Op (uit)stap in de Oostkantons

Oost-België is het paradijs voor de sportieve vakantieganger. Hier vind je heuvelruggen met panoramisch uitzicht, indrukwekkende valleien en woeste ravijnen. Tel daarbij nog de prima infrastructuur van de wandelwegen en de MTB-route en fietspaden. Het maakt de ‘ruige tuin van Europa’ tot de ideale actieve dichtbij-vakantie. Dat is ook te merken. In de zomer zijn de twee grote stuwmeren in Butgenbach en Robertville de trekpleisters voor vakantiegangers die willen afkoelen met een frisse duik. Nog meer actie? Dan zijn e-Scooting, railbike en paintball de sportieve alternatieven. Wie het unieke landschap, de gastvrijheid en de oorsprong van de Oostkantons en de Eifel-Ardennen-regio op een informatieve en leuke manier wil ontdekken, kan dat ook met de auto of de motor. Het touraanbod leidt direct naar de kastelen en burchten, de gedenktekens en de musea.

Zoek de hoogvlakte op: de Hoge Venen

De bekendste toeristische uitstap: de Hoge Venen, met toppen tot 694 meter boven het zeeniveau. Dankzij de ecologische waarde is dit beschermd natuurgebied het verbindingselement tussen het noorden en het zuiden. Op de flanken van het hoogplateau liggen enkele dorpen en kleine steden, maar de kern van het gebied, zo groot als een halve provincie, is ongerept, zonder bewoning of sporen van landbouw. In het verlaten landschap overheerst de ruwe weidsheid, zeker in de winter. De ruige omgeving is een paradijs voor wandelaars en natuurgenieters. De bodem is hier extreem voedselarm, het klimaat ronduit arctisch. Alles groeit hier ontzettend traag. Wandelaars dompelen zich hier onder in de rust, de traagheid en de pure, woeste natuur.

De Oostkantons verkennen? Dat kan op verschillende manieren….

De klassieke manier: met de fiets

Het Vennbahn-fietspad werd reeds meer dan eens internationaal gelauwerd. Het is één van de langste tot fietspad geconverteerde spoorlijnen in Europa en doet drie landen aan: Duitsland, België en Luxemburg. Vertrekkend vanuit Aken, dwars door de Oostkantons, tot in Troisvierges staat de route garant voor 125 km indrukwekkende landschappen, de flair van een grensstreek, verhalen van de Vennbahn en heel wat geschiedenis. Ontdek de Vennbahn!

De moderne manier: met de e-Scoot

Een e-Scoot wordt geheel aangedreven door een elektromotor. Modder, rotsige ondergrond, doorwaden van riviertjes, … niets kan de Scoot weerstaan. Op het programma: een mix van bossen en veldwegen. Met de nadruk op véél plezier. En zonder veel inspanning, zonder lawaai en met respect voor de natuur. Ontdek het hier en hier!

De nieuwe manier: met de railbike

Het railbikespoor loopt door de Hoge Venen en door de prachtige, unieke landschappen van de streek. Het traject bestaat uit een spoorbaanvak van ongeveer 7 kilometer, gelegen tussen het station van Kalterherberg en Sourbrodt. De rit duurt ongeveer twee uren. Halverwege is een rustpauze van twintig minuten voorzien. De railbikes bieden plaats voor vier volwassenen. Kinderstoelen zijn beschikbaar. En er is een aangepast systeem voor rolstoelgebruikers. Honger? Eén oud wagonnetje is omgebouwd tot een wafelstand. De wafels worden er bereid met verse producten en geserveerd met verschillende garneringen. Ontdek het hier!

Made in Ostbelgien: keurmerk met traditie

De Oost-Belgen staan bekend om hun gezelligheid, hun gastvrijheid en hun tradities. Carnaval? Kermis? Kerstmis? Het wordt hier op een eigen, unieke manier gevierd. Meestal aangevuld met producten uit de eigen regio: bier, geestrijke drank, chocolade en pralines. En wie lust er geen forel, Ardense ham en honing ‘Made in Ostbelgien’?

Enkele voorbeelden:

Brouwerij Bellevaux: van het vat

Alles draait in de brouwerij van Bellevaux rond de vier grote B’s: Bruin, Blond, Blanche en Black. Het zijn de vier bieren van Bellevaux. Het kristalheldere water, waarmee het bier gebrouwd wordt, komt rechtstreeks uit de lokale bron. De brouwerij is niet alleen interessant voor een rondleiding (met proevertjes nadien), maar ook een mooi startpunt voor één van de vier wandelingen die er vertrekken. In het winkeltje aan de brouwerij zijn, naast de eigen bieren, de lekkerste streekproducten in de aanbieding.  

Montenauer ham rokerij: de ambachtelijke ham

Hier wordt Ardense ham, gezouten, gekruid en gerookt. De ham wordt – naar een familierecept – gerookt met beukenhout en jeneverbessen in een speciale rookkamer. Het productieproces van zes maanden maakt van de ham de originele Ardense ham. In de winkel kan de ham met AOC-label geproefd en aangekocht worden.

Kunst & cultuur à volonté

In de Oostkantons eert men de traditionele lekkernijen, maar ook de geschiedenis en de cultuur. Wie de regio bezoekt kan niet voorbij de burcht en het pottenbakkersmuseum van Raeren. Recentelijk zijn er nog enkele te bezoeken musea bijgekomen. Zoals het museum Vieille Montagne. Het dorp Kelmis is onlosmakelijk verbonden met het ontginnen van Galmei (zinkhoudend erts). De productie van zink, een nieuw materiaal uit de 19e eeuw, brengt de industrie in het dorp. Het museum vertelt over dit avontuur op de authentieke plek, in het Vieille-Montagne directiegebouw, dat de voormalige mijnsite domineert. Nog een aanrader: het Stadtmuseum Eupen. De productie van fijne wollen stoffen maakte van de 18e eeuw in Eupen een Gouden Eeuw. De nieuwe, vaste tentoonstelling toont de weerslag van de stoffenindustrie op de stad en op het dagelijks leven. In het Stadtmuseum Eupen wordt geschiedenis een belevenis.

Meer info

Alle informatie over alles wat er in de Oostkantons valt te beleven vind je hier.

De Oostkantons ontdekken? Ontdek het hier.

Uitstapjes in de Oostkantons vind je hier.

Indien je meer informatie wil of vragen hebt, kan je terecht bij: Huis voor Toerisme Hoge Venen – Oostkantons | Place Albert 1er 29a | 4960 Malmedy | +32 80 33 02 50 50 | info@ostbelgien.euwww.ostbelgien.eu.

Copyrights foto's: Dominik Ketz, Stephan Offermann, G Comouth, Montenauer Schinkenraucherei, Eastern Valleys Activities, Ardenne Activity, Christian Charlier, Burg Raeren, Vennbahn.eu, Ostbelgien.eu

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Hotel Bütgenbacher Hof is het kleine paradijs midden de prachtige natuur van de Oostkantons. Voor veel Vlamingen is dit moderne en klassevolle hotel een vaste waarde!

..."