Metershoge kunstwerken op de zeebodem van Marseille

In het Musée subaquatique de Marseille kan je tussen metershoge, imposante kunstwerken zwemmen. Het onderwatermuseum bevindt zich op 100 meter van het ‘Plage des Catalans’ en bestaat uit tien unieke sculpturen waarvan er al acht op de zeebodem zijn geplaatst.

Lang gekoesterde droom

In Marseille heeft men maanden gewerkt aan een bijzonder nieuw project. Het gaat om een lang gekoesterde droom van duiker Antony Lacaud, die al jaren probeert een vergunning rond te krijgen voor een museum met grote sculpturen op de zeebodem.

Lacanaud, die opgroeide in Marseille, woonde enkele jaren in Brazilië en ontdekte daar de onderwaterkunst van Jason deCaires Taylor, een internationaal beroemde Britse beeldhouwer wiens werken door UNESCO als Werelderfgoed erkend worden. Hij bouwde onderwatermusea in onder andere Grenada, Londen en Mexico. Lacanaud vond dat de Côte d’Azur ook zo’n bijzondere plek verdiende.

Oorspronkelijk zou het onderwatermuseum van Marseille het allereerste zijn in zijn soort in de Middellandse Zee waar Jason deCaires Taylor zijn werken zouden tentoongesteld worden. In oktober 2020 opende de Engelse beeldhouwer uiteindelijk een onderwatermuseum ten zuiden van het eiland Sainte-Marguerite in Cannes. Maar Lacanaud zette door en kreeg een vergunning voor zijn lang gekoesterde droom: tien sculpturen van verschillende kunstenaars verspreid over een oppervlakte van 2400 vierkante meter, 5 meter diep, in het water van de Catalaanse baai.

Artistiek rif

Duikers met duikflessen en snorkelaars kunnen straks van dit ongewone museum genieten. De meeste werken hebben een ecologische boodschap: ze vragen aandacht voor de kwetsbaarheid van het zeeleven. Zo staan er nu al acht sculpturen op de bodem van de Middellandse Zee waaronder een ijsbeer, een gigantische zee-egel en een buste van Poseidon. Uiteindelijk zullen de tien beelden van marien cement een ongewoon artistiek rif vormen.

Bijzonder aan de onderwaterkunst is dat die blijft veranderen: doordat algen en schelpjes op de beelden zullen gaan groeien, veranderen ze voortdurend van kleur en vorm.

Praktisch

De toegang tot het museum is gratis en open voor iedereen. Het is ook mogelijk om onder begeleiding van een gids de onderwaterkunst te ontdekken. Dit doe je door een tijdslot te reserveren op de website van het museum.

Foto: © Guillaume Ruoppolo
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Het comfortabele New Hotel Roblin is centraal gelegen vlakbij Madeleine en op wandelafstand van de Grands Boulevards, metro Madeleine én fietsenstallingen van Vélib'. Uitgebreid ontbijtbuffet met bediening, restaurant in het hotel.

..."
"

We overnachten in hotel Les Jardins du Marais in een rustige straat in de buurt van de Place de la République. De ontbijtzaal en het restaurant bevinden zich rond een groene en rustige patio. Het Amerikaanse ontbijtbuffet is uitgebreid. Vlakbij metro Saint-Sébastien-Froissart.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."