Op ontdekking met srprs.me: majestueus Madrid

Madrid is een mix van een moderne wereldstad en oude glorie. De eeuwenoude Madrileense geschiedenis onthult zich in monumentale gebouwen als het Koninklijk Paleis en de collectie van het ‘Museo del Prado'. De moderniteit van de stad schuilt dan weer eerder in de imposante voetbaltempels, moderne winkelstraten en het ‘Reina Sofia’, dat modernistische kunst herbergt. GRANDE.be trok in samenwerking met srprs.me - de reisorganisatie waarvan je pas bij het vertrek ontdekt waar je heen vliegt - erop uit om alle facetten van de Spaanse hoofdstad te ontdekken.

Architecturale pracht aan de pleintjes

Op het kleine pleintje ‘la Plaza de Isabel II’ springt het grote ‘Teatro Real’ meteen in het oog. Dit is het grootste Spaanse operahuis dat behoort tot de belangrijkste culturele instellingen van het land. Het centrale plein van de stad, ‘la Puerta del Sol’ of de ‘Zonnepoort’, is wereldbekend en wordt gezien als referentiepunt van Spanje. Ook ‘ la Plaza de España’ is de moeite waard. Je vindt hier een monument voor de schrijver Miguel de Cervantes uit de 16e eeuw, die furore maakte met zijn ridderroman Don Quichot. Daarnaast sieren de twee hoogste gebouwen van Madrid het plein: de Torre de Madrid (142 m) en de Edificio España (117 m). Ook het plein ‘la Plaza de la Armería’ herbergt twee fenomenale gebouwen: het ‘Palacio Real’, het grootste koninklijk paleis ter wereld, en de ‘Catedral de Santa María la Real de la Almudena’ zijn toonbeelden van de oeroude Madrileense geschiedenis. Beide gebouwen zijn een bezoekje waard wegens hun architecturale schoonheid. Het spectaculaire Koninklijk Paleis, met als model het Versailles van Louis IXV, heeft een classicistische façade met een indrukwekkende balustrade. Het interieur is gigantisch: 2800 kamers, een enorme Koninklijke Bibliotheek, een troonzaal, een wapenzaal, een spiegelzaal… Naast het Koninklijk Paleis vind je de rustgevende tuinen van Sabatini. Een groepje studenten staat te keuvelen op de trappen, een straatmuzikant speelt Con te Partirò van Andrea Bocelli op zijn accordeon, terwijl een kleuter staat te dansen. Links van het Koninklijk Paleis vind je de neoclassicistische mastodont met een neogotisch interieur: ‘la Catedral de Santa María la Real de la Almudena’, één van de grootste kathedralen van Spanje. De hoeveelheid kerken en kathedralen in het straatbeeld vertelt iets over de gelovige Spanjaard.

Het walhalla voor de kunstliefhebber

De kunstliefhebber komt zeker aan zijn trekken in de Spaanse hoofdstad. De ‘Paseo del Prado’ staat boordevol musea en culturele centra. In deze straat is het ‘Museo del Prado’ wereldvermaard dankzij zijn collectie schilderkunst. Het museum herbergt meer dan 8600 schilderijen met meesterwerken van onder meer Velázquez en Goya. Ook bij het ‘Museo Thyssen-Bornemisza’ kan je terecht voor kunstwerken van internationaal befaamde schilders uit verschillende tijdperken. Je kan er schilderijen bewonderen van oude meesters als Van Eyck, Ruben en Caravaggio, maar ook van 20e-eeuwse schilders als Klee en Hopper. Het ‘Museo Reina Sofia’ focust op de moderne en postmoderne kunststromingen uit de conflictueuze, revolutionaire 20ste eeuw. Voor kunstwerken uit het kubisme, dadaïsme, surrealisme en popart ben je bij het ‘Reina Sofia’ aan het juiste adres. Let wel op als je deze musea op de ‘Paseo del Prado’  wenst te bezoeken, want de wachtrijen kunnen behoorlijk lang zijn.

De groene longen van Madrid

Natuur binnenin een wereldstad doorbreekt het stadsgevoel. Madrid telt talloze groene plekjes waar je kan uitrusten. Langs de ‘Paseo del Prado’ bevindt zich een botanische tuin die zeker een bezoekje waard is. De ‘Real Jardín Botánico’ is een rustgevend park vol bloemen, planten en standbeelden van befaamde botanici. De natuurliefhebber kan in een 19de-eeuwse serre exotische planten uit verschillende klimatologische zones bewonderen. Daarnaast is het ‘Parque del Buen Retiro’ als grootste park van Madrid met een oppervlakte van 1,4 vierkante kilometer een groene long binnen de stad. Net zoals in het Hyde Park in Londen kan je in het ‘Parque del Buen Retiro’ ontspannen. De vijver, de monumenten en standbeelden in combinatie met straatmuzikanten en portretschilders brengen je tot rust.

Een vleugje voetbal

Als er voor de Spanjaarden één ding heiliger is dan hun geloof, dan is het wel voetbal! Ook Madrid is een ware voetbalstad. Je merkt overal de onderlinge rivaliteit tussen de twee grootste stadsclubs Real Madrid en Atlético Madrid, vergelijkbaar met de Engelse strijd tussen de Londense stadsclubs Arsenal en Tottenham. Voor de Real Madrid-supporters is het ‘Estadio Santiago Bernabéu’ het mekka van het voetbal. Dat is niet onterecht, aangezien Real Madrid de afgelopen jaren een erg succesvol parcours heeft afgelegd. De fans van ‘Los Rojiblancos’ mogen ook fier zijn op hun ‘Estadio Wanda Metropolitano’, dat in 2017 gerenoveerd werd. Of je nu een bezoekje brengt aan het stadion van de ‘maagdelijk witte’ kant of aan dat van de ruigere ‘rood-witte’ kant, teleurgesteld zal je niet zijn.

Madrid: 8 must sees

Palacio Real de Madrid: het Koninklijk Paleis is één van de bekendste bezienswaardigheden van Madrid.

Puerta del Sol: dit plein wordt gezien als het middelpunt van Madrid, je vindt er talloze winkels en restaurantjes.

La Plaza Mayor: naast ‘Puerta del Sol’ is dit het tweede bekendste plein van Madrid, vergelijkbaar met de Grote Markt in Brussel.

Mercado de San Miguel: een indoormarkt waar je plaatselijke, typisch Spaanse producten kan proeven en kopen op een steenworp van la Plaza Mayor.

Paseo del Prado: dé straat voor kunstliefhebbers, je vindt hier onder meer ‘Museo del Prado’ en het ‘Museo Thyssen-Bornemisza’.

Gran Via: in deze winkelstraat vind je bekende merkshops als Zara en Nike in combinatie met talloze theaters en cinema’s.

Parque del Buen Retiro: dit gigantische park loopt vol met straatmuzikanten en schilders, een ideale plek om even te ontsnappen aan de stadsdrukte.

Estadio Santiago Bernabéu/Estadio Wanda Metropolitano: als voetballiefhebber kan je in Madrid de stadia van ‘Los Blancos’ (Real Madrid) en ‘Los Rojiblancos’ (Atlético Madrid) bewonderen.

Onze reporter op verrassingstocht met srprs.me

Deze reportage werd gemaakt in samenwerking met srprs.me. Die online touroperator stuurt je op reis zonder dat je vooraf weet waar je naartoe gaat. Het concept kwam in 2016 op de Belgische markt en werkt voornamelijk online, via mail of smartphone. Bekende gezichten als Joy Anna Thielemans, Veerle Dobbelaere en Eline De Munck ondersteunden het. Srprs.me biedt een sterk verrassingseffect, omdat je landen of steden ontdekt die je zelf nooit zou uitkiezen.

De website van srprs.me biedt talrijke opties voor een knotsgek avontuur. De verrassingsreis kan zowel met de auto als met het vliegtuig. Verder beschik je over de optie ‘in control’, wat best ironisch is binnen het gegeven concept. Daarbij krijg je een lijstje met 15 bestemmingen waaruit je de vijf minst leuke mag wegstrepen. Ben je sociaal aangelegd? Kies dan voor ‘Solo together’. Je weet niet waar je naartoe gaat en als bonus hierbij gaat er nog een wildvreemd iemand met je mee, die net als jij niet weet waar jullie heen gaan. Wil je liever meerdere steden ontdekken? Dan is ‘Multi city’ een goede keuze. Je ontdekt meerdere plaatsen in Europa en vliegt van onbekende bestemming naar onbekende bestemming.

Afwachten geblazen

Ook ik zal pas op de luchthaven mijn bestemming te horen krijgen. Mijn inschrijving is voltooid, afwachten dus. Duizenden vragen schieten door mijn hoofd. Waar? Hoe? Wanneer? Wat voor kleren moet ik meenemen? Ik ben niet de persoon die zijn citytrip op voorhand volledig heeft uitgestippeld, maar helemaal niets weten stelt me ook niet erg op mijn gemak. Als vrienden en familie vragen waarheen ik op reis ga, antwoord ik met een bang hart: ‘Ik weet het niet’. 

Valsspelen of detectivewerk?

Ik kan het niet laten om de website srprs.me uit te pluizen. Ik zoek naar een aantal bestemmingen en klik op een aantal opties om te zien waar je naartoe kan worden gestuurd. Kan je het valsspelen noemen? Ik geef mezelf het voordeel van de twijfel en houd het bij ‘detectivewerk’. Valspelen of niet, veel meer kom ik toch niet te weten.

Een lichtpuntje in de duisternis

Eindelijk een geruststelling! Een week voor mijn vertrekdatum krijg ik een mail van srprs.me waarin wat meer basisinfo over mijn reis staat: hoe laat ik op welke luchthaven aanwezig moet zijn en wat voor koffer ik mag meenemen. Ik krijg ook mijn kraskaart opgestuurd, die ik mag krassen zodra ik op de luchthaven ben. Ze bevat een code die ik moet opgeven op de website om mijn bestemming te onthullen. Op de website van de touroperator staat ondertussen een klok die aftelt tot vijf uur ’s morgens, het uur waarop ik mijn bestemming te weten kom. Ik krijg ook een weerbericht opgestuurd van mijn reisbestemming, zodat ik zou weten wat voor kleren ik moet inpakken. Aha! Hier kan ik wat mee!

Valsspelen of detectivewerk?, deel 2

Ik geef het toe, dit komt al wat dichter in de buurt van valsspelen. Dankzij het weerbericht en de informatie over hoe laat ik op de luchthaven moet zijn, kan ik dichter op het spoor komen van mijn bestemming. Ik verricht wat ‘detectivewerk’ en kan er vier of vijf bestemmingen uithalen die kans maken om mijn bestemming te worden. Wie zich volledig wil laten verrassen, verricht dit opzoekwerk beter niet!

Le moment suprême

De morgenstond heeft goud in de mond! Het is half vijf en ik vertrek naar de luchthaven op weg naar avontuur. Onderweg is de spanning te snijden, om de haverklap kijk ik naar de aftelklok op de website. De seconden tikken voorbij, het wordt steeds spannender. Het is zover! De klok komt op nul te staan, ik ken mijn bestemming: Madrid! Wat een meevaller! Ik ben nog nooit in Madrid geweest en had deze bestemming al lang op mijn verlanglijstje staan. Vrolijk wandel ik de luchthaven binnen en ga op zoek naar mijn gate. Het avontuur mag beginnen!

Meer info over srprs.me vind je op de site

Copyrights foto's: Sybren Van Laeken

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Verrassend logeren of luxueus kamperen? Valle de Oro is de perfecte locatie om heerlijk te lanterfanten op het ritme van het zuiden.

..."