Nieuwe IJzerbroekenfietsroute in Lo-Reninge

Vanaf begin dit jaar kan je met een nieuwe 49,7 km lange fietsroute fietsen door het waterrijke landschap van de IJzerbroeken grenzend aan de polders en de zandleemstreek.

De Ijzerbroekenfietsroute (49,7 km) dankt zijn naam aan de IJzerbroeken in Reninge. Deze graslanden naast de IJzer komen in de winter vaak volledig onder water te staan, maar zijn lang niet de enige bezienswaardigheid langs het traject. Zo fiets je langs het Belfort in Lo, dat erkend is als Unesco werelderfgoed en langs het kanaal Ieper -IJzer waar je een fantastisch uitzicht hebt over het vogelrijke Merkembroek. Verderop in Fintele is er een mooie stopplaats voorzien met picknickbanken waar je even kan uitrusten en op krachten kan komen. De tocht zet zich verder naar het dorpje Stavele dat volledig omringd wordt door water. Nadien kom je aan in het dorp Lampernisse waar je fietst door beschermde komgronden.

Deze nieuwe fietsroute kadert in een volledige herwerking van het recreatieve fietsaanbod in West-Vlaanderen. Westtoer wil nog beter inspelen op de beleving van recreanten dankzij de integratie van nieuwe paden, natuurgebieden en leuke stopplaatsen langs de fietsroutes. In totaal worden 25 nieuwe fietsroutes gelanceerd. Zeven daarvan werden vorig jaar reeds geopend, en de IJzerbroekenfietsroute is de eerste van 18 nieuwe fietroutes die in het voorjaar van 2023 worden voorgesteld.

"Kwaliteit, dat staat voorop bij de nieuwe fietsroutes. Eindeloos fietsen, langs verkeersluwe wegen en over vrijliggende paden door een uniek landschap. Dit alle zorgt ervoor dat je echt 'goesting' krijgt om de Westhoek, dé fietsregio bij uitstek in onze provincie met de fiets te gaan verkennen. Het landschap staat garant voor een unieke beleving, maar laten we zeker de charmante en authentieke dorpen niet vergeten. Altijd aangenaam om er even halt te houden en te genieten van wat streeklekkers", aldus Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme.

Meer info

De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent twee startpunten: één aan Toerisme Alveringem en één aan Toerisme Lo-Reninge. Aan die startpunten staat telkens een startbord. Alle herwerkte routes van Westtoer worden als 'bewegwijzerde suggestieroute' geïntegreerd op de fietsnetwerkkaarten. Van deze routes zal er geen aparte folder meer verschijnen. De fietsnetwerkkaarten met de suggestieroutes zijn vanaf eind maart 2023 te koop in de webshop van Westtoer. Voor alle info klik je hier.

Foto: © Jan D'Hondt (Ateljé D)
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."
"

'Pluk de dag' is inderdaad hét motto in dit authentieke, rustgevende landhuis in de duinen. Je wilt immers zo lang mogelijk genieten van de bijzonder knusse familiesfeer. Die is er al in de gang, waar je ontvangen wordt.

..."
"

Aan de straatkant zeven ruime en warm gedecoreerde kamers met lateraal zeezicht, achteraan vier kamers. Overnachten in het hotel is een zalige en veilige afsluiter na een weelderige maaltijd in het restaurant.

..."