Liberation Ride viert Poolse bevrijders in Tielt op 14 september

Op 14 september vieren de inwoners van de West-Vlaamse stad Tielt feest. Ze doen dat samen met de Poolse Ambassade en de Poolse Organisatie voor Toerisme. Aanleiding is de 75ste verjaardag van de bevrijding van Vlaanderen door de Poolse troepen van generaal Stanislaw Maczek. Op 14 september 2019 worden vanuit Tielt meerdere fietstochten georganiseerd, onder de noemer ‘Liberation Ride – Tribute to General Maczek’. De bevrijding van Vlaanderen door de Polen in 1944 betekende voor de regio het einde van de Tweede Wereldoorlog. De raid van de Poolse bevrijders wordt herdacht met twee begeleide fietstochten (voor meer geoefende fietsers) en twee knooppuntenroutes (voor recreanten en gezinnen met kinderen). Het vertrek en de aankomst van de tochten is voorzien in Tielt. Inschrijven voor de twee knooppuntenroutes (van 20 en 40 km) kan ter plaatse. Inschrijven voor de groepsritten kan vooraf via de website van de organisatie (www.grinta.be).

Generaal Stanislaw Maczek achterna

Generaal Stanislaw Maczek en zijn Eerste Poolse Pantserdivisie zijn in hun thuisland een begrip. Het verhaal dat deze divisie tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef, is dan ook even opmerkelijk als uniek. Maczek en zijn gepantserde gevolg, kwam op 6 september 1944 via Poperinge ons land binnen. Zo bevrijdden ze dorp na dorp, stad na stad. Van Poperinge tot Antwerpen. De ritten van de Liberation Ride van 14 september volgen een belangrijk stuk van dit bevrijdingsparcours. 

De knooppuntenroutes (20 en 40 km) voor gezinnen

Inschrijven voor de twee fietstochten voor gezinnen, de zogenaamde knooppuntenroutes, kan ter plaatse. De deelname aan deze knooppuntenroutes is gratis. De tocht van veertig kilometer gaat richting Aalter. De andere route is twintig kilometer lang en gaat richting Ruiselede. Dankzij de Poolse Organisatie voor Toerisme maken de deelnemers kans op prijzen, waaronder enkele reizen naar Polen.

Fietsspektakel met Guiness World Record-houder Krystian Herba

Trailbiker en fietsacrobaat Krystian Herba komt met zijn fietsstunts naar het Pools Dorp bij de aankomst in Tielt. Herba fietste zich al vijf keer in het Guinness World Records-boek. De vierde keer was trouwens met het beklimmen van de 530 trappen van het Atomium in Brussel. Met de fiets, uiteraard. In 14 minuten en 4 seconden tijd. Zonder ook maar één voet op de grond te zetten. De doortocht van Krystian Herba belooft spektakel voor jong en oud. Krystian Herba komt trouwens ook reclame maken voor die ene, heerlijk lange fietsroute in het oosten van Polen.

Green Velo in Oost-Polen

De regio’s in Oost-Polen hebben kosten, noch moeite gespaard om een indrukwekkende fietsroute 'Green Velo' uit te stippelen. Indrukwekkend? De ‘Green Velo’ is niet alleen de langste fietsroute van Polen, het is een van de langste van Europa. De route loopt grotendeels door de natuur en doet vijf bestuurlijke regio’s aan: Warmia-Mazury, Podlasie, Lubelskie, Podkarpackie en Swietokrzyskie. De hoogtepunten van de route: de meren van Mazurië, het oerwoud van Bialowieza, de ongerepte natuur van het Bieszcady en de bergen van Swiety Krzyz. Goed voor 2000 km aan uitstekende fietspaden, 7000 bordjes en maar liefst 220 fietsservicepunten. In het Pools Dorp in Tielt ontdekt u er op 14 september 2019 alles over in een heuse 5D capsule.

Het Poolse dorp in Tielt: hapjes, muziek, animatie voor iedereen!

Polen is, via de Poolse Organisatie voor Toerisme, nadrukkelijk aanwezig op de Liberation Ride. Gezinnen met jonge kinderen en alle andere bezoekers zijn welkom in het Poolse Dorp aan de Europahal. Voor de stunts van Krystian Herba en de info over 'Green Velo', maar ook voor een Pools hapje, een drankje, kinderanimatie, muziek en dans (o.a. met een optreden van de kinderdansgroep ‘Let’s Dance’). Verschillende Poolse regio’s stellen er hun (fiets)vakanties voor. Wie meer wil weten over het verhaal van de bevrijding en de Pantserdivisie, kan ook terecht op ‘Armoured Wings’. Deze tentoonstelling over de bevrijding van Vlaamse steden, toerde eerder al in Polen. Tussen half augustus en half september is ze te gast in Tielt. 

Meer info

Green Velo: http://greenvelo.pl/en

Liberation Ride: www.grinta.be

Inschrijvingen: www.grinta.be/nl/liberation-ride

Polen & de Liberation Ride: www.polen.travel/nl-be/we-adviseren/nieuws/liberation-bike-ride

De groepsritten voor geoefende fietsers

Groepsrit 1: Tielt-Poperinge-Tielt (120 km)

150 (geoefende) fietsers kunnen vooraf intekenen voor het eerste peloton dat de zuidelijke route tot Poperinge fietst. Deze route is zo’n 120 km lang. Het peloton beklimt de Kemmelberg en passeert onder andere langs KOERS, het vernieuwde wielermuseum van Roeselare dat – niet geheel toevallig – op het Polenplein ligt. De groepsrit wordt begeleid door motoren die voor de veiligheid instaan. Elke deelnemer ontvangt een stuurbordje, een wielershirt, een goodiebag en een lunch.

Groepsrit 2: Tielt-Adegem-Tielt (80 km)

Ook voor het tweede peloton zijn de plaatsen beperkt en beschikbaar voor 150 (geoefende) fietsers die vooraf inschrijven. Deze noordelijke route vertrekken in de richting van Gent om tot aan het keerpunt Adegem te fietsen. Deze route is zo’n 80 km lang. Het traject volgt enkele lieux de mémoire van de Poolse bevrijdingsroute. De groepsrit wordt begeleid door motoren die voor de veiligheid instaan. Ook voor deze groepsrit ontvangt elke deelnemer een stuurbordje, een wielershirt, een goodiebag en een lunch.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels