Mechelen en de Bourgondiërs: achter iedere bloeiende stad staat een sterke vrouw

Wanneer Margareta van Oostenrijk, landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden, zich begin zestiende eeuw in Mechelen vestigt, groeit de stad uit tot metropool van de Bourgondische Nederlanden. Reis met ons mee terug in de tijd en verken Mechelen in de voetsporen van de Bourgondiërs. 

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Mechelen.

Impressionante stadspaleizen 

Na de dood van Filips de Schone neemt zijn zus, Margareta van Oostenrijk, het gezag over de Bourgondische Nederlanden op zich. Wanneer Margareta in 1507 beslist om vanuit Mechelen te regeren, groeit de stad in sneltempo uit tot de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. 

Dit bloeiend tijdperk liet in Mechelen veel sporen na: van impressionante stadspaleizen tot schitterende kerken. De wandelroute ‘In de voetsporen van Margareta’ loodst je langs de hoogtepunten uit deze fascinerende periode. 

Tijdens de wandeling kom je onder meer voorbij het Hof van Savoye, het fraaie woonpaleis van Margareta van Oostenrijk. Ze verbleef er tot haar dood in 1530 en verborg er op zolder de Azteekse schatten die haar werden opgestuurd door Hernán Cortés. Het Paleis van Margareta van Oostenrijk, dat wordt beschouwd als het eerste renaissancegebouw van de Lage Landen, doet vandaag dienst als gerechtsgebouw, maar de prachtige tuin en de indrukwekkende voorgevel zijn vrij te bewonderen. 

Naast de Sint-Romboutstoren, waarvan in 1452 de eerste steen werd gelegd, voert de wandeling je ook mee naar het Hof van Busleyden, een groots Mechels renaissancepaleis waar je vandaag de geschiedenis van de Bourgondiërs kan ontdekken. In het museum leer je hoe ze de stad ervaarden en bestuurden. De kunstcollectie van het museum bestaat uit verschillende topstukken en verzorgt daarnaast ook tijdelijke tentoonstellingen. 

Historische hoge torens

De hoge torens in de Mechelse binnenstad domineren het stadsbeeld. Acht historische kerken geven allure aan de stad. De vier gotische en de vier barokke kerken zijn allen open voor publiek: hier huizen uitzonderlijke werken, zoals 'De wonderbare Visvangst' van Pieter Paul Rubens in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. 

De alom bekende Sint-Romboutskathedraal, met zijn 97 meter hoge toren, maar ook de overige historische kerken hebben een interessante geschiedenis. 

De Sint-Katelijnekerk bijvoorbeeld, die in een armere Mechelse buurt werd gebouwd, staat in het teken van de mythische romeinse figuur Catarina. De legende gaat dat wanneer Catarina door de Romeinse keizer werd onthoofd, omdat ze weigerde haar Christelijke geloof af te zweren, er melk uit haar wonden stroomde, waardoor de pest uit de stad werd verdreven. 

De Onze-Lieve-Vrouw-Van-Hanswijkbasiliek werd in 1987 tot basiliek verheven nadat Paus Johannes-Paulus de Tweede er in 1985 bad. Daarnaast is in deze neogotische kerk ook het miraculeuze Mariabeeld te bewonderen dat jaarlijks in de Hanswijkprocessie wordt meegedragen. 

Bourgondisch genieten

Margareta van Oostenrijk, die in de Mechelse volksmond liefkozend ‘ons Margriet’ wordt genoemd, drukte tijdens haar korte leven niet alleen een grote stempel op de Mechelse geschiedenis, ze was ook de spilfiguur in de opvoeding van Keizer Karel. Tante Margareta voedde, na de dood van haar broer Filips de Schone, Keizer Karel en zijn zusjes op. Ze stond zo aan de bakermat van de Habsburgse dynastie. Keizer Karel, die zijn jeugd in Mechelen doorbracht, groeide uit tot een van de belangrijkste heersers uit de middeleeuwse geschiedenis. 

De Mechelaars zijn terecht trots op de voormalige aanwezigheid van Keizer Karel in hun thuisstad. Wanneer brouwerij Het Anker in 1958 besloot een stadsbier te brouwen, kreeg dit bier de naam ‘Gouden Carolus’, verwijzend naar de gouden munten van Keizer Karel. In Brouwerij het Anker, waar sinds de vijftiende eeuw bier gebrouwen wordt, kan men terecht voor een gegidste rondleiding.

Begin dit jaar opende Brouwerij Het Anker een nieuw project in deelgemeente Battel, de Batteliek. De voormalige kerk van Battel werd omgetoverd tot een microbrouwerij, microstokerij en limonaderij. In de Batteliek kan je genieten van een experimenteel hapje of drankje en kan je tijdens een stomende workshop je eigen bier brouwen of elixer stoken. 

Ben je benieuwd naar typisch Mechelse specialiteiten? Schaf dan het Prikkelpakket aan bij Visit Mechelen en laat je in verschillende handelszaken in de binnenstad verwennen met verrassende Mechelse degustaties, van bierkaas tot artisanale zoetigheden. Het Prikkelpakket geeft je ook tal van kortingen bij lokale attracties en monumenten in de stad. 

Met de boot of te voet langs de historische parels 

Wie Mechelen voor het eerst in groep bezoekt, kan ervoor kiezen een groepswandeling met gids te reserveren. Maak je keuze uit een van de vele themawandelingen en leer Mechelen zo op een bijzondere manier kennen. Kan je maar niet genoeg krijgen van het Bourgondische tijdperk? Boek dan de ‘Bourgondische wandeling’ en duik samen met vrienden of familie de Mechelse geschiedenis in.

Elke zaterdag en zondag vertrekt om 14.00 uur een begeleide wandeling aan het Schepenhuis waarbij je in een uurtje tijd mee wordt genomen langs alle Mechelse highlights. Deze instapwandeling is uitermate geschikt voor alle individuele bezoekers die op een korte tijd veel wil bijleren over de stad.  

Sluit je bezoek aan Mechelen af met een boottocht op de Dijle, de levensader van de stad. Stap aan boord bij een van de elektrisch aangedreven boten van rederij Malinska en ervaar Mechelen vanop het water. Bewonder de historische panden terwijl de gids tal van anekdotes uit de doeken doet. Bij rederij Malinska kan je eveneens terecht voor thematische rondvaarten.  

Meerdaags Mechelen

Wil je alle facetten van de stad en omgeving ontdekken dan kan je er met de fiets op uittrekken en een verblijf boeken in een van de unieke Mechelse hotels. Tijdens een meerdaagse trip verken je de dorpen rondom Mechelen met de fiets en kan je ’s avonds heerlijk bijkomen in een van de bijzondere hotels zoals Martin’s PatershofHotel VéVan Der ValkHotel Brouwerij Het AnkerPorta Superia Boutique B&B en Hotel Elisabeth

Meer info vind je via deze links:

Visit Mechelen 

Wandelroute 'in de voetsporen van Margaretha'

Historische kerken

Brouwerij Het Anker

De Batteliek

Het Prikkelpakket

Groepswandelingen

Uurtje Mechelen met gids

Bootjes in Mechelen

Logeren in Mechelen

Copyright foto's: Visit Mechelen
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Op een van de heuvels net buiten het centrum van Spa, bevindt zich het viersterrenhotel Radisson Blu Balmoral Hotel. Het is dé ideale plek om te ontspannen en het centrum te bezoeken.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"
Hotel Julien bevindt zich in twee historische gebouwen, omgeven door groene terrassen. Het biedt je heel wat stijl en comfort. De loungeruimte, een relaxerende plaats met boeken en magazines, leidt je naar de stijlvolle bar, waar je op je wenken bediend wordt.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."
"
In het verleden deed dit gebouw al dienst als stoomkatoenspinnerij (1873), magazijn, broodbakkerij (1892) en garage. Maar sinds 2004 kreeg het een nieuwe toekomst als viersterrenhotel, centraal gelegen aan de rechteroever van de Leie.
..."

Pagina's