Meest gelezen: Onder de arcaden en bovenop de heuvels van Bologna

Dat Italië mooi is, weet iedereen. Maar ‘il Bel Paese’ kent ook enkele ruwe diamanten die nog niet gladgepolijst zijn door drommen toeristen. Diep in het hart van Emilia-Romagna ligt zo’n pure diamant: Bologna. Bij veel buitenlanders doet Bologna niet meteen een belletje rinkelen en roept de naam van de stad enkel spaghetti bolognese op. Italianen daarentegen zullen je enthousiast Bologna’s drie bijnamen opsommen. Bologna staat immers synoniem voor la dotta (de geleerde), la grassa (de vette) en la rossa (de rode).

Oudste universiteit van Europa

Wie voet zet in Bologna begrijpt al snel waarom dit Italiaanse pareltje die eerste bijnaam 'de geleerde' kreeg. Bologna herbergt de oudste universiteit van Europa en is daardoor de vrolijke thuisstad van vele Italiaanse en internationale studenten. Of iedere student die er rondloopt ook echt ‘geleerd’ is, valt te betwijfelen, maar stuk voor stuk bepalen ze mee het dagelijkse straatbeeld. Tussen de lessen door wordt er bijgekeuveld op Piazza Verdi of duiken de studenten een bar in voor een snelle caffè. ’s Avonds wordt de Via Zamboni omgetoverd van universiteitsstraat tot bruisende uitgaansbuurt en komen de studenten er samen voor een heerlijke aperitivo.

Bologna wordt ook niet voor niets 'de vette' genoemd. De bolognesi weten lekker eten meer dan wie ook te appreciëren. Ze zijn fier op hun keuken en bekijken streng iedere toerist die beleefd een spaghetti bolognese bestelt. “Spaghetti bolognese bestaat niet”, is het standaardantwoord, “dat is een uitvinding van de Amerikanen.” Wie de echte Bolognese keuken wil proeven, moet vragen naar tagliatelle al ragù of tortelloni al brodo en je zal beloond worden met een goedkeurende lach van de ober.

Wie zijn maag al gevuld heeft maar zijn ogen nog even de kost wil geven, kan gaan kuieren door de Via Pescherie Vecchie. In dit gezellige straatje vind je nog authentieke Italiaanse ambachten terug. In de vele kleine winkeltjes hangt de prosciutto aan het plafond en ligt heerlijk geurende parmigiano opgestapeld. De plaatselijke mortadella wordt er enthousiast aangeprezen door de winkeliers terwijl versgemaakte tortelloni in de etalages liggen te prijken. Aan de sfeervolle kraampjes worden de uitgestalde seizoensgroenten kritisch gekeurd en even verderop doet de visboer zijn best om de voorbijgangers binnen te lokken.

Rode gevels

Na het bewonderen van al dat lekkers kan je uitrusten op de trappen van de Neptunusfontein op Piazza del Nettuno. Het gezellige plein is de ontmoetingsplaats bij uitstek voor jong en oud en het gadeslaan van deze mensen vormt dus de ideale vervanging voor een avondje cinema. Daarnaast is het pleintje ook een uitstekend vertrekpunt voor een ontdekkingsreis door de stad en dan zie je onmiddellijk waar Bologna haar derde bijnaam, 'de rode', aan te danken heeft.

Naast een socialistische politieke voorkeur heeft iedere gevel, majestueus of pittoresk, een typische roodkleurige schakering waardoor Bologna aanvoelt als een fleurig lappendeken. Om die rode gevels goed te kunnen bewonderen moet je echter midden op straat en niet onder de talloze arcades lopen. Die arcades, i portici, zijn waarschijnlijk het meest opvallende kenmerk van deze prachtige stad. Iedere straat is gedeeltelijk overdekt door de lieflijke bogen die nu eens simpel dan weer met ontelbare krulletjes afgewerkt zijn. Heel handig voor de Bolognesi die beschut zijn tegen weer en wind en op een regenachtige dag met een gerust hart hun paraplu thuis kunnen laten. De langste portiek van de stad telt maar liefst vier kilometers arcades en leidt bezoekers van het centrum naar het Santuario di San Luca, gelegen op een heuveltop. Het bedevaartsoord lokt naast pelgrims iedere dag ook enkele joggers die vol goede moed de lange trappenreeks oplopen. Met de betoverende lichtinval die de arcades op de muren werpen en het adembenemende uitzicht op de heuveltop wordt de uitputting daarna snel vergeten.

Magnifiek vergezicht

Er bestaat geen mooiere plek om te bekomen van een fysieke inspanning dan op een muurtje voor het Santuario met zicht op de glooiende, goudkleurige Bolognese heuvels. Iets minder intensief maar met een even magnifiek vergezicht op de top is de beklimming van de Torre degli Asinelli in het centrum van de stad. Bologna was ooit een met torens bezaaide stad maar vandaag de dag bepalen enkel nog de Torre degli Asinelli en de scheve Torre Garisenda de skyline. Weinig studenten wagen zich echter aan de beklimming van de toren voor ze afgestudeerd zijn want volgens het Bolognese bijgeloof zouden ze hun diploma dan nooit behalen.

Een plek die daarentegen al jarenlang studenten aantrekt, is de mythische anatomiezaal in het Archiginnasio. In de impressionante houten aula waar vroeger autopsies uitgevoerd werden, kan je nu nog de beelden van de spellati (de ‘gevelden’) bewonderen: twee houtsculpturen die de spierstructuur van de mens tot in detail weergeven. De stilte die in het prachtige Archiginnasio heerst, staat in contrast met de opgewekte muziek van de uitbundige muzikanten die je op iedere straathoek terugvindt. Vooral op zaterdag en zondag, wanneer het centrum van Bologna gedeeltelijk autovrij is, flaneren de Bolognesi over de brede straten. Genietend van een gelato blijven ze naar de uitgelaten muziek luisteren terwijl de straatartiesten een glimlach op het gezicht van de kinderen toveren.

Drie tips

Beklim de Torre degli Asinelli tegen valavond. Het is dan rustiger op de toren en de zon werpt een prachtig licht op de stad en haar heuvels.

Het vraagt een kleine inspanning, maar de klim naar het Santuario di San Luca wordt beloond met een prachtig uitzicht.

Rond Kerstmis is Bologna prachtig verlicht en worden de monumenten extra in de verf gezet. Voeg daarbij vrolijke kerstmuziek van de straatmuzikanten en heerlijk geurende geroosterde kastanjes die op iedere straathoek verkocht worden en je hebt je 'Natale ideale'.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."