Het glooiende weidse landschap vanuit Rik Rensens stulpje. Meraviglioso, oftewel schitterend!

Ontdek de verrassende plekjes van Piemonte

Piemonte kent vele opzichten: het landschap, de regionale slow cooking, de hartelijke mensen en de ongestoorde rust en ruimte. Wie al die plekjes bezoekt, krijgt al snel de smaak te pakken.

Belangrijke ijkpunten

Typisch is de authenticiteit van deze Noord-Italiaanse regio, het eten en de mensen. Dit gebied kent vele geheimen. Een stad als Turijn is nog niet overspoeld door toeristen, het is authentiek. Dat geldt eigenlijk voor de hele regio. Er heerst rust, er is ruimte en het landschap is dynamisch. In het plaatsje Bra ligt de bakermat van de slow cooking, die onder leiding van Carlo Petrini is uitgegroeid tot een culinaire speler van formaat. Het eten in Piemonte is iets robuuster dan in het zuiden, deels beïnvloed door de Fransen, met de nadruk op (rund)vlees en kruiden. Eenvoud, pure producten van een hoge kwaliteit. Vanaf het najaar zijn er veel stoofpotten en is het truffel- en fungitijd. De grootste troef vormen wellicht de hartelijke en betrouwbare mensen die je hier – na enige tijd – omarmen. Het is nog onontdekt gebied.

San Rocco

De kracht van Piemonte is veelal te herleiden tot kleine dingen. Een eerste voorbeeld: een pittoresk kerkje. Niet veel bijzonders, zou je zeggen, maar hier staat letterlijk de deur open. De sleutel steekt nog in het slot. Dat zie je niet meer zo snel in Toscane. Toeristen zouden snel zo’n oude sleutel meenemen als souvenir. Hier is het vertrouwen in de medemens nog groot; wie wil, kan naar binnen. Het kerkje is vernoemd naar Rocco, die met zijn hond rondreisde. Volgens de legende verjoeg de man met zijn komst de pestepidemie uit het dorp en de omgeving. Hierdoor werd hij tot heilige verklaard en de chiesetta kreeg in 1631 de naam San Rocco.

Toekomst

We rijden een paar kilometer verder, naar de kleine dorpskern van het nabijgelegen Roccaverano, dat slechts vijfhonderd inwoners telt. Aan het centrale pleintje pronkt de vijfhonderd jaar oude Chiesa Parrocchiale met haar fraaie koepel. Rond de piazza maken ouderen een praatje. Veel dorpen in de omgeving hebben hier goed onderhouden uitkijk- en verdedigingstorens. Om een beter beeld te krijgen van Roccaverano beklimmen we de 30 meter hoge torre. Het toegangsdeurtje is zeer nauw en laag, de trappen zijn steil. Na ruim vijf minuten klauteren, goed vasthouden en bukken is de top bereikt. Het gehucht ligt er mooi bij, omringd door bergterrassen, uitgestrekte velden, compacte bossen en in de verte omlijst door de Franse Alpen.

Piemonte is geen arme omgeving, ondanks de leegloop van het platteland. Dat was tot de jaren 1980 wel anders. Voor de mechanisatie en groei van de wijnproductie leefden de boeren voornamelijk van hun geitenkaasjes en wat het land te bieden had. Vandaag vormen de lokale wijnproductie en het toerisme de toekomst voor de regio. Het kan nog enkele jaren duren vooraleer dat echt van de grond komt. De jeugd trekt naar steden als Turijn en Milaan. Vooral de ouderen leven hier en zij hebben geen opvolging. Hoewel, stadjes als Aqui Terme kennen de opkomst van jonge ondernemers die op een eigentijdse wijze streekproducten nieuw leven inblazen.

Capo Aldo

We rijden het dal in, richting het dorp Monastero (klooster) Bormida, met zijn eeuwenoude Romeinse brug. Ook de route langs Strada Diotti is prachtig (tussen Roccaverano en Denice, tweede weg links). We komen geen ziel tegen op de slingerweg langs verlaten en mooi gerestaureerde huisjes, die half ingesloten zijn door kalkachtige bergwanden en bos.

Lager in het dal zijn vooral hazelnootbomen en roodgekleurde velden van bloeiende klaprozen te vinden. Soms doemt een klein hoog bos op, van een dertigtal populieren. Ook daar zit een verhaal achter. De Piemontezers planten zo’n bos wanneer er een kind wordt geboren. Als dat kind opgroeit en zijn of haar eerste huis koopt of trouwt, schenkt de familie de opbrengst van het hout van het bos om dat feest te vieren. Populieren zijn zoals onkruid, ze groeien als kool.

De kwieke Aldo is ‘il capo’ van de bediening in de tratorria Tripoli van Piana Crixia. Hoewel dat vooral bestaat uit socializen. Hij vertelt vol trots dat de nicht van de grootmoeder van de paus – ja, even opletten hier - daarnet binnenwandelde om een gids van hem te kopen. Paus Francesco’s familieroots liggen hier, in Piana Crixia. De dorpelingen dragen hun geliefde paus, die zich zo nederig en sober opstelt, op handen.

Aqui Terme

Zo’n 20 kilometer zuidelijker ligt Aqui Terme. Het is een van de bekendste kuuroorden van Italië, vanwege de geneeskrachtige warmwaterbronnen die onder de grond stromen. Op de ronde Piazza della Bollente en omringd door mooi gerestaureerde huizen, staat een fraai wit koepeltje. Aan de voet ervan zijn er twee heetwaterfonteinen, waar per minuut zo’n 500 liter Bollente (kolkend) zwavelhoudend water uit stroomt. De sterke rotte eiergeur is al vanaf een afstandje te ruiken en de damp dwarrelt langzaam omhoog. De temperatuur van het water is namelijk rond 75 ° Celsius. Rond het pleintje keuvelen moeders met hun bambini, maar ook ouderen en jongeren komen hier samen. Het is een heerlijk plaatsje met gezellige smalle straatjes, diverse opkomende streekwinkels en hippe kledingzaken.

Verscholen achter de piazza ligt een klein open amfitheater waar openluchtconcerten en toneelstukken opgevoerd worden. Aan het plein vind je goede, betaalbare restaurantjes die uitkijken op een symmetrische portico. De kleine middenstanders komen hier terug. Jonge mensen bouwen nieuwe zaakjes op, zoals Oliveri, waar verse producten van het platteland te koop zijn. Het aangename van Aqui Terme is dat het compact en beloopbaar is, dat het een ingetogen schoonheid heeft en dat de panden er picobello bij staan. Er heerst een prettige ongedwongen sfeer.

Padrone

Naast alle culinaire specialiteiten valt er in Piemonte ook wijn te ontdekken, zoals de barbera, nebbiolo en de beroemdste koningswijn barolo. Het stikt in de omgeving van de wijnboeren, die zowel voor privégebruik als beroepsmatig de vele druivenrassen verbouwen. Voor kwaliteitswijn in het plaatsje Loazzolo moet je wat moeite doen. De afslag is nauwelijks zichtbaar en schiet gelijk de haarspeldberg op. Na tien minuten slingeren openbaart zich een vallei van wijnvelden, met stronken van wel zestig jaar oud. Dit is het territorium van Avocato Lodovico Isolabella della Croce. Zijn borgo, een voormalige boerderij, produceert kwaliteitswijn op kleine schaal. Hij is de kleinste naamgever van het DOC-predicaat en zijn landgoed is kandidaat voor de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vinoloog Andrea Elegire loopt mee de velden in, waar hij vertelt dat alles met de hand verwerkt en geplukt wordt. Eén keer per jaar wordt er geoogst. Ze snoeien veel druiven weg die volgens hen niet aan de kwaliteitsnormen voldoen. Bestrijdingsmiddel komt er nergens aan te pas, maar volledig biologisch wijn verbouwen is niet te doen in de bergen. Het is een hels karwei, maar het kleine team werkt met passie. Terwijl we genieten van het uitzicht boven op de berg, komt de vrolijke aanvoerder aangelopen. Graaf Isolabella is een beroemde advocaat in Milaan. Nog zo’n vitale persoon, ondanks zijn 83 levensjaren. Met behulp van zijn wandelstok klimt hij vrij vlot omhoog. Hij is niet alleen een wijnliefhebber pur sang, maar ook een grote charmeur: wanneer we beneden zijn, biedt de padrone een grote roze roos aan. Hij is heel gepassioneerd, met veel gevoel voor humor en een groot charisma: “Weet je, wijn is meer dan een hobby, meer dan passie. Voordat ik sterf, wil ik graag iets moois teruggeven aan dit prachtige land waar ik zoveel van houd. Ik ben heel blij dat we dit stukje grond gevonden hebben.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."