Meest gelezen: De vele verrassingen van vakantie-eiland Gran Canaria

We moeten toegeven dat Gran Canaria niet meteen op ons verlanglijstje stond van geliefkoosde vakantiebestemmingen. Het eiland staat immers vooral bekend om zijn massatoerisme, en heel wat toeristen gingen ons inderdaad al voor. Toch zijn er veel meer authentieke plaatsen te bewonderen dan je zou vermoeden. Terwijl de toeristen vooral voor het warmere en droge zuiden van het eiland kiezen, trok GRANDE.be naar het frissere en groenere noorden van het eiland, om er te proeven van een authentieker, kleinschaliger en gezelliger Gran Canaria.

Authentieke charme

Een huurauto is een must op Gran Canaria, want anders geraken we nooit op de meer afgelegen plaatsjes. Meteen valt ons op hoe goedkoop de brandstof is. We betalen duidelijk minder dan in ons land. Ook de restaurantjes op dit Canarische eiland zijn stukken goedkoper, zo zullen we nog ondervinden. We rijden naar Arucas in het noorden van Gran Canaria. Hier ligt de botanische tuin Huerto de las Flores, waar we kennismaken met de grote biodiversiteit van Gran Canaria. Hoewel Arucas de belangrijkste stad van het noorden is, is het er toch klein en gezellig, en je loopt er zeker niet over de koppen. Het paradepaardje is de Iglesia de San Juan Bautista. Deze kerk werd in 1909 gebouwd uit vulkanische steen en de eerste mis werd er opgedragen in 1917.

Vlakbij ligt ook de rum- en likeurdistilleerderij Arehucas, een familiebedrijf opgericht in 1882. De distilleerderij van Arucas is de grootste producent van rum in Europa. De cijfers kunnen tellen: hier worden jaarlijks 6 miljoen flessen rum gedistilleerd, in 600 eikenhouten vaten ligt 10 miljoen liter rum te rijpen, en de oudste rum die ze er verkopen, is 30 jaar oud. Ze maken er lichte, witte, donkere en bruine Ron.

Sprong in de tijd

Bij Finca Las Longueras op 2,5 kilometer van het dorpscentrum van Agaete ligt een prachtig wandelgebied. Vanuit de vallei vertrekken verschillende wandelroutes richting het Tamadaba-massief, het grootste dennenwoud en natuurpark van Gran Canaria op 1.444 meter hoogte. De valleiweg leidt naar het gehucht San Pedro, waar de beroemde pelgrimstocht Camino de los Romeros naar Pinar de Tamadaba start. La Villa de Agaete is met haar haven Puerto de Las Nieves een authentiek Canarisch vissersdorp: we hebben er voluit genoten van de rustige sfeer en de heerlijke verse vis. Van hieruit kun je ook de veerboot naar Santa Cruz de Tenerife nemen.

Dan is het tijd voor een sprong in de tijd. De wijde omgeving van hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria staat bekend om de vele archeologische sites, en met onze huurauto zijn die makkelijk te bereiken. De archeologische vindplaats Cenobio de Valéron in Santa María de Guía bestaat uit een aaneenschakeling van 350 gangen, silo’s, inhammen en wallen. Die dateren van vijfhonderd jaar geleden en fungeerden als opslagplaats voor voeding. De inwoners sloegen hier hun graan op, zodat ze voldoende voorraden hadden in geval van een slechte oogst. De boeren moesten hier trouwens vroeger zo’n tien procent van hun opbrengst afstaan aan de koning. Die tiende penning varieerde van graan tot erwten, vijgen en linzen. Alles werd zeer goed bewaard, hoog op de berg, veilig voor eventuele aanvallen van naburige dorpen.

Het archeologische museum Museo y Parque Arquologique Cueva Pintada in Gáldar is nog zo’n must, met een schat aan archeologische opgravingen, zoals antieke vazen in aardewerk, allerhande potten, keramiek en zelfs speelgoed. We konden er ook een kijkje nemen in heel oude Spaanse huizen en kelders. Zo kwamen we te weten hoe de eilandbewoners vroeger leefden. De blikvanger van het museum zijn ongetwijfeld de goed bewaarde wandschilderingen uit de twaalfde eeuw, maar die kun je enkel in een glazen sluis bewonderen.

‘Vlaamse’ vulkaan

En dan is er het stevige werk, maar die stuurmanskunsten laten we liever over aan de geroutineerde buschauffeurs van de dagexcursie met minibusjes door de bergen van Gran Canaria. Je kunt immers moeilijk van het indrukwekkende landschap genieten als je zelf achter het stuur zit. Volgens onze gids wonen hier nog steeds mensen in grotwoningen. We bewonderen de prachtigste kalksteenrotsen, met rode en groene kleuren, afkomstig van het ijzer en koper.

Haast buitenaards is de Pico de Bandama de Caldera, met een diepte van 200 meter en een omtrek van 1 kilometer de grootste vulkaankrater van Gran Canaria. Ook hier kun je prachtige wandelingen maken rond de krater, en van op de bergtop heb je een grandioos zicht op de krater, Las Palmas de Gran Canaria en Telde. De 569 meter hoge Bandama-vulkaan werd trouwens genoemd naar de Vlaamse koopman Daniel van Damme. Hij woonde in de zestiende eeuw op Gran Canaria en kocht de terreinen rond de krater aan om er wijn te verbouwen.

Venetië van Gran Canaria

Het noorden van Gran Canaria mag dan nog authentiek zijn, toch valt ons op dat er ook stevig aan de infrastructuur gewerkt wordt: bijna overal worden er nieuwe wegen en tunnels aangelegd. We sluiten onze reis af met een heerlijk dagje zonnen op het parelwitte strand van Puerto De Mogán, ook wel het Venetië van Gran Canaria genoemd. Een vakantie op Gran Canaria kan immers niet geslaagd genoemd worden zonder de nodige portie zee en strand.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels