Langs de Schelde en Dender? Dat doe je met de fiets!

We staan niet genoeg stil bij de hoeveelheid verborgen parels die er zijn in België. Natuurliefhebbers trekken richting de Ardennen, strandgangers gaan naar zee en als je van cultuur houdt bezoek je een stad als Antwerpen, Gent of Brugge. Ben je iemand die kiest voor de balans tussen natuur en cultuur? Dan ga je naar Scheldeland. En dat doe je liefst met de fiets. Dankzij een van de nieuwe icoonroutes De Schelderoute kan dat nu erg makkelijk: volg de Schelde en geniet!

          

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Toerisme Scheldeland. Meer info vind je hier.

Het groen dat steden verbindt

Als ik aan de Schelde denk, denk ik aan Antwerpen. In Antwerpen wordt de Schelde omringd met de drukte van de stad. Maar als je de stad uittrekt leer je een heel ander gebied rond de rivier kennen. Scheldeland is groen en weelderig. Met de wind door je haren en de zon die fel aan de hemel schijnt fiets je langs het stromende water. Fietsen door Scheldeland staat gelijk aan een pauze van het dagelijkse leven.

Wat hebben aardbeien en olijfbomen met elkaar gemeen?

Voor onze driedaagse fietstocht is het vertrekpunt B&B Villa Emma. Deze prachtige B&B in Gent wordt gerund door Georges en Hilde, een gezellig koppel dat je met open armen ontvangt. In hun tuin kan je de Van Eyck wandeling volgen. Deze is aangelegd ter gelegenheid van het Van Eyck jaar in 2020. In de tuin van Villa Emma zijn alle 76 planten die op het Lam Gods geschilderd zijn geplant.

Uitbater Georges leidt ons door zijn weelderige tuin, langs bekende en onbekende planten. De variatie is gigantisch. Van aardbeiplanten tot olijfbomen en dwergpalmen tot citroenbomen. Deze prachtig aangelegde tuin is fascinerend voor iedereen die van planten houdt maar ook voor liefhebbers van geschiedenis en kunst. De uitleg van Georges is gepassioneerd, hij is een geboren gids die de aandacht vasthoudt met zijn anekdotes.

Na onze wandeling worden we verwend met een heerlijke lunch. De picknicktafel in hun tuin staat gedekt en we mogen in het zonnetje genieten van een kom verse soep met brood en allerlei soorten beleg. Je moet ook zeker het stuk taart mee in je pakket stoppen, die is goddelijk!

Klaar voor de start? Go!

Tijd voor het echte werk! Bij Villa Emma kan je fietsen huren voor de tocht. Samen met enkele andere B&B’s hebben ze een samenwerking opgestart voor fietsvakanties. Zo kunnen ze onderling garanderen dat de fietsers niets te kort komen en dat er bij pech altijd iemand klaarstaat om te helpen.

Met een volgeladen rugzak en veel goede moed nemen we de start richting Dendermonde. We laten het drukke Gent achter ons en beginnen aan onze drieënhalf uur durende tocht langs de Schelde. We volgen een van de nieuwe icoonroutes: De Schelderoute.

Op het stromende water zwemmen vogels vrolijk rond. Hoe verder we fietsen, hoe rustiger het wordt. De weg naar Dendermonde is lang maar gelukkig heel plat. Hier bepaal jij het tempo. We volgen het water en komen langs prachtige bossen en natuurgebieden. Maar er zijn genoeg afslagen die richting omliggende dorpjes leiden. Je route kan je afwisselen met een stop in Wetteren of een terrasje in Schellebelle. Bang om verloren te rijden? De fietsknooppunten laten je nooit in de steek.

De kronkelende wegen leiden ons langs de Schelde en brengen ons uiteindelijk tot aan Dendermonde. Hier nemen we de overzetboot naar de andere kant van de oever. Het wachten op de overzet is een fijne, korte pauze voor we aan de laatste kilometers beginnen.

Overal paarden

In Dendermonde is B&B Abalona onze eerste stop. Deze prachtige B&B met eigen wijngaard straalt luxe uit zonder afstandelijk te zijn. Uitbaatster Inge verwelkomt ons met open armen. Ze is trots op wat ze heeft opgebouwd en dat mag gezien worden. Nadat ze enkele jaren in Australië heeft gewoond en daar een B&B heeft uitgebaat, kwam ze terug naar haar roots in Dendermonde. Maar de B&B microbe liet haar niet meer los. Samen met haar man opende ze B&B Abalona.

Abalona ligt op 10 minuten fietsen van het centrum van Dendermonde. Een gezellig en niet al te groot centrum met goed bewaarde gebouwen en cultuur. De Grote markt ligt er prachtig bij en de terrassen bruisen van mensen die gezellig iets drinken. Bij restaurant Den Abazjoer nemen we plaats op het terras om uit te blazen na de lange fietstocht. Voor we vertrokken zei Inge nog: ‘Jullie gaan eten bij Den Abazjoer? Dan hebben jullie echt goed gekozen! Het is daar superlekker eten!’ En gelijk heeft ze!

Dan trekken we nog even Dendermonde in. Deze stad zit vol met verrassingen. De eclectische en barokke gevels van de Grote markt zijn prachtig onderhouden en dragen elk hun eigen stukje geschiedenis met zich mee. Het Belfort torent hoog uit boven de stad. Je kan een stop maken bij de Lakenhalle, waar je met een audiogids kennis kan maken met de middeleeuwse architectuur en talrijke schilderijen van de Dendermondse schilderschool. Of halt houden bij het Sint-Alexiusbegijnhof. Hier kom je meer te weten over het leven van de begijntjes die hier tot 1975 nog gewoond hebben. Gekoppeld aan het begijnhof heb je het Begijnhofmuseum en het Museum voor Volkskunde. Het begijnhof staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In de etalages van winkels kom je kleine, beschilderde paardenhoofden tegen. Ze zijn allemaal uniek en werkelijk overal te vinden. Ook op straat zie je regelmatig de grotere variant. Deze maken deel uit van het street art project ‘Paardenkracht’. In de stad kan je 11 verschillende paardenhoofden vinden. Elk uniek en met een eigen boodschap. Met dit project wordt een link gelegd met het Ros Beiaard. Het Ros Beiaard komt uit de religieuze processies die al sinds de Middeleeuwen door de straten van Dendermonde trekken. Deze werden hoe langer, hoe groter waardoor het verhaal zich verder verspreidde. Het Ros groeide uit tot de hoofdrolspeler in dit verhaal en de viering is sinds 2005 erkend door UNESCO als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Deze viering is nog altijd de trots van Dendermonde. De volgende editie van de Ros Beiaardommegang zal in 2022 plaatsvinden.

En route

De volgende dag stappen we, verfrist na een heerlijke nachtrust en geweldig ontbijt, weer de fiets op. De bestemming van vandaag? Aalst! Deze tocht is wat minder lang dan die van gisteren en leidt ons dit keer langs de Dender. Via de drukke wegen rond Dendermonde komen we uiteindelijk op het fietspad richting Aalst. Wielertoeristen zoeven ons voorbij en wandelaars begroeten ons met een beleefd knikje.

Met de oevers van de Dender aan onze linkerkant rijden we in rustig tempo de 12 kilometer richting Aalst. Af en toe stoppen we om de beschermde natuur om ons heen even op te snuiven of een foto te maken van een moeder eend met haar vijf kuikentjes. We rijden langs grote, donkere bossen en heldere vijvers. We zoeven onder bruggen door en komen uiteindelijk een sluis tegen waar een boot geduldig ligt te wachten tot toegang.  

We volgen de knooppunten een stuk vlotter dan gisteren. Zo blijken we Aalst veel sneller dan verwacht te bereiken. Dit deel van de fietstocht is voorbijgevlogen.

Hartelijk Aalst

Bij B&B Hof Beygaert staat uitbaatster Martine ons op te wachten aan de poort. Haar bruisende enthousiasme pakt ons meteen in. Martine is gemaakt voor het leven als uitbaatster, zoveel is duidelijk. De hartelijke begroeting in onze kamer gaat gepaard met een chocolaatje en een waterval aan tips. ‘Als je van koffie houdt moet je zeker naar Philimonius gaan. Iedereen in Aalst kent Philimonius! Dat is het gezelligste koffiehuis van de stad!’. ‘Oh en als het kan moet je ook naar de expositie ‘iedereen Rubens’ gaan kijken, dat was echt zo mooi!’. Met de leukte adresjes op zak zeggen we vrolijk ‘tot straks’ en trekken Aalst in. Onze eerste stop? The Outsider.

Fietsen op water

We gaan van fietsen naar fietsen op water. Dat kan bij The Outsider en nee, het is niet fietsen in peddelbootjes in de vorm van een zwaan. Bij The Outsider kan je kennismaken met de nieuwste watersporttrend die uit Spanje is overgewaaid: Riverbikes. Riverbikes zijn brede surfborden met een fiets op geplaatst. Onderaan het surfbord zit een schroef die in beweging komt door te trappen. In eerste instantie ben ik wat terughoudend. Het water van de Dender ziet er koud uit, het is niet bepaald het weer om te gaan zwemmen en de Riverbikes zien er niet heel stabiel uit. ‘Je moet je geen zorgen maken, ze zijn stabieler dan ze er uit zien.’ De begeleidster stelt me gerust en al snel zit ik op de Riverbike. Ze had gelijk, ze zijn echt een stuk stabieler dan je zou denken. ‘Denk eraan at je geen scherpe bochten maakt’, roept ze nog na terwijl wij langzaam aan onze tocht beginnen.

De tocht duurt twee uur en leidt ons over de Dender. Je gaat over het water tot aan het eindpunt, de sluis van Teralfene, en weer terug. Langs de waterkant ligt een fietsroute waar nieuwsgierige fietsers stoppen en wandelaars ons nastaren. Dit hebben ze nog nooit gezien. We fietsen vrolijk over het water, langs prachtige gebouwen en onder bruggen. Riverbiken is geweldig leuk en lang niet zo intensief als je zou denken. Op deze manier hebben we de Dender en Aalst vanuit een heel ander perspectief kunnen ervaren!

Niet enkel carnaval

Wie Aalst zegt, zegt carnaval. Carnaval en Aalst zijn één, en feestvierders vinden hier hun gading. ‘Aalst is zo veel meer dan alleen carnaval. De stad is bezig om dit beeld om te draaien', zegt Martine van Hof Beygaert. ‘Er wordt hard gewerkt aan de infrastructuur, zodat ook tijdens de rest van het jaar toeristen langskomen.’ Met deze woorden in gedachten trekken we de stad in. Inderdaad, het is een prachtige en knusse stad. Ondanks de regen bruist de Grote markt van mensen die op een terras zitten. Het contrast tussen Dendermonde en Aalst is groot. Waar Dendermonde kleiner en rustiger is, bruist Aalst van het leven.

De omgeving rond de Grote markt kan je in alle richtingen gaan ontdekken. Aan de ene kant ligt de Nieuwstraat, de grote winkelstraat van Aalst. Aan de andere kant liggen de cafés en restaurants. Op de Grote markt kan je genieten van de sierlijke Belforttoren, opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Voor de spelende avonturier is hier nog een verborgen schat te vinden: diep in de kelders van het Belfort is er een escape room.

De liefhebbers van kunst en cultuur kunnen genieten van de Daens wandeling. Deze neemt je mee langs bezienswaardigheden die gekoppeld zijn aan priester Daens. Zo kom je langs zijn geboortehuis. Wanneer je genoeg hebt gewandeld of een pauze wil inlassen is het tijd voor koffie. Volgens Martine kent elke Aalstenaar Philimonius. ‘Daar haal je de beste koffie van de stad’. Deze hippe koffiebar wordt door iedereen aangeraden en is voor liefhebbers de perfecte tussenstop. Wil je liever iets eten? Dan moet je bij ZUS zijn, Zoals U Smaakt, dat is zeker waar. Deze broodjeszaak ziet er op het eerste zicht heel standaard uit. Maar er zijn ook een aantal unieke, verborgen schatten op de menukaart te vinden. Zoals bijvoorbeeld een croque zalm-roomkaas.  

En dan moet je weer terug

Op de derde dag is de zadelpijn groot maar de sfeer zit gelukkig nog steeds goed. Na het ontbijt ga ik een gesprek aan met Martine. Ze vertelt: ‘Het is soms lastig een B&B te runnen omdat ik het allemaal alleen doe. Maar ik krijg er zo vele energie voor terug. Ik vind dit echt geweldig leuk.’

We nemen afscheid en gaan weer op pad. Hof Beygaert maakt deel uit van de samenwerking die Georges van Villa Emma heeft opgestart. De route van vandaag is 47 kilometer, de langste weg van de afgelopen dagen. De fietsroutes zijn duidelijk en leiden je gemakkelijk terug richting Gent. Als je geen zin meer hebt om te fietsen kan je altijd met de fiets de trein op gaan.

Al snel staan we terug in de weelderige tuin van Villa Emma. We doen Georges de groetjes van Martine, zetten de fietsen netjes weer terug en vertellen over onze ervaringen. De routes langs het water lagen er prachtig bij. Zeker als je de tijd neemt om even in het gras te gaan zitten om te genieten van de twinkeling van de zon op het water.

Meer info vind je via deze links:

De Schelderoute

Fietsen in Scheldeland 

Toerisme Scheldeland

B&B Villa Emma

B&B Abalona

B&B Hof Beygaert 

The Outsider

Iedereen Rubens

Copyright foto's en video: Scheldeland, David Samyn, Villa Emma
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek