Reportagetip: Nights in Bangkok

Dat Bangkok de stad is die nooit slaapt, moet niet meer gezegd worden. De Thaise hoofstad dompelt bezoekers onder in een mix van oud en nieuw, modern en authentiek, gemoedelijk en exotisch. Verdwaal in een stad vol zoevende tuktuks, shoppingwinkels op het water, exotische tempels en spectaculaire skybars.

Dolle rit op een tuktuk

Vrachtwagens, auto’s, taxi’s, tuktuks en scooters slingeren zich als ongeleide projectielen door de smalle straatjes van de grootstad. Op de Chao Phraya-rivier vervoeren boten in de meest diverse soorten en groottes, inwoners en toeristen dwars door de stad.

Het populairste vervoermiddel is de tuktuk, een bromfiets op drie wielen die achteraan krap plaats biedt aan twee personen. Toeristen willen een rit met zo'n pruttelende driewieler absoluut afvinken op hun lijstje. De tuktuks zitten niet comfortabel, maar de bestuurders zijn vinnig en springen soepel om met de wegcode. Bovendien is de rit best goedkoop. Toch zal je al snel afdingen voor een bijkomende korting van pakweg twintig eurocent. Jij denkt goed onderhandeld te hebben terwijl zij er nog steeds goed aan verdienen.

Het openbaar vervoer is goed geregeld. De stadsbusachtige boten op de rivier zorgen voor vlot verkeer binnen de oude stad. De moderne skytrein bedient dan weer de nieuwe stad.

Foodtrucks op straat

De tientallen eetkraampjes die zich over het voetpad in de smalle straatjes verspreiden, drukken je met je neus op de vele geurende gerechtjes. De doordringende geuren van een vreemde keuken die de culinaire stad overheersen zijn onoverkomelijk.

Is het ‘bouquet’ van Bangkok hinderlijk? Neen. Streetfood eten is nu eenmaal een onderdeel van de Thaise eetcultuur, dus de afwisselende aroma's wennen snel. En de dampende kraampjes maken deel uit van de charme van de stad. De gerechten aan de kraampjes blijken best lekker te zijn en de verse sapjes die je overal kunt kopen, zijn de perfecte remedie tegen de vochtige hitte.

Made in Thailand

Behalve de alomtegenwoordige eetkraampjes zijn er ook de stalletjes waar je allerlei prullaria kunt kopen. De goedkope prijs en de vlijtige straatverkopers maken het allemaal heel verleidelijk, maar besef wel dat het doorgaans gaat om namaakproducten. De aankoop van namaakgoederen en het invoeren ervan zijn illegaal. Dus je denkt beter twee keer na voor je een namaakhorloge of cd’s en dvd’s als souvenir koopt.

Miljoenenstad aan de rivier

Om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken, heb je geen taxi of tuktuk nodig. Er liggen namelijk heel wat attracties op de oevers van de Chao Praya-rivier. Je bereikt ze het snelst én goedkoopst per boot. Van alle blinkende tempels aan de waterkant zijn het indrukwekkende Wat Arun en het imponerende Wat Pho, met zijn liggende boeddha van maar liefst 46 meter, de grootste trekpleisters.

Het boeddhisme is de belangrijkste religie in Thailand. In Bangkok alleen al staan er maar liefst vijfhonderd boeddhistische tempels. Zoek op je stadsplan naar woordcombinaties die beginnen met Wat - het Thaise woord voor tempel - en ontdek ze op eigen tempo.

Uiteraard is Bangkok meer dan glimmende tempels alleen. De stad staat ook bekend om haar vele shoppingcentra en bruisende nachtleven. Wie de toeristische massa liever ontwijkt, zal heel snel in de gaten krijgen dat er honderden alternatieven zijn.

Drijvende markten

Ook net buiten Bangkok zijn er nog vele trekpleisters. In elk hotel helpen ze je met het plannen van je daguitstap. Je reist naar keuze in groep of individueel met een eigen chauffeur. Het kost je zo'n 30 à 40 euro per dag én je hebt de luxe dat je zelf bepaalt waar je halt wilt houden en voor hoelang. Ga je met de bus op uitstap? Wees dan niet verbaasd dat de bus, net als de meeste tuktuks, niet van A naar B rijdt. Ze stopt toevallig op plaatsen waar al even toevallig ‘artisanale voorwerpen’ worden verkocht.

Het is absoluut de moeite waard om een uitstap te maken want sommige zaken zie je echt alleen in dit werelddeel. Vergeet de kraampjes op de stoep en bezoek de drijvende markten van Damnoen Saduak. Je doet dit best voor 9 uur ‘s ochtends om bussen met hordes toeristen te vermijden. Op de lange smalle bootjes ligt koopwaar uitgestald en kan je kleine gebakken, gefrituurde of gestoomde gerechten proeven. Een feest voor al je zintuigen! 

Shoppen op het treinspoor

Vraag op de terugweg van Damnoen Saduak aan je chauffeur om even halt te houden in het dorpje Maeklong. Hier bivakkeert een versmarktje letterlijk op de treinsporen. Als de trein in aankomst is, ontruimt iedereen in een mum van tijd zijn of haar kraampje om plaats te maken voor het aanstormende gevaarte. Zodra de laatste treinwagon is gepasseerd, is het snel weer ‘business as usual’. Na pakweg een uur komt diezelfde trein uit de andere richting aanzetten en herhaalt dit ongewone ritueel zich gewoon. Unieke foto’s maken is hier een garantie.

Het beruchte Bangkok

Heb je na een dagje sightseeing nog energie over? Maak ’s avonds dan kennis met het nachtleven in Bangkok. Het bekendst, zeg maar beruchtst, zijn de smalle straatjes van Patpong. De straatjes zijn niet erg charmant maar het is wel een must see. De clubjes en biertenten zijn niet allemaal even vulgair, maar een voorgevel met kapotte neonverlichting voorspelt doorgaans weinig goeds.  Gelukkig kan je alles van op een terrasje op een veilige afstand aanschouwen. Want mensen observeren van achter een gekoeld biertje of een cocktail is in Patpong een niet te missen ervaring.

Cocktails in rooftopbars

Uiteraard is Patpong maar een detail in het grotere geheel. In de binnenstad zijn er tientallen trendy toprestaurants, gezellige bars, jazzclubs, cabarettheaters en moderne discotheken die je eerder in Londen of New York zou verwachten. De leukste bars zijn zonder twijfel de rooftopbars of skybars. Typisch aan deze bars is hun spectaculaire en zelfs gewaagde architectuur. Heb je hoogtevrees? Denk dan wel twee keer na voor je de lift instapt.

De bekendste skybar bevindt zich in de Lebua State Tower nabij de Chao Praya-rivier. Neem de lift naar de 63ste verdieping en het chaotische leven op de begane grond ruimt abrupt plaats voor sereniteit en zachte achtergrondmuziek. Neem plaats in één van de comfortabele ligzetels, laat een cocktail aanrukken en geniet van het panorama. De drankjes kosten op deze hoogte uiteraard fors meer, maar je betaalt zeker niet meer dan thuis. Een mojito alsjeblieft?

Fans van de film The Hangover, part II kunnen dan weer de Hangovertini uitproberen. Jawel, de spectaculaire scènes op grote hoogte werden hier opgenomen. Dat heeft er evenwel voor gezorgd dat de al populaire bar op slag wereldberoemd werd. Gelukkig zijn er nog talrijke andere skybars die je aangenaam zullen verrassen. In tegenstelling tot de meeste grootsteden hoef je in Bangkok niet te betalen om naar het dak te liften. Er een tikkeltje feestelijk uitzien volstaat om met de glimlach ontvangen te worden.

Relaxen op het strand

Naar Bangkok vliegen duurt minstens elf uur. Reken daar een uurverschil van zes uur in de winter en vijf uur in de zomer bij en een jetlag is bijna onvermijdelijk. Kies daarom voor een combinatie van een bezoek aan de stad met een paar dagen rust op het strand. Na je bezoek aan het drukke Bangkok zal je op het ritme van de natuur genieten van het rustige strandleven.

Vanuit Bangkok heb je veel opties die per taxi of per bus bereikbaar zijn. Het vliegtuig nemen is ook een optie want binnenlandse vluchten zijn niet duur. De levendige badplaatsen Bang Saen Beach en Pattaya Beach liggen respectievelijk op 100 en 130 kilometer van Bangkok.

Wil je het écht rustig aan doen? Trek je dan terug op een eilandje. Koh Samet is een aanrader omdat het op amper 2,5 uur rijden ligt van Bangkok. Met het vliegtuig komt ook het zuiden van Thailand binnen bereik.  

5 toeristenvallen en hoe ze te vermijden

 

1. De truc met de tuktuk

Onderhandel op voorhand over de prijs en voeg er expliciet aan toe dat je rechtstreeks naar je eindbestemming gebracht wilt worden. Doe je dat niet, dan brengt de chauffeur jou eerst naar een winkeltje, waar hij commissie krijgt op jouw aankopen. Taxi’s met kapotte taximeters kun je ook beter mijden. Onderhandelen is een alternatief; baseer je prijs op eerdere ervaringen.

2. Let op voor namaak

Shoppen is een verleidelijk tijdverdrijf in Bangkok. Wat heel goedkoop is, is doorgaans namaak. Opgelet als je namaakartikelen meeneemt naar België: het importeren ervan is strafbaar.

3. De lotto op straat

Als je aan een loterij op straat deelneemt, besef dan dat het misschien wel onmogelijk is om te achterhalen wanneer de trekking plaatsvindt en hoe en waar je je eventuele winst kunt opeisen. De kans dat je in België het grote lot wint, is veel groter dan in Thailand.

4. De nationale sport: afdingen

Betaal in lokale winkeltjes of op marktjes nooit spontaan de prijs die jou gevraagd wordt. Er wordt van de koper verwacht dat hij of zij afdingt. Ga ineens voor 50 tot 70 procent korting. De teleurstelling in de ogen van de verkoper is geveinsd. Houd voet bij stuk of ga naar de volgende winkel of verkoper.

5. Gepeperde rekening in Patpong

De nachtclubs in Patpong die over een tweede verdieping beschikken waar amper volk zit, zijn bij voorbaat verdacht. De kans is groot dat je er meteen ‘overvallen’ wordt met een peperdure rekening. Bij niet-betaling kan de sfeer omslaan; te vermijden dus. Toch in de val getrapt? Betaal de rekening en stap meteen naar de politie.

10 om te zien

 

1. Met een longtail door de Klongs

De Klongs zijn een wirwar van kanalen die in verbinding staan met de Chao Phraya-rivier. Je bezoekt ze met een longtailboot. Vanaf de Klongs krijg je een goed zicht op hoe er geleefd wordt in Bangkok en hoe de stad wordt geleefd. Je ziet in goud gehulde tempels op de oevers, maar je wordt ook geconfronteerd met de primitieve paalwoningen waarin verschillende generaties samenwonen.

2. Boeddhistische tempels

Bezoek zeker een van de vele honderden boeddhistische tempels. De bekendste en bijgevolg meest bezochte zijn Wat Arun en Wat Pho. Deze laatste is een ware trekpleister dankzij zijn liggende boeddha van ruim 46 meter lang. De dames nemen best een sjaal mee om hun schouders te bedekken.

3. Ontdek en beleef Chinatown

Een bezoek aan Chinatown is een must. De straatjes zijn smal en het is er altijd druk. Je kunt er goedkoop eten en drinken op straat, maar stap gerust een Chinees restaurant binnen. Een uitstekende lunch kost hier maar een paar euro’s.

4. The sky is the limit

De skybars van Bangkok zijn wereldberoemd. Ze laten een ander Bangkok zien, ver weg van de drukte en chaos op de begane grond. De toegang is gratis, maar de drankjes zijn er naar Thaise normen duur. Dineren bij zonsondergang kan ook maar hiervoor reserveer je best tijdig. 

5. Shop ‘till you drop

Je kunt overal shoppen in Bangkok. Koopjesjagers moeten in de Palladium World Shopping Mall of het MBK Center zijn. Wie het gemunt heeft op de grote luxemerken, kan gaan shoppen in Siam Paragon, CentralWorld of de Gaysorn Village.

6. Een nachtje stappen

Patpong is een must, maar er zijn ook andere plaatsen die het bezoeken waard zijn. De betere discotheken luisteren naar de namen Glow, Levels, Narz en Demo. Informeer wel steeds ter plaatse want de ‘dance scene’ is constant in beweging. Nieuwe clubs komen en gaan.

7. Thaise massage

Voor alle duidelijkheid: we hebben het over de authentieke Thaise massage. Bij twijfel speel je beter op zeker en laat je je masseren terwijl je in Wat Pho bent. Daar kun je overigens zelf de kneepjes van het vak leren. De cursussen worden ook in het Engels gegeven.

8. Drijvende markten

De drijvende markt van Damnoen Saduak bevindt zich op 80 kilometer van het centrum van Bangkok. Wie de tijd niet vindt of liever in de stad blijft maar toch een drijvende markt wil bezoeken, kan terecht in Taling Chan. Deze markt is veel minder druk dan in Damnoen Saduak maar is ook kleiner en je kunt er enkel tijdens de weekends terecht.

9. Verdwalen in het Grote Paleis

Al wat blinkt, is hier wel degelijk van goud. Bladgoud uiteraard, want anders zouden de meer dan honderd Thaise bouwwerken onder hun eigen gewicht bezwijken. In deze ‘stad in een stad’ vind je de Wat Phra Kaeo-tempel en dat is ondanks het smaragdgroene boeddhabeeld van amper 66 centimeter hoog de belangrijkste tempel van Thailand.

10. Hemelse skybars

Bangkok staat bekend om zijn hemelse skybars en rooftoprestaurants. GRANDE.be beveelt de volgende architecturale pareltjes aan: Vertigo en Moon Bar, Park Society, Lebua Sky Bar en Red Sky Bar.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels