'Les plus beaux villages' van Wallonië

Voor de ene zijn het bekende klassiekers, voor de andere nog te ontdekken pleisterplaatsen. Wij selecteerden grote namen maar ook enkele minder voor de hand liggende dorpen. Hoe dan ook, deze vijf dorpen in Wallonië zijn sowieso een bezoekje waard.

1. Mélin in Waals-Brabant

Genesteld rond zijn kerk ligt het dorpje Mélin: het is een deelgemeente van Geldenaken in de provincie Waals-Brabant. Het ligt half verscholen aan het begin van de Gobertingenvallei en kijkt uit over een wijd landschap. De Gobertingenbeek en zijn vele bijrivieren, vijvers en smeedijzeren bruggen en de rijen populieren vormen het schilderachtige groene kader van het dorp.

De huizen van zandsteen of steen versterken en typeren het straatbeeld: ze zijn liefdevol met bloemen versierd en afgebakend met een muurtje of een hek. De harmonieuze combinatie van zand- en baksteen maakt van het dorp één geheel.

2. Limbourg in Luik

Het dorp Limbourg ligt in de provincie Luik en was ooit de hoofdstad van het oude Hertogdom Limbourg. Het dorp onderscheidt zich door zijn natuurkader en erfgoed dat deel uitmaakt van het uitzonderlijk immaterieel erfgoed van Wallonië.

Je kan er genieten van een ontspannende wandeling naar de Place Saint-Georges met zijn smalle steegjes en charmante huizen. Liefhebbers van geschiedenis en de middeleeuwen komen hier aan hun trekken door een bezoek aan de Saint-Georgeskerk, de kastelen, de fontein en de stenen tafel. Geniet ook van schitterende uitzichten over de omgeving en meerbepaald over het Hertogenwald.

3. Celles in Namen

Voor de oorsprong van Celles, dat verdoken ligt in het dal van een vallei omgeven door vier heuvels, moeten we heel ver terug in de tijd. Met de komst van monnik Hadelin in 669 beleeft Celles zijn hoogtepunt: de Saint-Hadelinkerk is een prachtig staaltje van de Romaanse bouwkunst. Op de heuvel die boven de kerk uittorent, ligt de Saint-Hadelinhermitage.

Twee kilometer buiten het dorp ligt het feodale kasteel van Vêves. Het kasteel wordt gekenmerkt door vijf ranke peperbustorens. Vanaf de geplaveide binnenplaats kan je de opmerkelijke 16e eeuwse vakwerkgalerij bewonderen.

4. Barbençon in Henegouwen

Barbençon is een mooi dorp met een rijk ambachtelijk en cultureel verleden. Het bevindt zich in de provincie Henegouwen, op enkele kilometers van de Franse grens. In vroegere tijden onderscheidde het dorp zich door zijn glas- en marmeractiviteit. Zo draagt een van de typische straatjes de naam ‘Rue des Marbriers’ (‘Marmerwerkersstraat’).

Als je Barbençon bezoekt, neem dan de tijd om rond te wandelen in het historische hart van het dorp om de architectuur van de huizen te bewonderen. Stop vooral even bij de Sint-Lambertuskerk, een gebouw in gotische- en renaissancestijl dat oorspronkelijk dateert uit de 16e eeuw. Binnen ontdek je de grafmonumenten van de grote glas- en marmermeesters. Het hoofdaltaar en de doopvont getuigen van het rijke verleden van het dorp.

Barbençon staat eveneens bekend om zijn Grand Feu (Vreugdevuur), een folkloristisch evenement dat plaatsvindt op elke zondag na Vette Dinsdag (carnaval).

5. Chassepierre in Luxemburg

Chassepierre ligt op je te wachten in de provincie Luxemburg, op een steenworp van Florenville. Dat mooie dorp staat bekend om zijn Internationale Festival voor Straatkunsten dat elk jaar tijdens het voorlaatste weekend van augustus wordt gehouden.

De architecturale rijkdom van Chassepierre vormt een schilderachtig paradijs. Tal van 8ste en 9de-eeuwse gebouwen zijn hiervan het levende bewijs: de Saint-Martinkerk en zijn begraafplaats, het presbyterium of de oude molen.

Wat natuur betreft, onderscheidt het dorp zich door zijn netwerk van ondergrondse galerijen die door mensen met de hand werden uitgegraven. Het netwerk staat bekend als ‘Le Trou des Fées’.

Meer info over de dorpen vind je hier.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."
"

Het ABC Hotel aan de Blankenbergse kust verwelkomt je met haar charmante inrichting en sfeervolle inkom- en trappenhal.

..."
"

Laat je deze winter meevoeren op de charme van ‘La Barrière de Transinne’.

..."
GRANDE reporter Louis Waelkens
bezocht deze B&B en schreef:
"

Drie verzorgd ingerichte kamers met terras of tuin en dat in het centrum van 't Stad.

..."
"
De familie Dequeecker – Van Hee verwelkomt je hartelijk in dit drie sterren hotel met erg goede prijs/kwaliteitverhouding.
..."
"
In B&B Gut Eidt is rust het toverwoord!
..."
"
In het Sleepwood Hotel te Eupen verwelkomt Arthur je met een aangename glimlach.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht deze B&B en schreef:
"

Charming Brugge is gevestigd in een herenhuis uit de vorige eeuw, maar werd in 2007 volledig gerenoveerd.

..."
GRANDE reporter Louis Waelkens
bezocht dit hotel en schreef:
"

Een klein en gezellig hotel met vijf kamers en een eigen tuin!

..."