Ontdek Tsjechië: Een rondreis langs de mooiste plekken

Tsjechië heeft alles in huis voor een geweldige vakantie. Je kunt er heerlijk wandelen, de natuur is divers, er zijn gezellige steden, prachtige monumenten en je kunt genieten van verrassend lekkere gerechten. Tsjechië is bovendien goed te bereiken met de auto, het is 900 kilometer rijden vanaf Brussel. Deze rondreis brengt je langs de mooiste plekken van Tsjechië.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met

Kuren in Karlovy Vary

In het westen van Tsjechië bevindt zich de West-Boheemse spadriehoek, bestaande uit de steden Františkovy Lázně, Mariánské Lázně en Karlovy Vary. Het zijn kuuroorden die al sinds de 19e eeuw buitenlandse gasten ontvangen vanwege de minerale bronnen met geneeskrachtige werking. Karlovy Vary (Duits: Karlsbad) is een van de beroemdste en traditierijkste kuuroorden in de wereld. Het is een mooie stad met elegante spacolonnades en enkele musea, zoals het glasmuseum Moser met aangrenzende glasfabriek. In Karlovy Vary zijn diverse kuurhotels die spa en wellness aanbieden. Je kunt er ook voor kiezen om de omgeving te ontdekken en een wandeling te maken naar een van de uitzichtpunten rondom de stad. Vergeet bovendien niet de lokale lekkernijen te proeven, zoals de zoete spawafels en de kruidenbitter Becherovka.

Natuurpracht in Křivoklátsko

Het beschermde natuurgebied Křivoklátsko ligt tussen Karlovy Vary en Praag in. Het is een heuvelachtig boslandschap met de meanderende rivier Berounka. Je kunt er fantastische wandelingen en mooie kanotochten maken. De highlight van het gebied is het kasteel van Křivoklát. Een koninklijk kasteel uit de 13e eeuw waar diverse koningen verbleven. In het kasteel kun je een rondleiding volgen en de laatgotische kapel, de Koninklijke zaal en de bibliotheek met 52.000 boeken bezoeken.

Hoofdstad Praag

Een bezoek aan de populaire hoofdstad Praag mag niet ontbreken tijdens een vakantie in Tsjechië. Het is een van de best bewaarde steden van Europa. In het historische centrum bevinden zich tientallen kerken, gezellige pleinen, kronkelige straten en uitstekende restaurants. Het Oude Stadsplein, de Karelsbrug en de Praagse Burcht zijn de bekendste attracties van de stad, maar ook de andere wijken van Praag zijn het bezoeken waard. Petřín Park is een heerlijke plek voor een wandeling of voor een picknick tussen de bloesembomen. Bij de Petřín toren, die je kunt bereiken met een tandradbaan, is een hilarisch spiegellabyrint. De wijk Holešovice heeft ook een aantal interessante plekken, zoals het rustige Stromovka Park, de kunstgalerie DOX en het Nationaal Technisch Museum met een schitterend uitzicht over de stad vanaf het dak. De rivier de Moldau stroomt door Praag en hierlangs kun je mooi fietsen. Het is ook mogelijk om te waterfietsen of maak een cruise naar bijvoorbeeld Prague Zoo in de wijk Trojá.

Kastelen Orlík en Hluboká

Tsjechië is het land van kastelen en in Zuid-Bohemen vind je er tientallen. Een indrukwekkend kasteel is Orlík, gelegen op een rots boven de rivier de Moldau. De burcht uit de 13e eeuw heeft schitterende kamers die je tijdens de rondleiding zult bezoeken. Ook de omgeving van Orlík is het ontdekken waard. Je kunt er schitterende wandelingen maken in de bossen en bij het Orlík meer kun je ook zwemmen en varen. Een ander indrukwekkend kasteel is Hluboká. Dit sprookjesachtig chateau met kleurrijke tuin is gebouwd in Tudor stijl en heeft veel weg van kasteel Windsor in Engeland. Een bezoek aan Hluboká kun je combineren met een fiets- of boottocht naar de gezellige stad České Budějovice. Bezoek hier zeker de Budvar brouwerij.

