Milatos en Sissi om weg te dromen

Aan de noordkust van Kreta tussen Malia en Elounda liggen de twee badplaatsen Milatos en Sissi. Recreatiemogelijkheden en strandplezier verzekerd in deze twee toeristisch uitgebouwde dorpen met tavernes, restaurants, hotels en bars. Het zijn twee Griekse bestemmingen om even zorgeloos weg te dromen op het strand maar ook om even terug te gaan in de tijd. De dorpen stralen de jaren ’80 uit en laten je een echt dorpsgevoel ervaren met hun oude vissersboten dobberend in de havens, kleurrijk betegelde huisjes en authentieke kerkjes.

Marina, marina, marina

Het mooie aan verblijven in Milatos is dat je hier kan genieten van de Griekse cultuur enerzijds en de rust anderzijds. Het dorpje wordt ingedeeld in twee delen: enerzijds het stranddorp aan de kust en anderzijds het dorp in het binnenland. Vooral het stranddorp Milatos is populair bij toeristen dankzij zijn mooie rustige ligging verbonden met een kleine ‘marina’ of jachthaven. Enkel oude vissersboten dobberen in de kleine haven. Excursiebootjes zal je hier niet zien varen. Aan de ‘marina’ ligt er een gezellige boulevard waar het aangenaam wandelen is met de diverse souvenirwinkeltjes en tavernes. Een kilometer verderop in het binnenland ligt het Kretenzisch dorpje. Het is een klein typisch Grieks dorpje met betegelde huisjes en een plein gevuld met terrasjes en een authentieke kerk. Wanneer we het plein opwandelen, zien we een batterij grote filmcamera’s. Het is een Engelse cameraploeg die hier een film komt opnemen voor de televisiezender ITV.

Griekse tragedie

Het dorp Milatos is gebouwd in de buurt van de site van de Minoïsche stad Milatos, die in de 3e eeuw voor Christus werd verwoest door de heerser van de stad Lyttos. Volgens de legende was Milatos de naam van een jongen die door een wolf in een bos werd grootgebracht. Toen hij opgroeide, doodde hij de tiran van de stad en vluchtte hij naar de kusten van Klein-Azië. Daar stichtte hij in 1500 voor Christus de kolonie Miletus die later de geboorteplaats werd van vele vooraanstaande filosofen zoals Thales, Hippodamus en Anaximander.

Net buiten het dorp ligt de Grot van Milatos. Via een bergpad van zo’n 500 à 600 meter kom je terecht bij deze grot. Het heeft een verrassend uitzicht met zijn door erosiegemaakte gele en rode inhammen. Het geeft je een gevoel van de prehistorische tijd. Binnenin is er een klein kapelletje als gedenkplaats gemaakt voor de grote tragedie die zich heeft afgespeeld in 1823. 2000 tot 3600 Grieken zouden in de grot vermoord zijn door een Egyptisch-Turks leger onder leiding van Hassan Pasja. Ieder jaar worden hier op de zondag na Pasen de slachtoffers herdacht.

Lange zandstranden

Op een paar kilometer afstand van Milatos vind je het plaatsje Sissi dat bekend staat om zijn mooie grote zandstranden. De kustlijn van Sissi is opgedeeld in kleinere stranden. De bekendste zijn Limani, Avlaki en Boufos. Hier kan je lekker wegdromen onder een parasol met een verfrissend drankje in de hand.

Net zoals Milatos bestaat ook Sissi uit twee delen: het dorp 500 m landinwaarts Epano Sissi dat slechts vijftien huizen telt en het stranddorp Sissi. De badplaats Sissi is vrij groot en ligt aan een rotsachtige kust met een klein haventje dat op een fjord lijkt. De afgelopen decennia heeft het hele gebied zich toeristisch enorm ontwikkeld. ’s Avonds is het er heerlijk wandelen door de smalle steegjes van het dorpje dankzij de vele souvenirwinkeltjes, juweliers maar ook minimarktjes, bakkers, cafés, snackbars en pubs. De haven van Sissi, die letterlijk een kunstwerk is van Moeder Natuur, werd gecreëerd door de zee. De zee graaft  diep in het land en vormt een lange en smalle baai, beschermd door een kleine stenen golfbreker.

Aan de ene kant van de haven is er een pier waar de lokale vissersboten zijn beveiligd en aan de andere kant een pittoreske plek waar de vissersvrouwen de vangst van de dag schoonmaken. De verse vis van de zee lokt veel toeristen naar de taverne's van Sissi, die hoog op de pier van de haven zijn gebouwd. En natuurlijk moet elke nieuwe bezoeker zich de gouden regel herinneren: "Als de lokale bevolking er eet, weet je dat het eten er goed is!"

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels