Montafon in Vorarlberg: panoramawandeling met culinaire specialiteit

Wanneer de hongerige wandelaars in de vroege namiddag bij Andrea en Andreas Wieser aankomen en de gastgevers hen met een fijne Sura Kees-maaltijd opwachten, hebben de alpenherder en zijn vrouw al een lange werkdag achter de rug. Om 4 uur ’s morgens begint de dag voor het echtpaar en voor hun herders – van juni tot september zeven dagen per week. Zonder uitzonderingen. En voorlopig ook zonder ontbijt. De eerste stappen leiden naar de stal en de kaasmakerij. Bijna 70 melkkoeien wachten om gemolken te worden. In de tussentijd begint in de kaasmakerij de productie van Sura Kees. Ontbeten wordt er "pas" rond 06:30 uur, waarna er direct weer gewerkt wordt: het vee moet naar de weide geleid worden, de stallen moeten schoongemaakt worden – en ook de kaasproductie gaat verder.

In harmonie met de natuur

Natuurlijk is het werk in de Alpen fysiek uitputtend – toch kunnen Andrea en Andreas zich geen mooier beroep inbeelden. Andreas heeft al van kinds af aan zijn grootvader in de Alpen geholpen en was op 16-jarige leeftijd al hoofdherder. Intussen is hij 19 jaar alpenherder. ”Het heeft me altijd al gefascineerd om in harmonie met de natuur te werken”, vertelt hij. Ook bij Andrea werd de liefde voor de Alpen door haar ouders gewekt. “Ik wist dus waar ik met Andreas aan begon”, zegt de vrouw uit St. Gallenkirch lachend, waarna ze er – een beetje serieuzer – aan toevoegt: “We vullen elkaar erg goed aan en horen gewoon samen. Alleen op deze manier kan dergelijk werk op lange termijn succesvol zijn.”

Het echtpaar biedt hun gasten een heel speciale delicatesse aan: Montafoner Sura Kees. Kaasmaakster Andrea produceert de specialiteit uit Vorarlberg, waarvan het recept uit de 12e eeuw dateert, met liefde en zorg op een heel nieuwe manier. Het bijzondere aan de kaas? "Met een vetgehalte van slechts één procent is Sura Kees perfect voor een gezonde levensstijl en de smaak is fris-kruidig en mild-aromatisch", zo beschrijft Andrea de lichtzure, magere kaas, die qua consistentie iets grover is dan kwark en veelzijdig te gebruiken is in de keuken. De alpenherderin is volledig toegewijd aan de productie van de kaas – en zegt met trots: "Sura Kees is een uniek product uit de regio."

Zover het oog reikt

Om als wandelaar de smakelijke kaasbroden op de Alp Nova te verdienen, moet eerst de eerst twee en een half uur durende panoramawandeling over de Gantekopf worden afgelegd. Met Elisabeth Mangard verkeert men hier in prima gezelschap: de 59-jarige vrouw uit Montafon kent het dal op haar duimpje. De wandelgids is al 18 jaar actief en altijd aanwezig tijdens de Sura Kees-wandeling. "Direct vanaf het bergstation Garfrescha loopt er het pad aan de bosrand door weiden en velden en langs prachtige alpenchalets, waarna een steilere doorgang van ongeveer 200 meter ons naar de Weiße Platte voert", zegt Elisabeth. "Hier krijg je een prachtig uitzicht op de Garfrescha". Na een vrij vlakke passage kunnen de trekkers zich nog aan een klim van 100 meter verwachten. Eens aangekomen in Gantekopf krijg je een prachtig panoramisch uitzicht op de bergen van Vorarlberg. En vanaf hier is ook het bergstation Nova Stoba al te zien. Vanaf daar is het rustig bergafwaarts naar de Alp Nova, waar de familie Wieser op hun gasten wacht.

