Negen keer op avontuur in Mechelen: van het mysterie van Sint-Rumoldus tot packraften op de Binnendijle

‘Verveling’? Dat woord kennen de Mechelaars niet. In Mechelen kan je suppen, puzzelen, sporten en rondrijden in een echte oorlogsjeep. Er valt zo veel te beleven! Ga jij het avontuur aan?

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Mechelen.

Avontuur op de Binnendijle: suppen en packraften

Suppen, of peddelsurfen, is tegenwoordig een erg populaire sport. En in tegenstelling tot wat sommigen denken, is het ook helemaal niet moeilijk. Lukt het je niet om recht te staan op de sup, dan kan je gerust al zittend of op je knieën peddelen, zonder dat je hierdoor trager gaat dan de andere deelnemers. Ervaring is zeker niet nodig.

In Mechelen kan je suppen op de Binnendijle, een rivier die door het stadscentrum stroomt. Pacific Supschool biedt twee tochten aan: een korte tocht en een reguliere tocht. Beide tochten beginnen aan het Via Via Reiscafé. De korte tocht gaat tot aan de Vismarkt en terug, de reguliere tocht tot aan het Keerdok en terug. Zo leer je Mechelen kennen op een andere wijze, van op het water.

Een andere manier om Mechelen van op het water te ontdekken, is packraften. De naam komt van ‘pack’ en ‘rafting’: een packraft is een opblaasbare boot van maximum 3 kilogram die makkelijk in een rugzak gedragen kan worden.  Deze leuke, super toegankelijke sport kan je in Mechelen beleven op de Binnendijle met Fagus Outdoor.

Het traject op de Binnendijle bedraagt 5 kilometer, in- en uitstapplaats is alweer het Via Via Reiscafé. Je vaart op rustig water en kan zo genieten van de prachtige rivieromgeving en het historische centrum van Mechelen. Vanaf de instapplaats heb je bijvoorbeeld meteen al zicht op de Volmolen, de enige overgebleven watermolen van de stad. Later peddel je langs het park de Kruidtuin, de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en nog veel meer.

Sporten en zingen op de Huyghebaertsite

Op de Huyghebaertsite aan de Kruisbaan in Mechelen vind je – gegarandeerd – voor elk wat wils.

Bowlen, karten of karaoke? In het recreatiecomplex Burney’s, kan het allemaal. Je vindt er maar liefst 18 bowlingbanen, ideaal voor een ontspannen avondje weg met vrienden, familie of collega’s. Wie liever de spanning opzoekt, kan racen op het indoor karting-circuit van wel 600 meter lang. Of gooi de dansbeentjes maar eens los en schraap je keel voor een onvergetelijke karaokenacht. Al de karaokeboxen hebben een eigen decor en meer dan 36.000 beschikbare nummers. Wie bang is om vals te zingen, kan altijd (stiekem) gebruikmaken van de lead of backing vocals. Zo veel plezier, en dat allemaal onder één dak!

Liever een potje padel? Deze mix tussen tennis en squash is laagdrempelig, verslavend, en bovendien de snelst groeiende sport ter wereld. Padel wordt gespeeld op een rechthoekig terrein omringd door U-vormige glazen waardoor de bal altijd in het spel blijft. In het Arenal in Mechelen op de Huyghebaertsite kan je voor een prijsje genieten van deze geweldige sport.

Zet je hersenen aan het werk in de Gouden Kooi - Escape Experience

Ken jij de legende van Sint-Rumoldus, de patroonheilige van Mechelen? Met de Escape Experience van de Gouden Kooi leer jij de legende op een interactieve – en superspannende – manier kennen. Je wordt samen met enkele vrienden of collega’s ‘opgesloten’ in een escape room. Daarna krijg je één uur de tijd om uit die escape room te ontsnappen en het mysterie op te lossen aan de hand van interessante en gevarieerde puzzels. Samenwerking is een must!

Het spel ‘Het geheim van Sint-Rumoldus’ vertelt je hoe Sint-Rumoldus, rond het jaar 770, op laffe wijze werd vermoord en beroofd door twee mannen. De patroonheilige van Mechelen liet in de buurt van de stad een kerk bouwen en betaalde de arbeiders hiervoor meer dan in die tijd ‘gewoon’ was. Hierdoor dachten de mannen dat hij rijk was. Zijn lichaam werd in de Dijle gegooid.

Enkele dagen later kwam een toevallige voorbijganger langs die plek in het water. Hij merkte een ‘wonderbaarlijk’ licht op en vond het lichaam van Rumoldus. Het lijk werd bovengehaald en opgebaard in zijn kerk. Sindsdien gebeuren er regelmatig ‘mirakels’ in de kerk van Sint-Rumoldus…

In het spel word je gecontacteerd door priester Albay, de huidige bewaarder van de Sint-Rumoldus kerk. Volgens hem gebeuren er ‘vreemde dingen’ in de kerk. Hij vraagt je hulp om de oorzaak hiervan te achterhalen.

De Escape Experience 'Het geheim van Sint-Rumoldus' won de Enthusiasts' Choice Awards door TERPECA ('Top Escape Room Project').

In het voorjaar zal de Gouden Kooi ook een tweede escape experience openen: 'De wraak van Han'.

Jeepsafari in de Mechelse dorpen met Rent-A-Willys in Hombeek

Buiten het centrum van de stad valt er ook heel wat te beleven. De Mechelse dorpen hebben allemaal hun eigen charme: van schilderachtige dorpspleinen, over rustgevende wandel- en fietsgebieden, tot Bourgondische landbouwgemeenten. Met een Willys Jeep van Rent-A-Willys kan je de dorpen op een originele manier verkennen.

Een Willys Jeep is een oud militair voertuig dat gebruikt werd door het Amerikaanse leger. Je zit zelf aan het stuur, maar om de trip te optimaliseren krijg je ook een begeleider mee. Je kan kiezen voor de toeristische countryside rondrit en genieten van de schitterende natuur van Mechelen met coffee break. Of je kan kiezen voor een educatiever ritje en langs militaire locaties rijden om te leren over de geschiedenis van de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Maak je meerdaagse trip compleet: Overnachten in Mechelen

Je merkt het al: Mechelen heeft voldoende activiteiten om een meerdaagse trip te vullen. Het is daarom zeker aangeraden om in de bijzondere stad te overnachten. Op de website van Visit Mechelen ontdek je de leukste adresjes voor een aangenaam verblijf. 

Meer info vind je via deze links:

Visit Mechelen

Suppen

Pacific Supschool

packraften

Fagus Outdoor

Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

Gouden Kooi

Het geheim van Sint-Rumoldus

Rent-A-Willys

de leukste adresjes

recreatiecomplex Burney’s

Arenal

 Copyright foto's: VisitMechelen, Rent-A-Willys, Burney's
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek