Ontdek de geheimen van de Spaanse gastronomie

De Spaanse gastronomie is rijk en gevarieerd. Elke streek kent wel zijn typische gerechten, en de tapas (kleine gerechten te delen met vrienden) en pinchos (mini gerechten uit het Baskenland) zijn wereldberoemd. De Spaanse keuken volgt ‘het mediterraan dieet’, vanwege zijn gezonde ingrediënten. De UNESCO gaf het label ‘Cultureel Erfgoed’.

Vele Spaanse wijnen zoals de Ribera del Duero en de Rioja behoren tot het beste wat je kan vinden: geworteld in traditie maar ook voortdurend vernieuwend. Vernieuwend zijn ook de Spaanse topchefs: zeven van de 50 beste restaurants ter wereld liggen in Spanje! En voor wie nog nieuwe smaken wil ontdekken zijn er de ‘gourmet markten’: overdekte marktplaatsen met een brede waaier van de beste producten. In 2019 wordt Almeria de Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie: de ideale gelegenheid om de Andalusische keuken te proeven!

Tapas: fijnproeverij naar ieders smaak

Genieten van tapas met vrienden in een taverne: het is een absolute aanrader om de Spaanse cultuur te beleven. Tapas zijn een gevarieerde verzameling van kleine gerechten van zeer uiteenlopende producten. Dat kan gaan van de meest uitgelezen Iberia ham, de traditionele aardappel omelet, allerlei soorten vis, tot miniatuur haute cuisine creaties. Een stad, een dorp, soms zelfs een wijk: ze hebben allemaal hun eigen specialiteiten. Mmm… met chorizo worst, gerookt vlees, kazen, ansjovis, gebakken broodkorst,… soms staan er wel meer dan honderd keuzes op het menu. Op die manier kan je overal de plaatselijke lokale gerechten ontdekken in mini-vorm. Ook topchefs zijn aan de slag gegaan met tapas en hebben eigen innovatieve creaties gelanceerd: bijvoorbeeld sorbet van aardappel omelet, gazpacho met kreeft, of kasserol met ganzenlever.

Pinchos in het Baskenland

In het Baskenland beleeft men de traditie van tapas met echte toewijding. Hier kan je de typische pinchos proeven die tentoongesteld staan op de togen van tavernes en bars. Het zijn dikwijls fabuleus ontworpen prachtige creaties, die je verleiden met hun vorm en geur, nog voor je ze geproefd hebt! Ingrediënten zijn lokale producten, groenten, vlees, vis en kaas. In Vitoria bijvoorbeeld is de specialiteit pinchos met pepers, in Bilbao zijn het delicatessen met kabeljauw, champignons en omeletten. Vele bars gespecialiseerd in pinchos zijn gelegen in de oudere stadswijken van de Baskische steden: zo kan je tegelijkertijd ook die historische plaatsen bezoeken.

Het mediterraan dieet is Cultureel Erfgoed van UNESCO

In 2010 gaf de UNESCO de titel van Cultureel Erfgoed aan het mediterraan dieet.  Dat is het traditionele gezonde voedingspatroon in Spanje: met vooral groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, magere zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis. Hierbij kan ook een matige hoeveelheid wijn. Voor de UNESCO was niet enkel het gezondheidsaspect van belang, maar ook het feit dat het mediterraan voedingspatroon de sociale interactie bevordert, met respect voor het land en de biodiversiteit. En dat hiermee ook traditionele ambachten in landbouw en visserij bewaard bleven.

Evenementen 2019

Almería. Spaanse hoofdstad van de Gastronomie in 2019

Gastrofestival Madrid

Gastronomische dagen ‘Gastrojornadas’ Ibiza

Week van de pincho van Navarra

De week van de cazuelica in Pamplona

Het gastronomisch festival van het gebraden lam in Burgos

Weekend in Badajoz: the ham-route van ‘Dehesa van Extremadura’

Beurs van de stoofpot in Pontevedra

Tapas wedstrijd in Avila

Meer info/links

Wereldvermaarde gastronomie

Tapas

Pinchos

Mediterraan dieet

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Verrassend logeren of luxueus kamperen? Valle de Oro is de perfecte locatie om heerlijk te lanterfanten op het ritme van het zuiden.

..."