Ovelo in de Oostkantons: onuitputtelijke variatie met de fiets!

In de oostelijke uithoek van ons land zijn de fietsmogelijkheden onuitputtelijk. Het knooppuntenwerk Ovelo gidst je langs de mooiste landschappen in de Oostkantons. GRANDE.be testte de tocht rond het meer van Bütgenbach: 33 kilometer door de natuur, zacht zoevend over de lichte glooingen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Toeristisch Agentschap Oost-België. Meer info vind je hier.

Fietsroutes langs onbekende parels

Het fietsknooppuntennet Ovelo is met maar liefst 850 kilometer een aanrader voor de gepassioneerde fietser. Elf uitgestippelde fietstochten sturen je doorheen de prachtige streken van de Oostkantons. De Ovelo-routes gidsen je langs onbekende parels zoals het onherbergzaam woudgebied van het Hertogenwoud of langs de waterscheidingskam tussen de Maas en het Moezel-Rijnbekken via de bovenloop van de Our. Ontdek de weidelandschappen tussen de Vesder en de Geul, het Eupense stuwmeer of de valleien tussen Amel en Warchenne. Hier en daar passeer je ook op de Vennbahn, de bekroonde fietsweg over vroegere spoorbeddingen.

Natuur en cultuur combineren

Je kan het Ovelo-knooppuntennetwerk makkelijk combineren met historische steden in de regio. Bezoek bijvoorbeeld Aken: een stad vol cultuur. Deze UNESCO-stad is de laatste rustplaats van Karel De Grote en je kan er de indrukwekkende dom en het prachtige stadhuis bezichtigen. Of fiets door het hart van de Hoge Venen tussen de beschermde fauna en flora. Of langs de meren van Robertville en Bütgenbach. Een fietsroute combineert onder meer de herenhuizen en de middeleeuwse waterburcht van de lakenstad Eupen met het onherbergzame Hertogenwoud. Kortom, cultuur en natuur wisselen zich in de Oostkantons continu af.

Tocht rond het meer van Bütgenbach

Centraal in de Oostkantons ligt het meer van Bütgenbach, een tiental kilometers ten oosten van Malmedy en ten zuiden van de Hoge Venen. Bütgenbach is een van de mooiste dorpen van de Oostkantons: we starten onze fietstocht bij Hotel Bütgenbacher Hof aan de idillysche Marktplatz. Deze Ovelo-tocht is 33,4 kilometer lang en krijgt de classificatie 'matig' mee, dus haalbaar voor elke (elektrische) fietser. Eerst rijden we een rondje Bütgenbach en dan moeten we de heuvel op achter de kerk. Aan de andere kant van de heuvel dalen we af naar het meer: eerst verscholen onder de bomen, daarna steeds groter openwaaierend naarmate we verder naar beneden dokkeren. Het meer meet 120 hectare en is de ideale plek voor (het aanleren van) watersporten. Voorzichtig rijden we over de stuwdam tussen de rode rasterwerken die het meer typeren. Aan de andere kant moeten we terug omhoog, het dorp bovenop de heuvel heet niet voor niets Berg. De volgende kilometers blijven we boven op het plateau, tot in Elsenborn. Een wegwijzer geeft 'Elsenborn Camp' aan, daar huist het Belgische leger. In de verte horen we kanonschoten knallen, vreemd genoeg breekt dat de vrede niet die over het dorp hangt. Het volgende dorp is Nidrum: voorbij het dorp liggen de skipistes 'Im Himmelchen'. Zowat 350 dagen per jaar is men hier in de hemel in blijde verwachting van sneeuw... Verderop komen we op de Vennbahn en volgen we de oude spoorwegbedding langs Weywertz. Hier draaien we terug richting Bütgenbach, plots is daar tussen de bomen weer de eerste glimp van het meer!

App GO Eastbelgium: de digitale fietsgids

De gratis smartphone-app van het Toeristisch Agentschap Oost-België zal ervoor zorgen dat je nooit de weg kwijtraakt. Die applicatie bundelt alle handige informatie voor onderweg. Je kan de fietsroutes van het Ovelo-net op voorhand op je gps of smartphone downloaden of zelf een fietsroute samenstellen. Andere praktische info als fietsverhuurplaatsen, toeristische informaties en parkeermogelijkheden vind je er ook terug. En het belangrijkst van al: alle kaarten en etappes kan je downloaden en offline gebruiken. Handig voor als je even geen bereik hebt!

Info

Voor het ganse fietsnetwerk in de Oostkantons, zie onze site.

Hier vind je meer informatie over de routevoorstellen van het fietsknooppuntennetwerk Ovelo.

Indien je meer informatie wil of vragen hebt, kan je terecht bij: Huis voor Toerisme Hoge Venen – Oostkantons | Place Albert 1er 29a | 4960 Malmedy | +32 80 33 02 50 | www.ostbelgien.eu | info@ostbelgien.eu

Copyrights foto's: Dominik Ketz, Raskin, Vennbahn.eu

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Hotel Bütgenbacher Hof is het kleine paradijs midden de prachtige natuur van de Oostkantons. Voor veel Vlamingen is dit moderne en klassevolle hotel een vaste waarde!

..."