Oostenrijkse wintersportgebieden: een tikkeltje legendarisch

De Oostenrijkse wintersportgebieden slagen erin hun authentieke traditionele charme te bewaren, terwijl elk dorp tegelijkertijd voorzien is van de modernste technologieën. Geen wonder dat wintersportgebieden als Arlberg, Schladming en Seefelder zijn uitgegroeid tot legendes. 

Authentiek aan de oppervlakte, modern ondergronds

Arlberg is hét Oostenrijkse skigebied bij uitstek. De eerste skilift van Oostenrijk werd er in 1936 gebouwd en het dorp Lech Zürs is ook de geboorteplaats van de winnaars van vier Olympische gouden medailles. Het ooit o zo rustige Alpendorpje is al sinds lange tijd een drukbezochte internationale toeristische trekpleister, gelukkig heeft ze steeds haar rustgevend karakter kunnen behouden. In Oberlech lijkt, ondanks de moderne technologie, de tijd even stil te staan. Een ondergronds netwerk van tunnels verbindt hotels met elkaar en een grote lift brengt gasten naar het zonnige dakterras op de Arlberg. In het dorp kom je geen enkele auto tegen: geen uitlaatgassen, geen motorgeronk, enkel een magisch winterparadijs. De charmante houten chalets met spitse daken stralen een huiselijk gevoel uit. Ook vele beroemdheden vonden hun weg naar dit charmante dorp. Oberlech is een vaste winterplek voor Sebastian Vettel en de Nederlandse koninklijke familie. Hoteleigenaar Andreas Schneider heeft ook Hugh Grant al bediend. “Drie keer al, en elke keer bestelde hij een wienerschnitzel.”

Traditie gaat voor

We verplaatsen ons naar even naar het pittoreske Seefeld, dat in 2019 nogmaals gastplaats zal zijn voor de FIS Wereldkampioenschappen Noors Skiën. Net buiten het charmante dorp staat de witte Seekirchlkerk, samen met het historisch centrum en het marktplein de favoriete plek van winterse vakantiegangers. De rust wordt er een week per jaar verstoord tijdens het winterfeest Seefeld Schneefest en de Zieselrennen, een race met ziesels (een voertuig tussen een quad en een scooter). De Seefelders komen met ongelooflijk creatieve manieren op de proppen om hun gasten te entertainen en aan hun wensen te voldoen. Ooit verbleef het voetbalteam van Manchester City in Hotel Klösterbrau, de Seefelders voerden op verzoek speciale matrassen aan voor de spelers. De Engelsen vroegen ook om de kerkklokken niet te luiden in de vroege ochtend, maar die traditie even opzijzetten, was net wat te veel gevraagd voor de Seefelders.

Een tractor als sneeuwploeg

Rudi Stocker is hoteleigenaar van Rohrmoos in Schladming. Hij droeg zijn steentje bij aan bij het ontwikkelen van de regio en heeft al heel wat gezien in zijn carrière. “Mijn broer en ik hebben onze allereerste sneeuwploeg gemaakt met onderdelen van een tractor,” grijnst hij. “We hadden er simpelweg een houten steel aan vastgemaakt.” Zijn vader kwam vroeger met een ossenwagen de gasten oppikken aan het treinstation. Rijdend door diepe sneeuw nam hij ze mee naar de familieboerderij bovenop de berg. Het eerste skitransport werd, volgens Rudi, verder op punt gesteld in 1960. Nu brengen snelle en comfortabele liften de wintersporters naar Planai of Hochwurzen en staat Schladming internationaal bekend als dé plek voor het WK Alpineskiën, WK Afdalen en de Special Olympics. Rudi zou zelf ook professioneel skiër geworden zijn, moest het lot anders bepaald hebben. Vandaag trekt de 80-jarige er nog regelmatig op uit op skilatten – nadenkend over hoe hij Schladming nog beter kan ontwikkelen.

Meer info

Foto's © LTZG Mallaun, Olympiaregion Seefeld, Alpenhotel Waldfrieden - Österreich Werbung

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."