Bewonder Bordeaux, een prachtig gerenoveerde stad

Bordeaux vroeger? Of Bordeaux nu? Het is een groot verschil, zegt onze gids Pauline. “Het vroegere Bordeaux had geen al te beste reputatie. Gelukkig is die tijd voorbij. Bordeaux heeft zich de laatste 20 jaar ontpopt tot een prachtig gerenoveerde stad die gedomineerd wordt door 18de eeuwse architectuur. Burgemeesters Chaban-Delmas en Juppé hebben hiertoe bijgedragen: de gevels werden opgekuist, de binnenstad werd volledig autovrij gemaakt en de wijken gemoderniseerd.”

Aangenaam en elegant

Wie begin van de 21ste eeuw over Bordeaux schreef, zou het waarschijnlijk hebben over begrippen als levenloos en saai, aroma’s van vuil en stof, een koninklijke stad op haar retour. Vandaag echter is Bordeaux aangenaam en elegant, met dank aan een grootschalige schoonmaakoperatie. Zo werd de oude glorie opgepoetst, en nieuwe gebouwen en wijken gecreëerd.

Waterspuwende paarden

We wandelen in de binnenstad doorheen de Quartiers ‘Saint-Pierre’ en ‘Saint-Paul’. De binnenstad is afgebakend door drie grote stadspoorten: Porte Dijeaux in het westen, Grosse Cloche in het zuiden en Porte Cailhau in het oosten.

Onze wandeling starten we in het noorden aan de Place des Quinconces aan het Monument aux Girondins. Het is een gedenkteken ter ere van de girondijnen die tijdens de Franse Revolutie op 2 juni 1793 in Parijs werden vermoord. Deze hommage aan de Girondins is van uitzonderlijke schoonheid. Onbewust neem je meer tijd dan gepland om dit meesterwerk langs alle kanten te bekijken. Je ontdekt steeds meer details die allemaal perfect zijn uitgewerkt: enorme waterspuwende paarden met klauwen en zwemvliezen als hoeven, de gebroken ketens van vrijheid, de precisie van de gezichten,… Vooral de paarden trekken de aandacht omwille van de kracht die ze uitstralen.

Dan wandelen we verder naar de Place de la Comédie, die gedomineerd wordt door twee prachtige gebouwen: aan de ene zijde het mooiste hotel van Bordeaux ‘InterContinental Bordeaux-Le Grand Hôtel’ en aan de andere zijde het Grand Théatre. De façade van het neoklassieke theater is indrukwekkend: twaalf Corinthische pilaren met daarboven de beelden van de negen muzen en de Romeinse goden Juno, Venus en Minerva. Vanbinnen is het 18e eeuwse gebouw rijkelijk versierd met goud en blauw geschilderde plafonds. Op een hoek gaat het plein over in een lange scherpe spie langs de Allées de Tourny: de Maison Gobineau is een meesterlijke ‘trompe l’oeil’.

Proeven van een ‘canelé’

We zakken af richting de Garonne – de majestueuze rivier die samen met de noordelijker gelegen Dordogne Bordeaux heeft bepaald – die dwars door de stad loopt. Door de kleine straatjes bereiken we de Place du Parlement. Het plein dankt zijn bekendheid aan de vele filmscènes die hier werden gedraaid. Velen zullen het plein dan ook wellicht herkennen. De terrasjes vullen het plein met mensen die van een heerlijk wijntje of een lekker Belgisch biertje genieten in het zonnetje.

Onderweg proeven we een ‘canelé’ een typisch Bordelais flan gebakje met rum, vanille en eigeel. De bekendste producent is Baillardran, maar in een pop-up winkeltje in de binnenstad smaken ze zeker zo goed: knapperige korst aan de buitenkant en zacht vanbinnen.

Mist rond de Miroir d’Eau

Vandaaruit gaan we verder naar Place de la Bourse, het 18de eeuwse plein centraal in de stad aan de Garonne. Het is prachtig omgeven door de magistrale beurs- en douanegebouwen in barokke stijl. Reflecterend in de Miroir d’Eau, is het plein een van de mooiste van Frankrijk. De Miroir d’Eau werd ontworpen door landschapsarchitect Michel Corajoud. Het zorgt voor een buitengewoon spiegeleffect en kunstmatige verneveling. De ritmische veranderingen van water op een gigantische granietplaat maken van deze locatie een magische plek. Met je voeten in het water en de rest van je lichaam omringd door de opstuivende nevelvlagen, uitkijkend over de Garonne of de Place de la Bourse, tijdens de dag in het zonlicht, of ’s avonds met kunstverlichting, … de Miroir d’Eau vormt altijd een speciale ervaring.

Imposante oude stadspoorten

Langs de kaaien wandelen we verder langs de Garonne. Er zijn slechts een paar bruggen die de rivier overspannen. De meest nabije brug is de Pont de Pierre die volledig autovrij werd gemaakt. Zo blijft het drukke autoverkeer weg uit het oude centrum van Bordeaux.

We duiken terug de binnenstad in aan de Porte Cailhau. Bordeaux telt nog meerdere oude stadspoorten en de Porte Cailhau behoort samen met de Grosse Clochepoort tot de mooiste. Via de Grosse Cloche komen we op het plein Bey-Berland. De kathedraal Saint-André met de losstaande klokkentoren Tour Pey-Berland is het herkenningspunt van het plein. Recht tegenover de kathedraal staat het Hôtel de Ville met het Palais Rohan. Het stadhuis van Bordeaux is een imposant bouwwerk met een weelderig interieur dat wordt versierd door enorme kroonluchters. Betreed de tuinen achter het paleis en ontdek een van de mooste kunstgalerijen van de stad. In de tuin ligt ook het Musée des Beaux-Arts met werken van beroemde schilders als Breughel, Delacroix en Matisse.

Bekendste wijnstad ter wereld

Waarschijnlijk is Bordeaux de bekendste wijnstad ter wereld. In de binnenstad heb je de ‘Maison du Vin’ en net buiten de stad in de vernieuwde wijk Les Chartrons ligt ‘La Cité du Vin’ dat volledig gewijd is aan wijn. Het expositiegebouw biedt een spectaculaire reis rond de wereld en doorheen de eeuwen en laat je de evolutie van wijn en de ontwikkeling ervan als cultureel, universeel en levend erfgoed ontdekken.

La Cité du Vin is niet alleen een ode aan de wereldwijncultuur. Het is ook een imposant bouwwerk van 55 meter hoog. Volgens de architecten moet de werveling van het gebouw lijken op de werveling van wijn die wordt ingeschonken. Het interieur is net zo imposant als de buitenkant met zijn lichtreflecties die met alle weertypen mee veranderen. Binnenin vind je een wijnkelder met zo’n 14.000 flessen uit 80 landen.

Topwijnen degusteren per glas

Verderop in de stad is er de leuke moderne proeverij Max Bordeaux ‘vins au verre’. Deze proeverij werd opgericht door Henning Thoresen, een Noorse wijnhandelaar uit Oslo. Bij Max Bordeaux krijgt elkeen de kans om Grand Cru Classé wijnen en andere toppers te proeven per glas: een fantastische ervaring voor een – min of meer – haalbare prijs. Manager Laetitia Jimenez legt uit: “Het is een innovatief concept gecombineerd met een educatieve aanpak: elke wijn wordt gepresenteerd met de geschiedenis van het kasteel, de technieken voor het maken van wijn en uiteraard het proeven.”

Duizenden hectares aan wijngaarden

Rond Bordeaux strekken vijf grote wijngebieden zich uit. Inderdaad, de blauwe en witte druiven zijn nog steeds aan het rijpen op de heuvels van Aquitaine!

Het wijnbouwgebied Médoc (Médoc, Saint-Estèphe, Pauillac, Margaux,…) ligt langs de linkeroever van de riviermonding van de Gironde in het noorden boven Bordeaux. De streek strekt zich noordwestelijk uit over een gebied van 80 bij 15 kilometer net tot boven Bordeaux. Dieper gelegen en meer centraal vind je langs de rechteroever van de Gironde de wijnstreek Bourgeais-Blayais (Blaye, Côtes-de-Bourg,…). Ten zuiden van Bordeaux ligt de wijnstreek Graves (Graves, Pessac-Léognan, Sauternes,…) langs de rivier Garonne. Het wijngebied Entre-Deux-Mers (Entre-Deux-Mers, Cadillac, Loupiac,…) – gelegen tussen de twee rivieren Dordogne en Garonne en tussen de twee wijngebieden van Graves en Libourne - is met zo’n 6000 hectare aan wijngaarden een van de grootste van Bordeaux.

Saint-Emilion Grand Cru

In het wijngebied van Libourne – langs de rechteroever van Dordogne en naast het wijngebied van Bourgeais-Blayais - vind je enkel sublieme rode wijnen. In het noordoosten net voorbij Libourne en op 40 kilometer van Bordeaux ligt Saint-Emilion. Samen met Pomerol en Fronsac vormt het één groot wijngebied. Midden in het centrum van Saint-Emilion ligt de schilderachtige Place du Marché au Bois. Het plein heeft gezellige terrasjes en wordt gedomineerd door de hoge klokkentoren van de Eglise Monolithe. Het is de grootste in rotsen uitgehouwen kerk van Frankrijk en staat in verbinding met de kilometers lange catacomben onder Saint-Emilion. Deze catacomben werden na de elfde eeuw gebruikt als grafkelders.

Gevoel voor wijn

We bezoeken Château Cantenac van de familie Brunot-Roskam: sinds 1937 producent van klassevolle Saint-Emilion Grand Cru wijnen. AJ, de vrouw van zoon Johan Roskam, geeft ons een rondleiding doorheen het prachtige wijndomein. Dan is het tijd om te proeven van de vier wijnen van Château Cantenac. De eerste wijn ‘Moulin de Grenet’ is een luchtige, knapperige, fruitige wijn met een goed gebalanceerde afwerking. De tweede wijn ‘Climat’ heeft een donkerrode kleur. In onze mond ervaren we net zoals bij de ‘Château Cantenac’ een volle, vlezige en pittige smaak. Bij het proeven van de laatste wijn, ervaren we een hemelse smaak. ‘Sélection Madame’ is een sublieme rode wijn met een sterk aroma van rode en zwarte bessen. AJ heeft een uitleg waarom ‘Sélection Madame’ zo hemels smaakt: “Deze wijn wordt met liefde gemaakt door mijn schoonmoeder. Vandaar de naam: de selectie van de mevrouw. Zij heeft haar eigen vrouwelijke gevoel voor wijn, wat zorgt voor een heerlijke, gebalanceerde en zachtere smaak.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"
De ruime en individueel ingerichte kamers van dit 16de eeuwse herenhuis zijn bereikbaar via de vierkante toren met zijn stenen trap. Het hotel serveert elke ochtend een continental ontbijt in de gezellige lounge.
..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

Hotel le Maréchal in de wijk Petite Venise is een adres waar de romantiek en de nostalgie van de muren druipen. Toch vind je in dit gebouw uit 1565 alle comfort uit de 21ste eeuw.

..."