Met zijn allen op weg: naar Santiago de Compostela

Op stap gaan naar Santiago de Compostela kan vele verschillende redenen hebben. Of die redenen nu persoonlijk, spiritueel of sportief van aard zijn, iedereen wil zich overtreffen op deze beroemde weg, een duizendjarig parcours vol historische plekken.


Elk jaar opnieuw vatten duizenden pelgrims, gelovigen, ongelovigen of gewoonweg toeristen de weg naar Santiago de Compostela aan. In 2018 zijn 327.378 personen uit alle hoeken van de wereld (waarvan 2.135 Belgen) op weg gegaan naar de hoofdstad van Galicië. Het parcours loopt uiteraard door het noorden van Spanje maar kan verder via verscheidene wegen afgelegd worden: de ‘Franse route’, de ‘noordelijke route’ of de ‘primitieve route’. En dan zijn er nog een hele reeks secundaire routes, de ‘Engelse route’, ‘de Zilveren route’ of de ‘Portugese route’. Er bestaat dus niet één weg, er zijn er een hele reeks!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met TURESPAÑA.

De sublieme etappes van de ‘noordelijke route’

Welke ook de weg is die je gekozen hebt naar Santiago de Compostela, er is een route die je het noorden van Spanje zal leren kennen op een geheel nieuwe manier. Dat is de ‘noordelijke route’ langs de ‘museumsteden’. Een bezoek aan deze steden is de omweg meer dan waard: zeker de moeite om enkele kilometers extra te stappen!

Nemen we bijvoorbeeld Pamplona, waar alles is voorzien om het de pelgrims naar de zin te maken: straatjes vol bars en restaurants waar je kan rusten en iets eten en drinken. En Logroño, de hoofdstad van de provincie La Rioja. Deze stad is groot geworden in dezelfde periode dat ook de weg naar Santiago de Compostela aan belang won. Je vindt er een rijk historisch patrimonium gewijd aan de pelgrimstocht. En dan richting Burgos, waar je een architecturaal meesterwerk kan bewonderen: de kathedraal, die tot het Werelderfgoed van UNESCO behoort. De kathedraal werd gebouwd op een oude Romaanse kerk, die trouwens vandaag nog te zien is. Daarbovenop werd een gotische frans-normandische kathedraal opgetrokken.

Tussen Burgos en León mag je het stadje Frómista niet missen: dat is de onbetwiste hoofdstad van de romaanse stijl in de regio van Palencia. Het culturele aanbod in het stadje omvat verschillende kerken, zoals deze van San Pedro en Santa Maria. Daarnaast is er ook nog de kluis van Santiago met de Virgen del Otero. Maar het mooiste juwel van Frómista is ongetwijfeld de kerk van San Martin, een kunstwerk dat uitgroeide tot een echt symbool. De kerk werd gesticht in 1035 en onderscheidt zich door de pure lijnen en het perfecte evenwicht tussen architecturale kunst en weelderige decoratie. Werkelijk een mooie halte voor alle pelgrims!

De volgende etappe leidt naar de prachtige kathedraal van León. De vensterglazen bieden een chromatisch spektakel dat behoort tot de meest indrukwekkende van de hele reis. Ook van je bezoek aan Astorga zal je geen spijt hebben: je kan er een van de meesterwerken van Gaudi bewonderen: het bischoppelijk paleis van de stad. Verderop kruis je de weg naar Lugo, trotse bezitter van een romaanse muur van 2,2 kilometer, de best bewaarde van de hele wereld! Deze werd trouwens in 2000 opgenomen in de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Het toppunt van je trip is ongetwijfeld de kathedraal van Santiago de Compostela zelf: die is van een buitengewone schoonheid. Het beste zicht op de kathedraal krijg je wanneer je languit gaat liggen op het plein van de Obradoiro. Een meer dan verdiende adempauze met een onbetaalbaar uitzicht, na al die vele kilometers onderweg!

Meer info:

Ontdek de meest interessante plekken onderweg naar Santiago de Compostela via deze links:

Pamplona

Logroño

De provincie La Rioja

Burgos

Frómista

De kerk van San Martin

León

Astorga

Lugo

Copyrights foto's: TURESPAÑA
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels