Pintxos en sterrenrestaurants: op culinaire bedevaartstocht naar Santiago de Compostella

Santiago de Compostella is al eeuwenlang een veel bezochte bestemming. Jaarlijks weten vele mensen via verschillende routes het bedevaartsoord in Noord-Spanje te vinden. Of je nu de Noordelijke Route, de Franse Route of de Primitieve Route aflegt naar Santiago, ze hebben allemaal één ding gemeen: het is een gastronomisch paradijs. Je proeft van de grote variëteit aan zeevruchten en verse vis in de kustregio’s, gaat op wijnexcursie in La Rioja en ontdekt de topgerechten per regio. We beginnen onze culinaire reis door het noorden van Spanje in Baskenland, waar gastronomie onlosmakelijk deel uitmaakt van de cultuur.

         

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

Baskenland: pintxos en sterrenrestaurants

De Baskische cultuur draait voor een groot deel om de cuisine. De Baskische keuken is internationaal bekend en het is een van de belangrijkste redenen voor toeristen om Baskenland te ontdekken. De veelzijdigheid van de regio zie je terug in de cuisine. Het ligt aan de Cantabrische Zee en aan de voet van de Pyreneeën. De kosmopolitische steden Bilbao en San Sebastián maken de regio compleet. Er zijn invloeden van de kust, de traditionele bergcultuur en het moderne stadsleven.

Enkele van de beste restaurants van de regio vind je in de stad San Sebastián. Daarnaast heeft de stad een groot aantal restaurants met een Michelinster: Azrak, Akelarre en Martín Berasategui staan met drie sterren erg hoog aangeschreven. Voor de Basken is eten niet enkel onderdeel van de dagelijkse routine, maar ook een belangrijk sociaal evenement. De Spaanse traditie waarbij je van tapasbar naar tapasbar gaat en overal iets probeert, is een populaire gewoonte in Baskenland. In het oude stadscentrum van San Sebastián ligt een straat met allemaal tapasbarretjes naast elkaar. Locals gaan met vrienden deze straat af alsof het een kroegentocht is. Dit wordt ook wel ‘txiquiteo’ genoemd. De typische Baskische ‘pintxos’, kleine hapjes die vergelijkbaar zijn met tapas, worden hier geserveerd.

Traditionele gerechten en txakoli-wijn

Baskenland ligt aan de Cantabrische Zee, aan de Golf van Biskaje. In kustdorpjes als Zarautz geniet je van de heerlijke Baskische keuken: uitgebreide visschotels met vers gevangen vis en zeevruchten. Een bekend, traditioneel gerecht is de ‘marmitako’, een stoofpot met vis en aardappelen. Ook de visstoofpot ‘kokotxas’ staat bovenaan het lijstje van traditionele gerechten die je geprobeerd moet hebben. Deze heerlijke gerechten met vis, zeevruchten en lokaal gekweekte groente worden vaak gecombineerd met chacolí (txakoli). Deze licht mousserende wijn wordt gemaakt in de provincie Guipúzcoa.

Ook in de stad Bilbao speelt gastronomie een belangrijke rol. Net als in San Sebastián is er een groot aanbod van gezellige barretjes, bijvoorbeeld in de Siete Calles. Hier bestel je de typisch Baskische pintxos, maar kun je ook neerstrijken in een van de vele Michelin-sterrenrestaurant. Enkele toppers zijn Azurmendi, Boroa en Zortziko.  Breng ook eens een bezoek aan van de markten, zoals de La Ribera-markt. Bij deze markt kun je je verse producten laten klaarmaken, onder het genot van livemuziek.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de CompostellaWil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!

Noordelijke Route

Franse Route

Primitieve Route

Baskenland

San Sebastián

Baskische keuken

Biskaje

marmitako

traditionele gerechten

chacolí (txakoli)

gastronomie

Copyrights: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels