Ontdek het onontdekte in de Dominicaanse Republiek

Geef het maar toe. Als je aan de Dominicaanse Republiek als bestemming denkt, zijn het de woorden zon en all-inclusive die meteen bij je opkomen. Klopt: het Caraïbische eiland wordt altijd overgoten door zalige zonnestralen. Klopt niet: de bestemming is enkel interessant om te bakken en braden tussen duizenden andere toeristen. Verlaat je cabana of lodge voor een wandeling, een sprong in één van de 27 watervallen in het binnenland of een kuiertocht door één van de bruisende steden!

  

Het tempo kies je zelf

De rijkdom van het land op een rustig ritme ontdekken? Daar teken je vast meteen voor! Want de Dominicaanse Republiek is meer dan het zon-zee-strand-eiland. Hoe kan je dit beter ontdekken dan via de negen uitgestippelde wandelroutes? Een lage moeilijkheidsgraad en een bijzonder hoge wauw-factor behoren tot de geheime ingrediënten. Bovendien liggen deze wandelroutes mooi verspreid over het eiland dat anderhalve keer de grootte van België omhelst. Door het uitgebreide wegennetwerk reis je op een erg eenvoudige manier van noord naar zuid in zo’n drie uur. Van oost naar west moet je zo’n negen uur incalculeren. Maar op slechts twee uur rijden zit je in een compleet ander landschap mét de zekerheid dat je steeds getrakteerd wordt op het panorama van de extreem groene bergketens die het land doorkruisen.

De wandelroutes zijn meestal het hele jaar toegankelijk, dus da’s een absoluut pluspunt. Ze variëren bovendien van één à twee tot zo’n tien kilometer. Je bepaalt dus helemaal zelf welke route je de moeite vindt om die veters aan je stapschoenen strak aan te knopen!

Feeërieke watervallen troef

De 1,1 kilometer lange wandelroute op zo’n 270 meter boven het zeeniveau geeft je een adembenemend uitzicht over een tien meter hoge waterval - die uitmondt in de bedding van de Baní-rivier - én over de rotsachtige canyons van de bergketens. Vlakbij deze wandelroute ontdek je een lusvormig pad van 1,9 kilometer dat je naar een woestijn in het midden van de Caraïbische Zee vervoert. Hier verlies je jezelf in de duinen en kijk je verwonderd naar de lokale neushoornleguaan die rustig voorbij paradeert. Eén van de best bewaarde geheimen van het eiland is het natuurfenomeen Saltos de Jima. Het beschermde gebied met z’n aparte inheemse flora rekent heel wat watervallen en openluchtbaden in volle natuur tot z’n gebied.

Nabij Salto de Socoa op de weg van het nationaal park Los Haitises in Monte Plata, brengt het wandelpad je naar een waterval van maar liefst 20 meter hoog. Het bescheiden kristalhelder watervalletje mondt uit in een zalig zwembad. Pas op, hier plonsen enkel de echte ijsberen want het water is ijskoud! Al zal de uitdagende weg met trappen en losse stenen je misschien wel sneller omtoveren tot een ijsbeer. En als dat niet lukt helpt een bijzonder parcours om aan canyoning te doen misschien wel. Langs dit traject kan je immers in verschillende watervallen springen en baden!

Keer terug naar het koloniale tijdperk in het Nationaal Park Francisco Alberto Caamaño

Vlakbij Las Charcas geniet je volop van schitterende uitzichten. Maar het zuidelijk gelegen dorpje telt ook heel wat historische en culturele schatten. Net zoals het ganse eiland dat bulkt van z’n mix van verschillende culturen. En dat allemaal tijdens een wandeling van 2,6 kilometer. Naast prachtige watervallen bots je er ook opeens op overblijfselen van bouwwerken, begraafplaatsen, sites voor pottenbakkerijen en plaatsen waar ceremoniële rituelen plaatsvonden. De ruïnes van Cepi-Cepi mag je tijdens een bezoek zeker niet missen. Hier vang je een glimp op van de goed bewaard gebleven grachten, reservoirs, irrigatiekanalen, infrastructuurwerken, artefacten en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen.

Uitdagende droomplekjes met een portie cultuur

Voor een trekking of looptocht langs een schitterend parcours moet je in El Seibo zijn. De vijf watervallen rond de berg La Herradura laten je sprakeloos achter. Eén van de ijskoude cascades ligt verborgen in het woud van Pedro Sánchez: dé ideale plek om even tot rust te komen. Vlakbij Santiago loopt een wandelroute van zo’n 4,7 kilometer waarbij je eerst een kronkelende rotsige weg moet oversteken vooraleer je de waterval bereikt. Het pad is het walhalla voor trekkers, wandelaars en lopers van elk niveau. Een uitdaging is het zeker!

Natuurlijk is ook de 5,6 kilometer lange route naast La Mata de moeite waard. Stap er door het weelderige tropische woud en geniet van het uitzicht op de stuwdam van Hatillo én de prachtige, tot op één na grootste collectie van pre-hispanische Taino-pictogrammen die de Caraïben herbergt. De Taino Indianen waren de eerste bewoners van het eiland.

Wil je nog meer droomplekjes ontdekken? Volg dan zeker het Máximo Gómez parcours in het gelijknamige nationaal park. Tijdens een wandeling van zo’n 9 kilometer passeer je een schitterend meer met stuwdam waarin je kan zwemmen én de prachtige canyon van de Mana rivier.

Een park vol adrenaline met een oneindig uitzicht op zee

Een uitgestippelde wandelroute behoort niet tot de enige spannende activiteit die het eiland ons aanbiedt. Zo kan je aan de oostkust van de Dominicaanse Republiek een bezoek brengen aan het ecologisch avontuurpark Scape Park Cap Cana. In het park van maar liefst 100 hectaren groot, vlieg je over de klif van El Farallon door middel van verschillende kabelbanen. Onderweg slinger je langs hangbruggen, grotten en een verlaten spoorweg. Eén ding is zeker: je wordt steeds getrakteerd op een adembenemend uitzicht over de puntige kliffen en de lokale fauna en flora.

Smaakt dit naar meer? Dan heb je geluk! Want je kan op verschillende plekken op het eiland over bossen en landschappen vliegen met een zipline!

Verder waan je jezelf een echte speleoloog bij een afdaling door de jungle in de grot waar het uitgebreide netwerk van ondergrondse tunnels en kamers een ware ontdekking vormt. Of associeer je jezelf liever met een archeoloog? Ook dan het heeft Scape Park wat in petto! Want tijdens een wandeling in volle natuur ontdek je ook hier de overblijfselen van de lokale Aboriginals: de Taino Indianen. Of geniet van een ontspannende tocht te paard, doorheen wisselende landschappen. Kortom, genoeg uitdagende activiteiten voor tijdens je ganse verblijf!

Swingend door Santo Domingo

De Dominicaanse rum, stranden en muziek kennen we allemaal. Maar het succes van de Dominicaanse Republiek zit ‘m ook in de veelzijdigheid van de bestemming. Het eiland kent naast z’n prachtige stranden en groene oases met watervallen een rijke geschiedenis die je onder meer kan opsnuiven in verschillende authentieke steden. Verlaat de beaten track en leer het paradijselijk eiland op een andere manier kennen!

De historische hoofdstad Santo Domingo bruist van de geschiedenis. Geen wonder, als je leest dat Christoffel Columbus in 1492 de Dominicaanse gronden ontdekte en er meteen de eerste stad van de Nieuwe Wereld stichtte. De eerste kathedraal, de eerste douane, het eerste hospitaal en de eerste universiteit van Amerika - met een damspel patroon als bouwplan - werden op Dominicaanse grond opgericht.

Het oude stadsdeel is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. De lokale Dominicanen die je misschien wel uitdagen om een rondje domino te spelen kleuren de gezellige en geanimeerde straten. Lift je hoofd ook zeker eens naar boven om de charme van de talrijke kerken, de kathedraal en de gevels te bewonderen. Eindig je wandeling langs de Malecón – de promenade aan de Caraïbische zee – al slurpend aan een glaasje kokosmelk of een ijskoud biertje en loer naar de exotische kleding van de lokale passanten. Waarom? Sinds 2006 is Santo Domingo de modehoofdstad van de Caraïbische wereld met Oscar de la Renta – zelf een Dominicaan – als boegbeeld! Een tip: bezoek Santo Domingo tijdens het jaarlijkse Merengue festival en dans mee op het muzikale tempo van de typische Dominicaanse muziekstijl. Afkoelen en bijtanken doe je met een cocktail en een bordje tostones of zeevruchten aan één van de talloze gastronomische en andere marktkraampjes.

Fenomenale uitzichten in Puerto Plata

De belangrijkste stad aan de noordkust van het eiland is Puerto Plata aan de voet van de berg Isabel de Torres. Met de kabelbaan bereik je de botanische tuinen én het standbeeld van Christus, gelijkaardig aan het wereldberoemde exemplaar in Rio. Het lijstje met toeristische trekpleisters waar de tientallen kilometers aan stranden en het jaarlijkse Merengue festival met z’n optochten en animaties door muzikanten en dansgroepen op genoteerd staan, blijft maar groeien.

Zo ontdek je er het Ambermuseum, met de meest waardevolle verzameling van amber ter wereld. Er worden fossielen van meer dan 30 miljoen jaar oud bewaard waaronder het beroemde stuk dat in de film Jurassic Park het pronkstuk speelt! De charmante Victoriaanse stijl van het Ambermuseum die je ook terug vindt in de architectuur van de mooie houten koloniale huizen krijg je er gratis bij.

Santiago: de wieg van de Merengue, de rum en de tabak

Santiago de los Caballeros in de Cibao vallei is de tweede belangrijkste stad van het land en daar heeft het imago als dé wereldhoofdstad van de sigaren vast iets mee te maken. Elk jaar vormt de stad het mekka voor sigarenliefhebbers, producenten en vertegenwoordigers van bedrijven van over de hele wereld tijdens het Progicar Festival. Ook de culturele, historische, intellectuele en industriële schatten zijn een omweg naar deze bruisende stad meer dan waard. Dat vertaalt zich immers in een prachtige kathedraal, een pittoresk centrum met bouwwerken uit de 16de eeuw en de befaamde Bermudez rum stokerij.

De Dominicaanse Republiek verwelkomt je met z’n goudbruine stranden, vriendelijke lokale bevolking en prachtige, tropische binnenland. Het telt verschillende bestemmingen op één eiland met voor elk wat wils. Ontstressen in een allround, gastvrij paradijs op slechts 8 vlieguurtjes van België: wie ziet dat nu niet zitten?

Copyright foto's: Dominican Republic
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels