Langs de waterkant in Wallonië: een waterval van evenementen!

In Wallonië is 2019 het jaar van het water. In de evenementenkalender van 2019 nemen activiteiten aan het water een zeer belangrijke plaats in. De watervallen van Coo? Het hellend vlak van Ronquières? Vissen in de Ourthe? Met een kano de Lesse bedwingen? Het zijn klassiekers. In het zuiden van het land gaan ze nog veel verder om je een leuke vakantie aan te bieden. Er valt voor iedereen wel iets te beleven. Van een weekend feesten aan het Centrumkanaal van La Louvière, al wandelend de natuur opsnuiven in de mooiste parken tot het smullen van een forelletje in Bouillon. En er is ook sport! Ga mountainbiken aan de Lacs de l’Eau d’Heure. Of volleyballen op het strand van Esneux. Of straffer … loop een marathon in een unieke omgeving. GRANDE.be stelde een ‘to do’ lijstje samen.

Het forelfestival: een visje op Ardense wijze

Wanneer? Van 1 tot 30 april 2019.

April is de forelmaand in Bouillon en de omliggende dorpen. Op initiatief van Robert Jacquet, voormalig restauranthouder en voorzitter van het Royal SI van Bouillon, serveren de lokale restaurants in de maand april minstens één forelgerecht. Gebakken, gestoofd, gegrild, op Ardense wijze, in een jasje van amandelen … de variaties zijn eindeloos. Veel fijnproevers maken van deze gelegenheid gebruik om de traditionele bewoner van de Ardense beken en rivieren te komen proeven tijdens ‘het feest van de forel’.

Meer info

‘Pays de Liège’: culinaire boottrip in Luik

Wanneer? In april 2019 (thema: lente) en juni 2019 (thema: zomer)

Het is eens iets anders. De stad Luik ontdekken van op de boot ‘Pays de Liège’. Met een diner en muzikale animatie. De gastronomische uitstap op de Maas, met een perfect lente- of zomermenu, passeert alle interessante plekken van ‘de Vurige Stede’. De boottocht vertrekt vanuit de Passerelle Saucy, in het centrum van Luik. Telkens om 19.30u. Tegen middernacht is de boottocht met het bijhorende feestmaal ten einde. Reserveren is ten zeerste aanbevolen.

Meer info

Les Boucles Ardennaises: loop een natuurmarathon

Wanneer? Op 1 juni 2019

Ontdek de pracht van de Ardense landschappen, met de Ourthevallei als rode draad doorheen het parcours. Ambitie om een marathon te lopen? Of toch maar voorzichtig beginnen met een halve? La Roche-en-Ardenne maakt zich, naar jaarlijkse traditie, klaar om de meest sportieve doorzetters te ontvangen. De omgeving is altijd even mooi. De afstand kan variëren: een parcours van 10 km, een halve marathon van 21 km en het echte werk van 42 km. Supporters zijn – uiteraard – ook zeer welkom.

Meer info

Weekend van parken en tuinen: bezoek de geklasseerde parken

Wanneer? Van 1 tot 2 juni 2019

Ontdek twee dagen lang het groene erfgoed van de Ardennen en Wallonië. Dankzij dit initiatief staat het schitterende werk van landschapsarchitecten een weekend lang centraal. Bezoek de meest prestigieuze plekken zoals het romantische park van het Kasteel van Attre; het barokke park van Edingen; het klassieke park van het Kasteel van Modave; het neoklassieke park en de tuinen van het Kasteel van Seneffe en het park van het Kasteel van Beloeil. Wie eens rond wil kuieren in de geklasseerde parken van de Ardennen en Wallonië, kan tijdens het weekend van 1 en 2 juni zijn droom waarmaken.

Meer info

‘Les Costumés’ uit Venetië: verkleedpartij in de Tuinen van Annevoie

Wanneer? Van 8 tot 10 juni 2019

De Tuinen van Annevoie worden omschreven als de groene parel van de Boven-Maas. In de tuinen gaan Engelse romantiek, het strakke van de Franse stijl én Italiaanse verfijning hand in hand. Een betere locatie voor ‘les Costumés uit Venetië’ is amper te vinden. De prachtige, handgemaakte kostuums lijken wel gemaakt voor deze groene omgeving. Het weekend beperkt zich niet tot Venetiaanse kleding alleen. Ook op de agenda: verkoop van Venetiaanse producten, grime en workshops voor kinderen, snacks, souvenirfoto’s en scrapbooking demonstraties.

Meer info

Triatlon van l'Eau d'Heure: ter land en ter zee

Wanneer? Juni 2019

De ingrediënten van een triatlon zijn gekend: zwemmen, lopen en fietsen. De vijf meren van l’ Eau d’Heure en de groene omgeving, vormen de achtergrond voor de jaarlijkse Triatlon van l’Eau d’Heure. Met meer dan 1.000 deelnemers, krijgt dit evenement elk jaar een bredere internationale uitstraling. Ook buitenlandse atleten hebben deze unieke locatie ontdekt voor een spectaculaire beproeving en een niet te missen evenement in de triatlonwereld!

Meer info

Bike Festival: slalom met de mountainbike tussen de meren van l’Eau d'Heure

Wanneer? Juni 2019

Twee dagen lang heerst de mountainbike in het Bike Park en de omgeving van de Lacs de l’Eau d’Heure. Het Bike Festival is één van dé sportevenementen van de zomer. Een evenement waarop niet alleen doorwinterde mountainbikers welkom zijn. Ook voor jong en oud worden er doorlopend activiteiten georganiseerd. Zo een demonstratie bijwonen is een spannende belevenis.

Meer info

Beach Days: ontdek het strand van Esneux

Wanneer? 27 tot 30 juni 2019

Het is een gekende cocktail die steeds meer succes heeft: zand, sport, muziek en ontspanning. De Beach Days brengen meer dan 2000 sportievelingen op de been, waaronder grote referenties uit de Belgische volleybalwereld, 400 artiesten en niet minder dan 15.000 toeschouwers. De plaats van afspraak: het strand van Esneux. Op het programma staan vier dagen vol tornooien en sportieve demo's. Maar ook... muziek, straattheater en spektakel. Kortom … dit is de ideale omgeving om de vakantie in schoonheid te starten met het hele gezin!

Meer info

Weekendje aan het water: jaarlijks feest in La Louvière

Wanneer? 6 en 7 juli 2019

Met jaarlijks duizenden bezoekers is het ‘Weekend aan het water’ het zomerse evenement bij uitstek geworden in de Wolvenstad. Ook deze zomer kunnen toeristen weer genieten van een smaak- en ambachtsmarkt, van watersportactiviteiten, kermismolens en concerten. Of toch het water op? Vaar dan mee met de buitengewone boottochten op het Centrumkanaal. En bewonder er de hydraulische scheepsliften die werden opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Meer info

Meer info

Meer info over de evenementen langs de waterkant in Wallonië vind je op hier.

Meer info over Wallonië rond en aan het water vind je hier.

Copyrights foto's: WBT, Jean-Paul Remy, Olivier Legardien
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."