Langzaam Luberon: schuilplaats voor de drukte

De heuvelachtige Luberon is de groene long van de Provence. Je kan er onthaasten van de drukte van het leven. Een baken van rust, om op adem te komen. Zo eenvoudig is het allemaal.

Stilvallen in de Luberon

In de Luberon is het zalig ontspannen tijdens een zonovergoten zomervakantie.  We trekken de deuren van ons huis in het vaak grauwe en drukke België achter ons dicht, om alles te vergeten tijdens onze autorit naar de glooiende heuvels van de Luberon. De inwoners van de dorpjes doen ons de overschakeling in de ‘à l’aise’ modus, perfect voor. Het is genieten en heerlijk stil vallen. We komen volledig tot rust door de zon die onophoudelijk straalt. Op een terras ontspannen we met een verfrissend drankje in onze hand, of met een goed boek aan de rand van het zwembad. In Luberon leef je in het moment. Maar de actieve reizigers die tijdens hun bezoek aan de pittoreske streek niet kunnen stilzitten, vinden ook absoluut hun gading in Lacoste, Forcalquier en Gordes.

Villages perchés en het kasteel van Lacoste

Kenmerkend voor Luberon zijn de ‘villages perchés’: een dorp ingebed op een heuvel. Lacoste, dat domineert op een groene heuvel boven een uitgestrekte vlakte, is een prachtig voorbeeld. Het is er heerlijk flaneren door de kleine, geplaveide straatjes met hun prachtig, historisch karakter. 

Onze volgende stop is het kasteel van de beruchte schrijver Marquis de Sade. Na heel wat turbulente jaren vol veroordelingen in Parijs, trok hij zich hier terug. Tijdens de revolutie werd het kasteel geplunderd en verwoest.  Ondertussen heeft mode goeroe Pierre Cardin de site met succes laten opknappen.

De markt en de citadel van Forcalquier

We bezoeken de levendige markt van Forcalquier op maandagochtend waar bijna heel de regio Luberon naartoe lijkt te komen. De sfeervolle drukte van de standhouders prikkelt onze zintuigen. We ruiken de heerlijkste kruiden en proeven van de ambachtelijke kazen. Hier adem je werkelijk de Provençaalse sfeer. Nadat de markt afgelopen is, wandelen we van terras naar terras.

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Forcalquier is het uitzicht vanaf de oude citadel. De citadel is gebouwd op de plaats waar vroeger de machtigste landheren van de Provence in een kasteel woonden: de graven van Bérenger.We moeten een stevige klim ondernemen om aan de top van de citadel te geraken. Maar het panoramisch uitzicht over het oude stadsgedeelte en de Montagne de Lure is adembenemend.

Stenen huisjes in Gordes en lavendelvelden in Sénanque

Gordes is het meest bekende dorp van Luberon met een natuurlijke schoonheid waar je niet omheen kan. Het is heerlijk genieten tegen de heuvelrug. Hier ontsnappen we aan de hevige mistral wind en verwent de zon ons met zijn warmte. De nauwe straatjes van de stad zijn soms best steil, maar een wandeling naar beneden is toch zeker de moeite waard. Onderaan de berg ligt de Village des Bories. De hutten in droge steen, de bories, zijn kenmerkend voor de Luberon. Hier zien we hoe de mensen in de Provence rond 5000 voor Christus leefden. We krijgen een erg goed beeld over de prehistorische periode door de aankleding van de huisjes met traditionele voorwerpen en werktuigen.

De abdij van Notre-Dame de Sénanque, omgeven door de iconische purperen lavendelvelden, is ook een stop waard. De abdij wordt al sinds de 12de eeuw bewoond door de monnikengemeenschap van de Orde der Cisterciënzers. De imposante architectuur en het uitzicht over het dal van Sénanque is prachtig.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Het comfortabele New Hotel Roblin is centraal gelegen vlakbij Madeleine en op wandelafstand van de Grands Boulevards, metro Madeleine én fietsenstallingen van Vélib'. Uitgebreid ontbijtbuffet met bediening, restaurant in het hotel.

..."
"

We overnachten in hotel Les Jardins du Marais in een rustige straat in de buurt van de Place de la République. De ontbijtzaal en het restaurant bevinden zich rond een groene en rustige patio. Het Amerikaanse ontbijtbuffet is uitgebreid. Vlakbij metro Saint-Sébastien-Froissart.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."