Sprookjesachtig Český Krumlov

Een Tsjechische stad dat net als Praag veel bezocht wordt is Český Krumlov in Zuid-Bohemen. Het historische centrum staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De gigantische burcht met haar fotogenieke arcadenbrug is na de Praagse Burcht het grootste kastelencomplex van Tsjechië. Het kasteel biedt diverse rondleidingen aan, waaronder een bezoek aan het best bewaarde barokke theater in Europa uit de 18e eeuw. Het centrum van Český Krumlov is betoverend. De pastelkleurige huizen met sierlijke façades en kronkelige kasseienstraten kunnen zo het decor zijn voor een sprookje. De Zuid-Boheemse stad is gelegen in een prachtig groen landschap en heeft ook in omgeving mooie bezienswaardigheden, zoals het Cisterciënzer klooster in Vyšší Brod en het Lipnomeer.

Rijkdom in Kutná Hora

De stad Kutná Hora ligt op een anderhalf uur rijden ten oosten van Praag. Het icoon van deze historische stad, ook wel bekend als ‘zilverstad’ of ‘nationale schatkist’, is de gigantische kathedraal St. Barbara. De kathedraal werd gebouwd voor de patroonheilige van de mijnwerkers en staat samen met het historische centrum en de kerk in de wijk Sedlec op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In Sedlec bevindt zich nog een andere bezienswaardigheid. Het ossuarium bij de begraafplaats Allerheiligen. Deze kapel is versierd met duizenden menselijk botten, van mensen die hier begraven wilden worden vanwege de heilige grond.

Paardenstoeterij Kladruby

Net als Slovenië heeft ook Tsjechië een eigen paardenras. De Kladruber paarden worden al sinds de 16e eeuw gefokt in de koninklijke paardenstoeterij in Kladruby nad Labem in Oost-Bohemen. De sterke en rustige paarden in het wit of zwart werden gebruikt bij koninklijke ceremonies. De stoeterij is geopend voor publiek en is sinds 2019 UNESCO Werelderfgoed. Je kunt de stallen bezoeken, de merries met veulens bewonderen en er vinden regelmatig evenementen plaats. Paardenliefhebbers kunnen ook een ritje met de koets maken of een paardrijtocht maken bij een van de nabijgelegen manèges.

Wijn in Mělník

Op een uurtje rijden ten noorden van Praag ligt het pittoreske stadje Mělník. Dit Boheemse wijnstadje ligt aan de samenvloeiing van de twee grootste Tsjechische rivieren, de Moldau en de Elbe. Het mooiste uitzicht over het rivierlandschap en de St. Ludmila-wijngaard is vanaf het kasteel van Mělník. In het kasteel kun je een rondleiding volgen en de historische wijnkelders bezoeken. In het restaurant is er de unieke kans om de kasteelwijnen uit de wijnbouwgebieden in Bohemen te proeven. Ook leuk is om een fietstocht te maken langs de Elbe rivier naar de charmante stad Litoměřice. Vanaf hier is het vijftien minuten fietsen naar het voormalige concentratiekamp Terezín.

Natuurgebied Boheems Zwitserland

In het noordwesten van Tsjechië, aan de grens van Duitsland, bevindt zich een indrukwekkend natuurgebied. Boheems Zwitserland is het jongste nationale park van Tsjechië en strekt zich uit over de Duitse grens waar het bekend staat als Saksisch Zwitserland. De verwijzing naar het Alpenland is niet zonder reden. De diepe kloven, ruige rotsen en het bosrijke heuvellandschap vonden Zwitserse schilders zo op hun thuisland lijken dat ze het gebied vernoemden. Boheems Zwitserland is een geweldig wandelgebied met als hoogtepunt de 21 meter hoge rotsbrug. Ook in de omgeving is er van alles te doen. Bewonder de rotsstad Tisá, doe een via ferrata in Děčín en bewonder de pittoreske boerderijen in volksarchitectuur.

Meer info:

Meer informatie over Tsjechië: www.visitczechrepublic.com

Graag meer informatie over Tsjechië?

Je kunt een gratis informatiepakketje aanvragen via amsterdam@czechtourism.com

Copyrights: Czech Tourism - Libor Svacek - Jiri Jirousek - Ladislav Renner - Michal Vitasek - Dagmar Veselkova - Alena Hrbkova - Hynek Hampl - David Marvan
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels