Namen noemen: graaf Gwijde, broeder Hugo en Félicien Rops

De hoofdstad van Wallonië? Dat is niet alleen een goede quizvraag! Het bruisende Namen is een goede keuze voor wie zich een paar dagen wil onderdompelen in de Waalse savoir-vivre. Natuur, kunst, geschiedenis en het goede leven: het is hier allemaal.

Herdenken ze in Namen op 11 juli de Guldensporenslag? Vreemde vraag? Helemaal niet! Op 11 juli 1302 vochten de troepen van de Naamse graaf Gwijde aan de zijde van de graaf van Vlaanderen. Hun gemeenschappelijke vijand was namelijk de koning van Frankrijk. Dat gevecht in de veertiende eeuw was natuurlijk geen deel van de taalstrijd, het ging toen gewoon om macht (en geld). De graaf van Henegouwen vocht bijvoorbeeld wél mee aan de zijde van de Franse koning. In Namen herinnert in 2022 niets aan die allianties uit het verre verleden: de stad is de (trotse) hoofdstad van Wallonië, het parlement huist in een prachtig pand aan de samenvloeiing van Samber en Maas. Maar niet enkel politiek is Namen belangrijk: toeristisch heeft de stad veel te bieden.

Citadel

Het meest in het oog springend is natuurlijk de citadel van Namen, op een plek die de Romeinen 2000 jaar geleden al wist te bekoren. Hier kan je wandelen, het bezoekerscentrum Terra Nova binnenlopen, het ondergrondse gangenstelsel verkennen of gewoon genieten van het panorama. Opmerkelijk is de reconstructie van het Belgische paviljoen van de wereldtentoonstelling van Milaan op de esplanade van de citadel. De dynamische Naamse vzw KIKK organiseert hier tentoonstellingen en evenementen. Ook de citadel zelf wordt onder handen genomen: een deel van de vestingmuren krijgt een opfrisbeurt.

Aan de voet van de citadel ligt niet enkel het Waals Parlement, maar ook de Pont de Jambes. Al ten tijde van de Romeinen (of zelfs vroeger?) zou een brug de beide oevers van de Maas hebben verbonden. De eerste geschreven bron die de brug vermeldt dateert van 1183.

Vieux Namur

De oude binnenstad van de Waalse hoofdstad is niet groot, maar des te aantrekkelijker. De winkelstraten en terrasjes zijn heel uitnodigend, kerken als St. Loup en de kathedraal St-Aubain zijn echte landmarks, net als de belforttoren, La Bourse en het cultuurcentrum Le Delta. De Place d’Armes en de Place Marché aux Légumes zijn voor de inwoners van Namen echte aantrekkingspolen. Laat je overrompelen door de combinatie van oude gebouwen en een modern winkelparcours. En de stad is erg Bourgondisch, dat wil zeggen: de Namurois houden van lekker eten en drinken. Restaurants als Le Temps des Cérises, de sterrenrestaurants La Plage d’Amée en L’essentiel, brasseries als Fred of François en etablissementen als La Maison des Desserts (tearoom) of Fleur de Lait (ijssalon) zijn toppers. Versgebrande koffie kunt u kopen in het gerenommeerde Maison Delahaut.

Wonderen van België

Regen houdt een echte toerist nooit weg. Maar zelfs bij mooi weer loont het de moeite om enkele van de fraaie Naamse musea te bezoeken. Er is Les Bateliers, een museum voor archeologie en sierkunsten. En ook het Computer Museum NAM-IP, het Centre Sainte-Julie, het diocesaan Museum en de Kerkschat van de kathedraal. Trema, het Provinciaal Museum voor Oude Kunsten, is gevestigd in het eeuwenoude Hôtel de Gaiffier d’Hestroy en herbergt een van de zeven ‘wonderen van België’. Meer bepaald de Schat van Oignies: veertig stukken edelsmeedwerk uit de eerste helft van de dertiende eeuw, vervaardigd door broeder Hugo en zijn atelier in opdracht van de priorij van Oignies. In datzelfde museum zijn ook middeleeuws beeldhouwwerk, vijftiende-eeuwse schilderkunst en werk van landschapsschilder Henri (met de) Bles te bewonderen. Die schilder was afkomstig uit Bouvignes-sur-Meuse en maakte naam en faam in Antwerpen.

Félicien Rops

Een ander onvermijdelijk museum is het Museum Félicien Rops. Félicien Rops werd geboren in Namen in 1833 en stond bekend om zijn krachtige karikaturen en portretten. Hij overleed in 1898 in Parijs, maar acht jaar na zijn dood kregen zijn stoffelijke resten een plek op een kerkhof in zijn geboortestad. Het naar hem genoemde museum toont een prachtige verzameling tekeningen, etsen, heliogravures, gouaches en schilderijen. Je ziet mooi hoe hij evolueerde van een satiricus van de burgerij naar de schepper van een wereld waarin het sensuele en erotische van de vrouw centraal lijken te staan, maar vergis je niet: ook in dat universum lacht Rops de burger uit. Topstukken in het museum zijn onder meer La dame au pantin, La dèche, la buveuse d’absinthe, La Chanson de Chérubin en natuurlijk Pornocratès ou la dame au cochon.

Het water op

Bekijk je graag een stad vanop het water? Scheep dan in op de sympathieke Namourette, de kleine versie van de Antwerpse waterbus. Dit is een vorm van openbaar vervoer, voor een spotprijs vaar je van halte tot halte. Ben je graag iets langer op het water? Dan kan je gebruik maken van een van de kleine toeristencruiseschepen die je bijvoorbeeld tot in Wépion (en het Aardbeimuseum!) of tot aan de bekende tuinen van Annevoie brengen.

Omgeving: Gembloux, Dinant en Huy

Voor wie naar Namen reist en daar graag een iets langer verblijf bij onze Franstalige landgenoten aan vastknoopt, is de Waalse hoofdstad een prima uitvalsbasis. Zo is Gembloux, in het Nederlands Gembloers, een leuk stadje dat uitnodigt voor een wandeling langs de voormalige abdij, de belforttoren en het twaalfde-eeuwse Maison du Bailli. Een aangename verrassing! Dinant, iets ten zuiden van Namen, is een bij veel Vlamingen bekende toeristische hotspot. Tussen Namen en Huy (of Hoei) kan je in Marche-les-Dames de plek bekijken waar koning Albert I van de rotsen is gevallen. Rij verder naar Huy (neem de rustige en pittoreske N959 langs de Maas, niet de drukke N90). In Huy vind je een indrukwekkend fort en de opvallende Collégiale Notre-Dame. Cafés als Mur (‘Coffee and cycling’) en restaurants als 1660 en La Tour Colombes zijn aanraders voor toeristen met honger of dorst. Samengevat? Ons bezoek aan Namen en omgeving smaakt naar meer!

Copyrights: Tekst en foto's: Wim De Mont
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan de oevers van de adembenemende meren van l'Eau d'Heure bevindt zich viersterren etablissement Golden Lakes Hotel. De geschikte luxueuze uitvalbasis om deze fascinerende groene omgeven te (her)ontdekken. 

..."
"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Op een van de heuvels net buiten het centrum van Spa, bevindt zich het viersterrenhotel Radisson Blu Balmoral Hotel. Het is dé ideale plek om te ontspannen en het centrum te bezoeken.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"
Hotel Julien bevindt zich in twee historische gebouwen, omgeven door groene terrassen. Het biedt je heel wat stijl en comfort. De loungeruimte, een relaxerende plaats met boeken en magazines, leidt je naar de stijlvolle bar, waar je op je wenken bediend wordt.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."