Place to be in de Marken

Zin in een weekje onvervalste Italiaanse zon, weg van de toeristische drukte en toch weer niet? Dan zijn de Marken in het midden van Italië iets voor jou. Hier, op de grens tussen noord en zuid, vind je alle rust in een van de vele heuveldorpjes tussen berg en zee. En dat zonder dat je ook maar iets hoeft te missen! In een wip lig je te zonnebaden aan het strand of slenter je door charmante stadjes van weleer. Een Romeinse wegtunnel in perfecte staat of een van Europa’s grootste druipsteengrotten, dat kan natuurlijk ook. En waarom niet gewoon luilekker aan het zwembad of romantisch in de schommel met de Apennijnen als decor?

In de schaduw van Toscane en Umbrië

I Magnoni ligt in het noorden van de Marken, op 4 kilometer van het stadje Pergola. In de schaduw van toeristische kleppers als Toscane en Umbrië is het zalig toeven tussen berg en zee. Het open heuvellandschap van de Marken is een aangename verrassing voor wie eens wat anders wil. Natuurlijk vind je het nodige strandvertier en de hiermee gepaard gaande drukte langs de Adriatische kust. En ook in het hertogelijke Urbino of het nog levendigere Ascoli Piceno loop je niet alleen. Net als in de Grotte di Frasassi trouwens, reusachtige druipsteengrotten die nog niet zo lang geleden zijn ontdekt. Daarmee heb je de meeste drukte echt wel gehad. Of het moeten de oudjes zijn die zich verdringen voor een zitje in het lommer in fotogenieke heuveldorpjes als Corinaldo, Mondavio en Cingoli (het ‘balkon van de Marken’).

Geheim van Pergola

Schatten zijn er om gevonden te worden. De rollende heuvels rond het stadje Pergola verborgen een groot geheim. Twee boeren deden hier in de vroege zomer van 1946 de ontdekking van hun leven. De honderden bronzen fragmenten die ze op hun akker vonden, pasten gelukkig als een puzzel in elkaar. Zo komt het dat al enkele jaren een unieke beeldengroep in verguld brons staat te blinken in het plaatselijk museum. Markant detail: de Pergolezen weigeren nog altijd hun beroemde Bronzi Dorati terug te geven aan die van Ancona, die het met een kopie moeten doen! Best begrijpelijk, want het Romeinse ruiterbeeld geldt als een van de mooiste in zijn soort.

Welvaart en fleurig decor

Zetten de Romeinen de Marken definitief op de kaart (sporen van hun Via Flaminia vind je overal), ook de boer ploegt nog altijd onverdroten voort. Meer zelfs, de vette heuvels en de afwezigheid van zware industrie hebben de economie geen windeieren gelegd. Gezond boerenverstand en een praktische ondernemersgeest maken van de regio dan ook een welvarende streek waar het goed leven is. Geprangd tussen het blauw van de Adriatische Zee en het groen van de Apennijnen hoeven de honderden door de zon geblakerde heuvels niet onder te doen wat kleur betreft. Klaprozen en een veelvoud van zonnebloemen zorgen voor een fleurig zomers decor, terwijl olijven en druiven zich opmaken voor een smakelijk vervolg.

In een agrarische streek is het altijd lekker eten en drinken, vaak zelfs tegen een schappelijke prijs. Ook het kleine Pergola heeft zijn restaurantjes, waar je waar krijgt voor je geld. Trakteer je smaakpapillen op iets nieuws en ga eens voor een olijfproeverij. Het vloeibare goud is niet alleen gezond, het maakt van elk gerecht een lekkernij. In oktober heb je er ook een truffelmarkt die het bezoeken waard is. Voor de echte wijnliefhebber is de wijnexcursie naar de Fazi Battaglia in Castelplanio zeker een aanrader. En wie graag de wandelschoenen aantrekt en eropuit gaat, kan z'n hartje ophalen in de Monte Catria, Acuto of Cucco.

Met stip het mooiste plekje van I Magnoni. Romantiek verzekerd, elke avond!
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."