Niet als toerist, maar als reiziger in Griekenland: Volos Pilion

Volos, een havenstad in het centrum van Griekenland, is gebouwd aan de voet van de berg Pilion. Samen vormen de stad en de berg de perfecte bestemming voor ontdekkingsreizigers. En dat in élk seizoen. George Papamakarios, Hoofd van het Toeristische Departement van Volos, vertelt ons waarom.

Volos is een havenstad in het centrum van Griekenland. Gebouwd aan het binnenste punt van de Golf van Volos en aan de voet van de berg Pilion en bij het schiereiland met dezelfde naam, is het de belangrijkste toegangspoort vanuit de zee van Thessalië.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Greece Benelux.

Leven met een mythe in Volos

“Een van de belangrijkste mythes in onze regio, is de mythe van Jason en de Argonauten-expeditie”, vertelt George. “Jason eiste het koningschap op in Iolkos. Maar hij moest eerst het Gulden Vlies te pakken krijgen. Daarom trokken Jason en de Argonauten met een houten schip, de Argo, de Zwarte Zee over. Het werd de eerste grote zee-expeditie van de Oude Grieken.”

Volgens George representeert deze mythe een idee dat nog steeds leeft in de stad. “In Volos draait het leven om ontdekken, reizen en nieuwe dingen leren. Onze haven is als een poort die uitgeeft op de rest van de wereld, en de toekomst”.

De regio is dan ook dé bestemming voor wie meer wil doen dan liggen op een strand – ook al is er wel 200 kilometer aan kustlijn. “Onze bezoekers zijn meestal geen toeristen”, lacht George. “Het zijn reizigers!”

Musea in de stad

Het schip de Argo is het symbool van de charmante stad Volos. De haven en de promenade zijn volgens George dan ook de highlights tijdens je verblijf in het centrum. Maar de stad heeft natuurlijk nog wel meer in petto. 

“In Volos heb je heel wat koffieplekjes en wel meer dan 300 restaurants. Ook kan je winkelen en prachtige kerken bezoeken”, vertelt George. “Maar wat ik zeker wil aanraden, zijn de musea. Het moderne stadsmuseum van Volos, gevestigd in een voormalig tabakspakhuis in de wijk Palaia, leert je meer over de recente geschiedenis van de stad aan de hand van indrukwekkende zwart-witfoto's. Het archeologische museum herbergt fantastische vondsten uit het begin van de 20e eeuw en moderne archeologische opgravingen uit Thessalië.”

Betoverende berg met 24 authentieke dorpjes 

Ten noorden en oosten van Volos rijst de berg Pilion op, een groene, betoverende berg met een oppervlakte van ongeveer 50 km en een top van 1.624 meter. Enkele mooie wandelroutes voeren je mee doorheen dit indrukwekkende landschap, met adembenemende vergezichten over de zee en wel 24 dorpjes. Op veel plekken worden activiteiten georganiseerd zoals paardrijden, canyoning, mountainbiken, en nog veel meer. Op de top van de berg vind je zelfs een skicentrum.

Welk dorpje het mooiste is? Daar kan George geen antwoord op geven. “Sommige dorpen zijn bekender, maar geen enkel dorp is mooier. Ze hebben allemaal hun eigen charme. De meest bekende zijn Portaria voor zijn geweldige gastronomie, Makrinitsa voor de plaatselijke architectuur en het uitzicht, Milies voor zijn cultuur en de Pilion trein, Tsagarada als een perfecte plaats voor excursies en activiteiten. Maar er zijn ook enkele verborgen juweeltjes zoals Drakeia, Agria, Lechonia op het westelijke deel, Lafkos, Visitsa, Afissos en Trikeri op het zuidelijke deel, Zagora, Mouresi en Kissos op het oostelijke deel van de Pilion berg, en vele anderen."

George raadt bezoekers aan om zich zeker op voorhand in te lezen en een auto te huren. “Zo kan je rondrijden en heel wat dorpjes bezoeken.”

All year round destination: zomer in Volos Pilion

Maar waarom is Volos Pilion nu een all year round destination? In de zomer kan je natuurlijk genieten van het zalige weer door een duik te nemen in de zee. “In onze regio heb je een zee voor iedereen”, lacht George. “Je hebt zeegrotten die enkel met een bootje te bereiken zijn, comfortabele stranden met alle faciliteiten, geïsoleerde strandjes voor rust, enzovoort. Het is ook een leuk idee om een bootje te huren voor enkele dagen en de regio vanaf het water te ontdekken.”

Tijdens de warmere dagen zal je zeker ook een tsipouro-taverne tegenkomen. Ze zijn overal te vinden en bieden een bijzondere gastronomische ervaring aan. George legt uit: “In Volos drinken we tsipouro, een drankje dat lijkt op ouzo, gemaakt van druiven. In tsipouro-tavernes krijg je geen menukaart, je moet enkel twee vragen beantwoorden: één, hoeveel tsipouro wil je? En twee, met anijs of zonder anijs? De obers zorgen voor de rest! De drankjes worden in flesjes geserveerd, samen met schotels vol vis en zeevruchten. Het is een beetje te vergelijken met tapas. En bestel je nog een flesje tsipouro, dan krijg je er nog een schotel bij. Vaak blijf je wel drie uur lang zitten! Niet alleen om te eten, maar ook om te babbelen.”

Winter in Volos Pilion

Tijdens koudere dagen valt er in Volos Pilion ook heel wat lekkers te proeven. De gastronomie van de bergen staat dan centraal: verse, lokale producten en traditionele gerechten. Ga je naar de top van de berg, dan kan je skiën. “Je kan ’s ochtends skiën, in de namiddag een dorpje bezoeken en smullen bij het haardvuur, om daarna in de avond een strandwandeling te maken. Al die mogelijkheden, in één dag.”

Ook kan je het stoomtreintje nemen: een piepkleine trein met Volos als vertrekpunt en Milies als eindpunt (28 km afstand). De trein stopt bij de belangrijkste dorpjes. Het is een originele manier om de regio te verkennen. “En eens je Volos Pilion hebt ontdekt, kom je vaak nog een tweede of derde keer terug!”

Meer info vind je via deze links

Visit Greece Benelux

Volos

Pilion

200 kilometer aan kustlijn

musea

betoverende berg

wandelroutes

paardrijden

tsipouro-taverne

gastronomie van de bergen

Copyright foto's: Shutterstock, Mitrolios, Gianelos
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de haven van Rhodos, uitkijkend over de kristalblauwe Egeïsche zee, ligt Rhodos Horizon City Hotel. In dit prachtige viersterrenhotel is het heerlijk vertoeven.

..."