Opolskie: het land van kastelen en paleizen

De regio van Opolskie ligt in het zuiden van Polen. Het wordt ook wel Silesisch Opole genoemd, want het maakt deel uit van het unieke landschap van Silesië, het grensgebied tussen Polen, Tsjechië en Duitsland. Opolskie is de kleinste regio van Polen, maar je vindt er veel toeristische attracties, waaronder kastelen, paleizen, landhuizen, monumentale parken en uitzonderlijke musea. Binnen Polen is Opolskie gekend voor zijn gastvrijheid, zijn mooie platteland en voor een actieve, duitstalige minderheid. Een leuke extra: de grens met Tsjechië is zo dichtbij dat je op je reis naar Opole makkelijk een stukje Tsjechië of een bezoekje aan Praag kunt meenemen.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Pools Informatiebureau voor Toerisme.

Korterbij dan je denkt

Vanuit Brussel rijd je met de wagen 1100 km langs de autostrade richting Opolskie, een haalbare afstand. Er zijn ook de bussen van Sindbad, die een paar keer per week heen en weer rijden tussen Brussel en Opole. En je kunt ook opteren voor een twee uur durende vlucht vanuit de luchthaven van Charleroi naar Wroclaw. Van daaruit neem je de snelle trein en 45 min later sta je in Opole.

De hoofdstad van de regio is de stad Opole – een van de oudste steden van Polen. Opole is een kleine, gezellige stad die gelegen is in een groene omgeving. De goed bewaarde, oude monumenten en de unieke sfeer in de stad, zijn door de eeuwen heen gevormd door de aanwezigheid in de regio van Poolse, Tsjechische en Duitse bewoners.

Opole met Italiaanse invloeden

Het ontbreekt de stad niet aan linken met het verleden: neem nu de Wieża Piastowska, de verdedigingstoren van einde dertiende en begin veertiende eeuw. Het is één van de oudste Poolse voorbeelden van verdedigingsarchitectuur. Een beklimming van de 163 trappen van de toren is zeker de moeite waard: je hebt er een bijzonder mooi uitzicht op de omgeving en binnenin is er een multimedia tentoonstelling.  Het oudste en grootste gebouw van Opole is de kathedraal, met een toren van 73 m hoog. En op het centrale marktplein prijkt het stadhuis uit de negentiende eeuw, dat gebouwd is volgens het voorbeeld van de Palazzo Vecchio in Firenze.

In het hedendaagse deel van Opole kan je heerlijk wandelen langs de boulevards, die aangelegd zijn langs de Oder, die doorheen de stad stroomt en langs het kanaal ‘Młynówka’. Dit deel van de stad wordt ook wel het Venetiaanse Opole genoemd. Steek je de charmante voetgangersbrug ‘Most Groszowy’ over, dan kom je op het eiland Bolko. Het brugje krijgt ook de veelzeggende naam van ‘Brug der Verliefden’. Het eiland Bolko is het groene wandelhart van de stad, met het stadspark en een van de grootste Europese dierentuinen. De Zoo van Opole kan uitpakken met een prachtig giraffenverblijf, een mooie loopruimte voor gorilla’s, met een eiland voor maki’s en met het enige Poolse bad voor de Californische zeeleeuw.

Opole is ook een muziekstad, de stad van optredens en culturele events. Elk jaar verandert Opole voor enkele dagen in begin-juni in één groot lied, tijdens het Festival van het Poolse lied, dat doorgaat in het amfitheater.  Ook kan je altijd terecht in het Museum van het Poolse Lied, waar je niet alleen kennis maakt met de geschiedenis van de Poolse liederen, maar ook zelf je opnames kunt maken in een studio. Je krijgt de opname trouwens ook mee naar huis.

Vanuit Opole de regio verkennen

Je kunt de stad Opole perfect als uitvalsbais nemen voor uitstappen in de regio. In de stadsrand bevindt zich het Museum van het platteland van Opolskie. Het is een openluchtmuseum met een aantal gebouwen uit de zestiende tot de negentiende eeuw: wandelend langs de woonhutten, de graanzolders, de watermolen, een smidse, een school en een kerk kom je te weten hoe het leven in deze regio eraan toe ging. 

Ongeveer 25 km van Opole ligt het Jura Park Krasiejów, een park voor wetenschappen en de evolutie van de mens. Dit is het enige museum in Europa, dat gebouwd is op het terrein van een actieve paleontologische site, waar overigens fossielen gevonden zijn van pre-dinosauriërs van ongeveer 230 miljoen jaar geleden. Maar het is niet alleen een museum, het is opgevat als een pretpark, waarbij je over heel het terrein zo’n 200 modellen van dinosauriërs in ware grootte tegenkomt. Daarnaast is er ook een oceanarium, waar je prehistorische waterdieren kunt bewonderen. Niet ver van het Jurapark, in het plaatsje Ozimek, vind je de oudste hangende, ijzeren brug van Europa. Die is gebouwd in 1827 over de rivier Mała Panew. De brug staat ingeschreven op de lijst van Historische Monumenten en is de eerste Poolse brug met de prestigieuze Footbridge Award.

Magie in kasteel Zamek Moszna

Het toeristische visitekaartje van de Opolskie regio is het sprookjesachtige kasteel Zamek Moszna, 35 km ten zuiden van Opole. Van zodra je het gebouw ziet, denk je aan Disney-films. Het kasteel van Moszna heeft 365 vertrekken en 99 torens. Je kan het bezoeken, maar je kan ook overnachten in de gestyleerde vertrekken, genieten van de heerlijke keuken in het restaurant en tussendoor gaan wandelen in de omringende tuin. Daar bloeien in de lente de azalea’s en de rododendrons en er groeien honderden lindes en eiken. In het kasteel worden internationale events georganiseerd, waaronder een event rond magie en toverkunst, compleet in Harry Potter-stijl.

De fabriek van de robots

Vlak naast het kasteel ligt de robotfabriek, in het Pools: Fabryka Robotów. Was het kasteel al ongewoon, dan is deze plek helemaal ongezien. Je kunt er robots gaan bekijken: de meeste zijn gemaakt uit autowrakken. Sommige wegen tot een ton en zijn 3,5 meter hoog. De inspiratie voor de stalen robots haalt de maker uit science fiction films en uit sprookjes. De fabriek trekt de aandacht van de pers en van toeristen van over de hele wereld. Het is een overgetelijke ervaring om hier een bezoekje te brengen en om ook een praatje te slaan met de robotmaker zelf, die trouwens vanuit de hele wereld vraag krijgt om robots te maken.

Het kasteel van de Piasten

Plan ook zeker een bezoekje aan het kasteel Zamek Piastów Śląskich in Brzeg. Dit kasteel van de Silesisce Piasten (de Piasten zijn een belangrijke adelijke familie in Polen), werd ontworpen door Italiaanse architecten naar het voorbeeld van het koninklijk kasteel in Krakow. Dit kasteel herbergt nu een lokaal en enkele concertzalen.

In het kleine plaatsje Niemodlin bevindt een veertiende eeuws legendarisch fort, één van de sterkste forten in Polen. De schitterende kamers, de ondergrondsse tunnels en de kerkers van het kasteel Zamek w Niemodlinie hebben generatie na generatie geïnspireerd tot vele legendes en verhalen.

Al de kastelen en paleizen hierboven liggen bovendien op de route van kastelen en paleizen van de regio Opolskie. We hebben trouwens nog maar enkele van de 200 kastelen vermeld!

Hotels met wellness in prachtige gebouwen

Ben je na al die kastelen toe aan een ontspannen en comfortabele avond, kies dan één van de vele hotels in de streek, die naast een steengoede service ook fijne mogelijkheden bieden om te ontspannen, te recreëren en om te genieten van de wellness. Dat sommige ervan ook in een prachtig gebouw zijn ondergebracht, dat neem je met vanzelfsprekend genoegen bij. Denk maar aan de 5-sterrenhotels Pałac Sulisław, Pałac Jakubus in Jakubowice, of het hotel Pałac in  Pawłowice.

Culinaire routes

De regio Opolskie moet je zeker ook exploreren met het oog op de lokale keuken. De Regionale Organisatie voor Toerisme van Opolskie heeft de traditionele lokale gerechten vastgelegd in een route van de Smaken van Opolskie. Die route heeft de naam gekregen van een speciale keukenkast, waarin vroeger de kruiden en het keukengerief bewaard werden: de BIFYJ, een dialectwoord.

De culinaire route Szlak Kulinarny Opolski Bifyj, leidt je langs alle heerlijkste plekjes van de regio. Je komt er langs producenten van streekproducten en langs restaurants waar je bijvoorbeeld lokale soepen kunt proeven, zoals de Wodzionka, een eenvoudige soep, die zijn smaak dankt aan ganzenreuzel. Ook de Śląski żur is een veel beproefd recept op basis van een zuurdesem van rogge, met mierikswortel en marjolein. Vaak wordt deze soep opgediend met in het bord een paar gekookte aardappelen en een gekookt ei.  Rundsrollade, Silesische noedels en rode kool worden ook vaak gegeten in de streek.

Daarnaast zijn er delicatesses, die door de Europese Unie erkend werden als ‘Protected Geographical Indications’. Krupnioki śląskie  is een soort charcuterie, met 85 % vlees en maar 15 % graan. De beroemdste lekkernij van de regio, de Kołocz Śląski, is een taart van het type apfelstreudel, met een zoete, krokante korst en gevuld met appel, maanzaad of een kaasvulling en bovenop altijd een laagje poedersuiker.

Meer info:

Opolskie

Opole

Polen

Jura Park Krasiejów

Kasteel Zamek Moszna

Copyrights: Jaroslaw Malkowski AF Bankfoto - Pools Informatiebureau voor Toerisme
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels