stap je de vervlogen jaren binnen via Brama Wyżynna ofwel de imposante Hoge Poort, al vijf eeuwen de grote toegangspoort. Gdańsk heeft nog een aantal poorten die een bezoek waard zijn: de Gouden Poort, de Groene Poort met zijn opvallende bogen, de Kraanpoort (Zuraw) en de Mariapoort. De historische gebouwen, aangevuld met de stadhuizen, de eerbiedwaardige Mariakerk en de Neptunusfontein bepalen al honderden jaren het uitzicht van de stad.

Het levendige Sopot

Sopot krijgt allerlei etiketten opgeplakt. Voor de enen is het de meest romantische stad van Polen. Voor anderen is het het ideale kuuroord: om te ontspannen, te genieten en plezier te maken. Sopot ligt tussen Gdańsk en Gdynia. Met aan de ene kant de Baai van Gdańsk en aan de andere kant het Driestad Landschap Park, goed voor maar liefst 200 vierkante kilometer beschermd natuurgebied. Vele Polen kennen de weg naar de bekende badplaats met de opvallende houten pier. Sopot staat dan ook al jaar en dag synoniem voor gezellige drukte.    

Het jonge Gdynia

‘De stad van zee en dromen’ zoals Gdynia ook wordt genoemd, is de meest moderne van de drie steden. Begin vorige eeuw was Gdynia nog een vissersdorp met amper 1.000 inwoners. De bouw van een grote zeehaven bracht de groei van de stad in een stroomversnelling. Gdynia werd het schoolvoorbeeld van een weloverwogen stadsplanning waar veel internationale bedrijven – letterlijk – hun thuishaven hebben gevonden. De architectuur van de ‘nieuwe’ stad respecteerde de oude gebouwen en combineerde deze perfect met de – toenmalige – moderne architectuur. Zo heeft het markthallencomplex, sinds de bouw in de jaren 30, zijn identiteit behouden. De markthallen zijn de symbolen van moderniteit en ruimdenkend Gdynia. Hier kan je alles kopen, van groenten en fruit tot jeans, parfum en Perzische tapijten. Met de zeehaven als aanvoerroute.   

Mooie plaatjes

Driestad mag dan het kloppende hart van het woiwodschap (de Poolse tegenhanger van Belgische provincie) van Pommeren zijn, de regio heeft zijn bezoekers nog veel meer te bieden. Natuur bijvoorbeeld. Ongeveer een derde van het grondgebied van Pommeren bestaat immers uit bossen en betoverende meren. De lokale fauna en flora werkt als een magneet op wandelaars, fietsers en fotografen. Die laatsten gaan, als afwisseling voor de mooie landschapsplaatjes, op zoek naar wilde zwijnen, herten, elanden, roofvogels, wolven en jakhalzen die even willen poseren. De wintermaanden zijn in de regio traditioneel de jachtmaanden. Wie zijn jachtinstinct niet kan bedwingen, kan hier inschepen voor een jachtvakantie. Een vishengel optuigen kan ook. Met wat ervaring en een flinke dosis geluk, haak je misschien een meterlange snoek. De rust en de mooie omgeving krijg je er als bonus bij.      

Zon, zee en riksja’s

De kustlijn van Pommeren is één van de sterke troeven van de regio. 316 kilometer lang met prachtige uitzichten à volonté. Het aanbod is gigantisch: stranden, (nationale) parken en unieke vegetatie. Veeleisende toeristen hebben dan al snel Sopot in het vizier, de meest geliefde badplaats van Pommeren. Kunst, cultuur, architectuur en ontspanning sluiten hier naadloos op elkaar aan. Het herkenningspunt van de stad is de 19e-eeuwse houten pier. Het is hier dag en nacht zalig wandelen op het 500 meter lange staketsel. Bij mooi weer krijg je het uitzicht op de zustersteden Gdańsk en Gdynia als extra. Ook de jachthaven is absoluut een bezoek waard. Luxe jachten en boten meren er met de regelmaat van een klok aan sinds de opening in 2011. Wie van de zon wil genieten, zoekt een plekje op één van de banken. Met uitzicht op de bootjes. Toch liever niet in de volle zon? Meer dan 60 soorten bomen in de parken bieden volop schaduw. Vergeet in Sopot niet om de boulevard langs de kust af te wandelen in de richting van Gdańsk. Of doe jezelf een riksja-rit cadeau. De wandelweg is de geliefkoosde plaats voor fietsers, joggers en skaters. Wie Sopot echt wil zien, kan niet voorbij Monte Cassino, de 600 meter lang hoofdstraat van de stad. Het is niet alleen het Pools equivalent van onze Knokse ‘Place m’as-tu vu’, het is ook de plek met Krzywy Domek, het meest opvallende huis van de stad. Het meest scheve ook.

De zeerovers achterna

Het zandig stuk land dat zich uitstrekt van Gdańsk tot aan de Pools-Russische grens is de Wisla Spit. Het is de scheiding tussen de Vistula-lagune en de baai van Gdańsk. De toeristen hebben de kleine vissersdopjes nog maar beperkt bereikt. Hier is het leven in de natuur en de rust onveranderd gebleven. De Wisla Spit was niet altijd een deel van het vasteland. Vroeger was het een archipel van kleine eilanden. De legende gaat dat piraten er hun rooftochten planden. En er hun schatten hebben begraven. De hoogste heuvel van het gebied heet dan ook toepasselijk de Piratenberg. Velen beproefden hun geluk, maar voorlopig blijven alle piratenschatten netjes begraven. Wisla Spit is bekend bij ornithologen als de ideale plek om de miljoenen vogels te observeren die van Europa naar Afrika migreren. Zelfs niet-vogelaars kunnen hier nog wat bijleren met behulp van de strategisch geplaatste informatieborden.    

Zand

Wie de kustlijn en Driestad verlaat, staat al snel in Kasjoebië, het land van heuvels, meren en bossen. Hier spreken de lokale bewoners hun eigen taal. Zelfs voor andere Polen niet te verstaan. In Kasjoebië liggen twee nationale parken, meer dan 50 natuurreservaten en 700 meren. Het meest typische landschap vind je in het Słowiński Nationaal Park, waar een woestijnlandschap zich uitstrekt tot aan de horizon. De bewegende duinen bedekken bomen en paden met zand. Het landschap is constant in beweging. Het park herbergt het openluchtmuseum van het Slavische dorp Kluki met zijn typische vakwerkhuizen. Centraal en zuidelijk Kasjoebië zijn minder toeristisch. Maar daarom niet minder mooi. De schilderachtige landschappen en meren zijn de redenen waarom deze regio de titel draagt van Kasjoebisch Zwitserland.  

Steencirkels

Met zoveel moois in de aanbieding, is Pommeren een geliefkoosde bestemming voor wandelaars en fietsers. Dat hebben ze in Pommeren zeer goed begrepen. Geen dorp, klein of groot, waar geen toeristische route te vinden is. Van familiewandeling tot pittige kuitenbijter. Zoals het 93 kilometer lange Kasjoebische Steencirkel-pad voor wandelaars en fietsers. Vanwege de lengte, netjes op te splitsen. Veel van die kilometers lopen langs meren en door de bossen. Perfect voer voor natuurliefhebbers. Het hoogtepunt van het parcours zijn de mysterieuze steencirkels in Odry en Węsiory.

Meer info vind je via deze links:

Driestad-magazine

Driestad

Gdańsk

Sopot

Gdynia

De kustlijn van Pommeren

Wisla Spit

Kasjoebisch Zwitserland

Toeristische routes

Copyrights: Pools informatiebureau voor toerisme, Fotolia, Lokalna Organizacja Turystyczna Serce Kaszub, Katarzyna Wegrzyn
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels