Neder-Silezië, een onbezongen regio in het hart van Europa

Een onbezongen regio in het hart van Europa, zo wordt Neder-Silezië omschreven. De Poolse provincie staat bol van natuurlijke wonderen, historische steden, prachtige paleizen en onopgeloste mysteries.

Hoewel Neder-Silezië in het zuidwesten van Polen gesitueerd is, kan het in diverse opzichten beschouwd worden als de navel van Europa. De streek heeft in de loop der eeuwen veel verschillende heersers gekend. Tegen het einde van de 10e eeuw plaatste Mieszko I, de eerste Poolse heerser, Neder-Silezië op Pools grondgebied. De regio kwam onder het bewind van de Tsjechische koningen in de 11e eeuw, het Oostenrijkse Rijk in de 14e eeuw en tenslotte Pruisen in de 18e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog werd de provincie weer Pools. De turbulente geschiedenis is zichtbaar in de hoofdstad Wroclaw. Wroclaw werd uitgeroepen tot ‘European Best Destination 2018’. De sprookjesachtige architectuur en pittoreske binnenstad zorgen ervoor dat de stad die titel meer dan waard is.

Kerken van de Vrede

Een bewijs van Neder-Silezië’s rijke verleden, is het feit dat je hier zowel de katholieke Cistercienzer adbijen van Lubiaz, Trzebnica en Krzeszow aantreft, als de protestantse Kerken van de Vrede in Jawor en Swidnica. Als een gebaar van tolerantie, werd het de Lutheranen in de 17e eeuw toegestaan een drietal kerken te bouwen. Daaraan waren wel strikte voorwaarden verbonden: ze moesten buiten de stadsmuren staan, mochten geen klokkentoren hebben, moesten binnen het jaar gebouwd zijn en er mocht geen steen of metaal worden gebruikt. Dat is de reden waarom de kerken geheel uit hout werden opgetrokken, zonder het gebruik van spijkers. Vandaag de dag zijn het de grootste houten kerken in Europa met een indrukwekkend interieur versierd met barokke ornamenten en prachtige altaren.

‘Poolse Loire’

Met een groot aantal wondermooie kastelen, spectaculaire paleizen en historische tuinen, wordt de Jelenia Gora-vallei vaak de ‘Poolse Loire’ genoemd, naar de wereldberoemde Franse regio. Tot de mooiste bezienswaardigheden behoren het neogotische Karpniki-kasteel, het majestueuze paleis Wojanow, het statige Lomnica-paleis en de ruïnes van het middeleeuwse Chojnik-kasteel.

Het grootste en mooiste kasteel van de streek bevindt zich niet in de ‘Poolse Loire’ maar aan de noordelijke rand van Walbrzych. Gelegen op een heuvel omringd door een 50 meter diepe kloof, is het kasteel van Ksiaz met maar liefst 415 kamers het op een na grootste kasteel in Polen. In 2015 behaalde het kasteel internationale krantenkoppen nadat twee schattenjagers beweerden dat een nazi-trein vol goud begraven lag onder het kasteel. Een volgende opgraving mislukte, maar het gerucht dat het kasteel van Ksiaz gepland was als hoofdkwartier voor Hitler houdt nog steeds aan.

‘Poolse Narnia’

Fascinerend bij mooi weer, geheimzinnig bij regen of mist, dat zijn de Tafelbergen en het naar hen vernoemde nationale park: ‘Stolowe Mountains National Park’. De Tafelbergen maken deel uit van het Sudetengebergte en liggen op de grens tussen Polen en Tsjechië. Ze zijn zo’n 70 miljoen jaar geleden ontstaan, als het gevolg van erosie. Het is er heerlijk wandelen temidden van enorme steenkolossen of door de nauwe gangetjes en kloven.

In het Stolowe Mountains National Park bevindt zich het magische ‘Poolse Narnia’, een betoverend labyrint van gigantische rotsen. De ongewone paddestoelvormige rotsblokken, mysterieuze grotten en pittoreske kloven zijn de perfecte setting voor een fantasiefilm...