Milieuvriendelijk doorheen Spanje

Voor elke verre verplaatsing blijft de trein de snelste en minst vervuilende oplossing. Dat is ook zo in Spanje: het land beschikt over een ijzersterk netwerk!

Tot 90% van de Spaanse treinen werken op elektriciteit, afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Op die manier garanderen ze een zeer lage uitstoot van koolstof. Het spoorwegnetwerk verbindt de belangrijkste steden en streken van het land, 25 toeristische bestemming zijn supersnel bereikbaar dankzij de AVE-treinen, de hoge snelheid treinen van Spanje.
Een tip: schaf je een RENFE Spain Pass aan, daarmee kan je de AVE treinen gebruiken op middellange en lange afstand. Je kan het uurschema, de verbindingen en de tarieven consulteren op de site van RENFE.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met TURESPAÑA.

12 opmerkelijke reizen

Voor de liefhebbers van treinreizen zijn er niet minder dan 12 opmerkelijke trips aan boord van toeristische treinen doorheen Spanje. Zo combineer je een prachtige reis onderweg met de ontdekking van een interessante aankomstplaats.
Er zijn verschillende mogelijkheden: bijvoorbeeld een luxe weektraject vergelijkbaar met de Orient Express, maar ook een daguitstap met animatie onderweg door acteurs. Met deze treinreizen ga je gegarandeerd voor totale ontspanning, zeker wanneer ze gepaard gaan met bijvoorbeeld een ontbijtbuffet, product degustaties of exclusieve bezoeken onderweg!

Een souvenir meenemen? Kies milieuvriendelijk!

Ook bij de keuze van je souvenir kan je milieubewust zijn. In Spanje zijn er vele bedrijven die souvenirs produceren: die zijn zowel ecologisch verantwoord als verrassend. Kies dus voor onze planeet!
Zoeternijen zijn altijd een goed cadeau. Rosquillas, torrijas, mantecados, turron, sobaos pasiegos… overal in Spanje ontdek je smakelijke zoeternijen en gebakjes. Ze zijn typisch voor elke streek, en gemaakt op traditionele wijze met respect voor het milieu.
Ook op het vlak van producten heeft Spanje een lange traditie van artisanaal vakwerk. Denk maar aan het porselein van Sargadelos in Lugo met de blauwe motieven geïnspireerd op de Keltische cultuur. Of de keramiek van het Catalaanse dorp La Bisbal, waar je vaatwerk in gebakken aarde kan kopen die zeker een unieke toets zal geven aan je tafel!
Ibiza en Formentera staan bekend om hun zoutproductie, hier maakt men ‘fleur de sel’ op ambachtelijke wijze. Dat is pas een cadeau dat volledig milieuvriendelijk is! Al je gerechten krijgen de smaak en de geur van de Balearen! Wie naar Andalusië trekt – het land van de olijfbomen - mag niet vergeten om er biologische olijfolie te kopen. Een aanrader is de streek van Jaén, waar men zeer aromatische en zeer intense olies produceert.
Kortom, de mogelijkheden om duurzame cadeaus te vinden zijn eindeloos. Het moeilijkste is om er een te kiezen en de hele familie te laten meegenieten van de memorabele herinnering aan je reis!

Meer info:

Ontdek duurzaam toerisme via deze links:

12 opmerkelijke trips

Agrotoerisme

Ecotoerisme

RENFE

Nationale parken

Copyrights foto's: TURESPAÑA
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels