Langs de waterkant in Wallonië: een sprankelende evenementenkalender

Wallonië lokt in 2019 de toeristen naar het water, naar alles wat er naast de beken en rivieren te beleven valt. En dat is heel wat. Degusteer een kreeftenmenu in Durbuy. Proef de lekkerste Ardense wildbereidingen op een boot op de Maas. Kies voor een sportieve dag op de mountainbike aan de Meren van l'Eau d'Heure. Neem deel aan de triatlon van Eupen, de grootste van het land. Laat uw badkuip te water in Dinant. Of vier Halloween tussen de dino’s in Plopsa Coo. Kiezen is altijd een beetje verliezen. Daarom zet GRANDE.be de evenementen chronologisch op een rij.

Festival van het rivierkreeftje: culinaire topper in Durbuy

Wanneer? Van 15 juni tot 14 juli 2019

Vanaf midden juni staan er rivierkreeften op de lokale menu. Tijdens het festival van de rivierkreeftjes gaan de restaurants in Durbuy op hun meest creatieve manier aan de slag met de lekkernij. Het rivierkreeft mag dan wel het uithangbord zijn van dit culinaire festival, de koks uit de kleinste stad ter wereld bereiden tijdens deze maand ook alle lokale rivierproducten.

Meer info

De Tuinen van Annevoie: de kostuums van Venetië

Wanneer? 8-9-10 juni 2019

De 'Costumés' van Venetië tonen hun prachtige kostuums in de weelderige watertuinen van Annevoie. Het hele weekend van 8 tot en met 10 juni is er ook een Azza stand met demonstratie van scrapbooking, grime en workshops voor de kinderen, verkoop van Venetiaanse producten en souvenirfoto's.

Meer info

Triatlon van Eupen: de grootste van België

Wanneer? 3 en 4 augustus 2019

Een uitstekende fysieke conditie is voor de deelnemers aan de triatlon van Eupen een absolute noodzaak. In de voorbije jaren is dit sportevenement uitgegroeid tot de grootste triatlon van het land. Ondanks de grootte van het evenement, heeft de organisatie er alles aan gedaan om de familiale sfeer te bewaren. Wie sportieve ambities heeft, moest al aan het trainen zijn. Het programma op zaterdag: 500 meter zwemmen, 22 km fietsen en 7 km lopen. Zondag staat het Belgisch kampioenschap op het programma met 1,9 km zwemmen, 87 km fietsen en 21 km lopen.

Meer info

Internationale badkuipenrace: te bad of niet te bad in Dinant

Wanneer? 15 augustus 2019

De benodigdheden: 1 badkuip. Het doel? Wie het snelste over de eindmeet komt is gewonnen. De afstand: 1 kilometer. De badkuipen mogen alleen door menselijke kracht aangedreven worden. Jaarlijks moedigen zo’n 25.000 bezoekers de deelnemers aan. De echte beloning volgt na de race: voor de mooiste, de meest originele, de meest actuele badboot. De internationale badkuipenrace van Dinant is veel meer dan een snelheidswedstrijd. De race is volledig gratis, zowel voor de toeschouwers als voor de deelnemers.  

Meer info

De Lesse: ruil de kano voor loopschoenen in Dinant

Wanneer? 25 augustus 2019

De afdaling van de Lesse. Zonder kano? Eén dag per jaar passeren aan het kasteel van Walzin geen bootjes, maar lopers. Een goede fysieke conditie kan helpen bij het afleggen van het pittige en (soms) moeilijke parcours. De ‘zachte’ race is 12 km. De ‘echte’ versie van deze afdaling van de Lesse is 20,750 km.

Meer info

De Souss Classic: mountainbiken aan de Meren van l'Eau d'Heure

Wanneer? Augustus 2019

De mountainbiketocht aan de Meren van l’Eau d’Heure luidt traditioneel het einde van de vakantieperiode in. Meer dan 550 deelnemers trotseren de landwegen en de bossen van de streek. De monitoren van de Superbikers school hebben een traject van 20, 40 en 65 km uitgestippeld met singletracks rond de uitzonderlijke site van de Meren van l'Eau d'Heure. De vakantie op een sportieve manier afsluiten? Reserveer een plek voor de Souss Classic en slalom met de mountainbike tussen de waterplassen en de bomen aan de Meren van l’Eau d’Heure.

Meer info

Dinoween: vier Halloween tussen de dino’s in Plopsa Coo

Wanneer? Van oktober tot november 2019

In de Halloweenperiode nemen de dinosaurussen de controle van het attractiepark Plopsa Coo over. Slenter door het park onder het waakzame oog van de Neoceratosaurussen en de Protodinosaurussen. Voorzichtigheid is geboden. Het zijn immers vleeseters. Samen met de Park Rangers ga je op pad om de controle over deze prehistorische reuzen terug te winnen. Voeg daarbij nog een vleugje Halloween en de sfeer in het park is gezet. Mis vooral de beroemde Halloweennocturne van 31 oktober niet. De nocturne wordt afgesloten met vuurwerk en met een vuurshow aan de voet van de prachtige watervallen van Coo.

Meer info

De Tuinen van Annevoie: vier Kerstmis in stijl

Wanneer? 22-23-24 november 2019

De kerstsfeer opsnuiven in een magische omgeving? Dat kan in de tuinen van Annevoie, tussen Namen en Dinant. Het kasteel en het binnenplein zijn het kleurrijke decor voor de traditionele kerstmarkt. 70 exposanten en ambachtslui helpen je met ideeën en inspiratie voor de kerstperiode. Je vindt er geschenk- en decoratie-ideeën, juwelen, kerstspecialiteiten en heel wat winterse producten. De magie van het park leeft niet alleen in de lente en de zomer. Kom de kerstsfeer opsnuiven en proef van de verwarmende Glühwein.

Meer info

‘Pays de Liège’: culinaire boottrip in Luik

Wanneer? 5 en 19 oktober 2019 en 2 en 16 november 2019

Ontdek de stad Luik op het water, van op de boot ‘Pays de Liège’. Inbegrepen: een diner en muzikale animatie. De gastronomische uitstap op de Maas, met lekkere seizoengerechten en – vooral – Ardens wild, passeert alle interessante plekken van ‘de Vurige Stede’. Plaats van vertrek: de Passerelle Saucy, in het centrum van Luik. Reserveren is noodzakelijk.

Meer info

De Waalse dagen van het Water: de XXL-versie van Wereldwaterdag

Wanneer? 15 tot 31 maart 2019

22 maart is uitgeroepen tot Wereldwaterdag. Het is een dag van bezinning. Een dag waarop we stil staan bij het belang van water. En – vooral – hoe we er mee moeten omspringen. In Wallonië doen ze dat met de viering van de Waalse waterdagen. De twee laatste weken van maart organiseert de regio bijna 300 activiteiten rond het thema. De acties variëren: van wandelingen, lezingen, tentoonstellingen, bezoeken,…, afhankelijk van de doelgroepen (scholen, gezinnen, professionals). Alle activiteiten hebben één gemeenschappelijk doel: het publiek bewust maken van het belang van zuiver water. En het beschermen van de natuurlijke bronnen. Water is leven. In Wallonië vieren ze dat twee weken lang.

Meer info

Meer info

Meer info over de evenementen langs de waterkant in Wallonië vind je op hier.

Meer info over Wallonië rond en aan het water vind je hier.

Copyrights foto's: WBT, Jean-Paul Remy, Joseph Jeanmart

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Hotel Bütgenbacher Hof is het kleine paradijs midden de prachtige natuur van de Oostkantons. Voor veel Vlamingen is dit moderne en klassevolle hotel een vaste waarde!

..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."