Na wat op krachten te zijn gekomen, kunnen de wandelaars uitkijken naar een pittoreske terugreis naar het bergstation Garfrescha: deze duurt ongeveer een uur en loopt langs de Vermielbach. Terwijl gids Elisabeth haar kennis over de regio en de plantenwereld deelt, zijn Andrea en Andreas al lang teruggekeerd naar het dagelijkse alpenleven: Andreas levert aan enkele voedselmarkten in de vallei, de herders drijven het vee terug naar de schuur en Andrea zorgt voor de boterproductie. Het werk is dan gedaan om 21.00 uur. Slaapproblemen bestaan meestal niet, zegt Andreas met een knipoog. En voor de ijverige Sura Kees-wandelaars zal de dag waarschijnlijk ook even goed eindigen.

montafon.at

Ontdek de video

 

Montafon Tourismus GmbH

6780 Schruns/Vorarlberg

+43 50 6686

info@montafon.at

montafon.at

vorarlberg.travel

Copyright: Montafon Tourismus GmbH - Stefan Kothner
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Het Hotel Schneider baadt in luxe en verdient ongetwijfeld haar 4 sterren. Stap de deur uit en je staat meteen op de skipiste. Iedereen is hier welkom: er zijn aangepaste kamers voor koppels, gezinnen en grote groepen tot 8 personen.

..."
"

Het viersterrenhotel Petersbühel ligt op slechts 150 meter van de pistes in Obertauern. Dit hotel is perfect voor families vanwege de ruime kamers, het gevarieerde ontbijtbuffet, eigen skiverhuur en de vele faciliteiten zoals een spa- en fitnessruimte.

..."
"

Tweeëndertig ruime kamers, acht elegante suites, 127 bungalows met een rieten dak, eigen typische 'Csarda' uit de regio, een ruim vrijetijdsaanbod… Het hotel en vakantiedorp Vila Vita Pannonia in Seewinkel, gelegen in de deelstaat Burgenland, laat niets te wensen over.

..."
"

Het Boutiquehotel Stadthalle in Wenen, dat wordt geleid door Michaela Reitterer, is een toonbeeld van hoe innovatieve ideeën kunnen worden uitgewerkt en op verschillende niveaus naar nieuwe successen kunnen leiden.

..."
"

Het Pielachtal (dal van de kornoeljebessen 'Drindln') is een typisch stukje Neder-Oostenrijk. Het strekt zich uit van het wilde berggebied Mostviertel tot in het zachte, vruchtbare Donauland.

..."
GRANDE reporter Gunter Hauspie
bezocht dit hotel en schreef:
"

Het grote pand werd in 1902 gebouwd door een plaatselijke industriële familie. Het straalt nog altijd de charme van die tijd uit. In 1991 opende het hotel Altstadt er zijn deuren. De kamers en suites hebben elk een andere eigenzinnig aankleding gekregen.

..."
"
Het Landhotel Agathawirt straalt pure traditie uit. Het bestaat uit een moderne vleugel met 29 kamers en het 16de eeuwse historische gedeelte met onder andere gerestaureerde fresco's.
..."
"
Innovatie, design en gastvrijheid behoren tot de troeven van dit viersterrenhotel. De 144 kamers zijn ingericht met stijlvolle houten vloeren, een koffiemachine, WiFi en airconditioning.
..."
GRANDE reporter Guy Meus
bezocht dit hotel en schreef:
"

Gastvrije en gemoedelijke sfeer, uitstekende service, gezonde keuken met regionale specialiteiten. Uitvoerig ontbijt. Ruime kamers met alle faciliteiten, wellnesszone en sauna. Uitzicht op het omringende gebergte. Dit hotel behoort tot de genotsroute 'Vleeseters'.

..."
GRANDE reporter Guy Meus
bezocht dit hotel en schreef:
"

Mooie, ruime en moderne kamers met veel glas (volledig vernieuwde vleugel), vriendelijke bediening, uitgebreide ontbijttafel. Ook faciliteiten voor sporters (wielrenners, moutainbikers, skiërs, motorrijders…)

..."