Montafon in Vorarlberg: maanwandeling langs de mythes van het Silbertal

Tastend bij het flauwe licht van enkele petroleumlampen zoeken de wandelaars voorzichtig hun weg door de dichte duisternis. Stil, en bijna eerbiedig. Voorop leidt een vrouw met een grote hoed, een wollen jas, lange wandelstok en een reusachtige rugzak.

Aangekomen bij de oude zagerij stopt ze en wacht ze tot elke deelnemer een plek gevonden heeft. Dan pas doorbreekt ze de stilte. Bij het zachte lantaarnlicht vertelt ze levendig en vol enthousiasme de oude legendes over het nachtvolk en de Duivelsbeek. Rondom de groep wandelaars is alles rustig, geïntrigeerd luisteren de deelnemers naar haar verhalen.

Levendige mythes, sagen en legendes

Het Silbertal, een van de meest authentieke gebieden in Vorarlberg, heeft altijd al tot de verbeelding gesproken. Langs de ongetemde Litzbeek en op – en onder - de Kristberg hebben zich volgens de verhalen de meest legendarische taferelen afgespeeld. Om die gebeurtenissen in leven te houden, begon de bekende vertelster Hertha Glück met de maanlicht-sagenwandelingen bij de Kristberg, die je langs de mythes van Montafon in Vorarlberg brengt. Op haar geheel eigen manier – in het Vorarlbergs dialect en in het Hoogduits – beheerst ze de vertelkunst.

Het liefst van al vertelt Hertha de oude sagen bij de schemering van de nieuwe of volle maan: “Dan beleven mensen ze nog intenser.” Wanneer de ogen weinig zien, worden de andere zintuigen versterkt. Vooral de verbeeldingskracht wordt dan aangewakkerd... Tijdens de sagenwandeling over gemakkelijke wandelpaden komen mystiek en folklore aan bod maar wordt er ook plezier gemaakt. Bij de mijnwerkerskapel St. Agatha proeven de deelnemers aan het kampvuur tijdens het avondeten traditionele streekgerechten en kunnen ze napraten over de gezellige wandeling. Een onvergetelijke avond voor elke volwassene.

Geneeskrachtige schnaps

In Montafon in Vorarlberg woont nog iemand die sterk met de natuur is verbonden: Joe Egle. In het dagelijkse leven is hij de pastoor van de dorpjes Gaschurn en Partenen. Hij is ook actief in de bergen als skileraar en reddingswerker. Iedereen kent hem en hij kent iedereen. Pastoor Joe heeft nog een vreemd tijdverdrijf: in zijn vrije tijd brouwt hij een hoogwaardige schnaps op basis van zelf geplukte kruiden, wortels en bessen. “Niet met de bedoeling alcohol te brouwen, maar vanwege de geneeskrachtige werking van het drankje.”

Joe Egle leerde het allemaal van zijn ouders die helende kruiden en planten verzamelden als goedkoop alternatief voor medicijnen voor de boerenfamilies in Koblach. Door hen geraakte hij geïnteresseerd in de natuur en haar vele geneeskrachtige kruiden en planten. Sleutelbloemthee is voor een verkoudheid, steenpuisten los je op met fenegriekzalf en het sap van in suiker opgeloste naaktslakken verhelpt het hoesten. “Ik ben dagelijks vroeg op pad om alle grondstoffen te verzamelen. Wanneer anderen de berg omhoogklimmen, ben ik meestal al op de terugweg.” De ingrediënten van zijn schnaps vergen een grote lichamelijke inspanning. “De dennenappels vind je enkel in het bovenste deel van de boom, dus moet ik regelmatig heel hoog klimmen”, vertelt de pastoor. Zijn rijke detailkennis over de streek heeft hij ondertussen al uitgebracht in een boek: ‘Elixiere aus der Natur-Schnäpse ansetzen mit Heilpflanzen’.

Meer info

Foto's © Stefan Kothner & Thomas Wunderlich - Montafon Tourismus Gmbh
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels