Langs de Côte d’Azur: Saint-Tropez en omstreken

De stranden van de Middellandse Zeekust zorgen voor prachtige kustplaatjes. Vanaf Nice via Cannes naar St.-Tropez helemaal tot Marseille liggen prachtige witte zandstranden, enorme villa’s en uitgestrekte wandelpromenades.

GRANDE.be volgt de ruim 250 km lange kustlijn van de Côte d’Azur, van oost naar west.

Port Grimaud: haven op palen

Voor we de luxe van St. Tropez aandoen, gaan we naar de havenstad Port Grimaud. Port Grimaud is uniek: gebouwd op palen boven op een moeras. De haven is opgericht in 1964 en ondertussen beschermd. Om de hoofdstraat te verkennen moet je een boot hebben of een watertaxi nemen. De stad is autoloos, maar te voet is het niet ver naar Église Saint-François, met binnenin een glasmozaïek van Vasarely.

Saint-Tropez: file tussen Ferrari’s, Lamborghini’s en Maserati’s

Het kleine havenstadje Saint Tropez telt slechts 5500 inwoners, maar is wereldberoemd. Het is een van de weinige havens aan de Middellandse Zee in het westen. Het grootste deel van het jaar genieten de fraai geklede bezoekers ‘s avonds van het laatste Provence-licht op de Quai Suffren. In de haven dobberen grote plezierjachten waarop witte uniformen het personeel instrueren waar de kaviaar en de champagne voor het feest van die avond moeten staan. Op de kade tonen schilders hun mooiste motieven. Je hoort niemand klagen over de alomtegenwoordige rijkdom in St. Tropez: net als de schilders leeft het kleine stadje ervan. Men gaat ervan uit dat elk jacht ongeveer 10 werkplekken oplevert.

Zelfs op de markt praat iedereen vol lof over de luxeboten, maar iets meer groenten en iets minder champagne zou niet slecht voor de handel zijn. In de zomer vertienvoudigt het aantal inwoners hier, lege parkeerplaatsen en vrije stoelen in een café zijn dan uiterst zeldzaam. Buiten het hoogseizoen begrijp je veel beter waarom de stad zoveel schilders, schrijvers en regisseurs heeft aangetrokken, en waarom de toeristen blijven komen. St. Tropez is een levendig en charmant stadje met leuke hoekjes, waar oude mannen kaarten en petanquen. Hier leeft het trotse zelfbewustzijn dat men ergens woont waar heel Europa graag komt. En zelfs files zijn hier een belevenis: de kans is namelijk groot dat er naast je een Ferrari, Lamborghini, Maserati net zo vast staat als jij.

De stranden van St. Tropez

De Plage de Graniers en Baie de Canébiers liggen op loopafstand van het centrum, maar zijn vaak overvol. Op de Plage des Salins, iets verder weg, heb je daarentegen wel voldoende plaats. De beste zandstranden liggen op 5 km van de stad Ramatuelle: Plage de Pamplone en Plage de l’Escalet zijn immens populaire baaistrandjes. Wie nog minder mensen om zich heen wil kan verder naar La Bastide Blanche en Cap Taillat lopen. De rotsachtige stranden bij Cap Taillat zijn onbereikbaar met de auto, maar op een halfuur van L’Escalet kom je er te voet via aan pad langs de kust. In het hoogseizoen gaat ook een boot van St. Tropez naar Cavalaire-Sur-Mer, waar logeren goedkoper is en er prachtige lange zandstranden liggen.

Havenstad Le Lavandou en palmenstad Hyères

Le Lavandou is een echt zomerstadje met elke donderdagochtend een heerlijke markt. Het stadje met de oude haven heeft amper 6000 inwoners en is een prima uitvalsbasis voor een zomervakantie buiten de platgetreden paden. Het achterland is perfect voor mountainbikers en natuurliefhebbers. In de haven kan je met onderzeeër Seascope in een tocht van 40 minuten een boeiende inkijk in het onderwaterleven beleven.

Verder langs de kust ligt Hyères-Les-Palmiers. De straten van deze palmenstad zijn gevuld met toeristen, locals en straatartiesten. Het oude, middeleeuwse stadscentrum ligt rustig en niet direct aan het strand. Buiten de muren ligt de moderne stad met heel wat merkwinkels en winkelketens en ontelbare makelaarskantoren.

Eilanden, schiereilanden en stranden

Het oostelijke Plage de Salins in Hyères is een strook 20 km bruin zand voor naturisten – en militair gebied. Naar het westen toe maken surfers en kleine zeilboten gebruik van de vaak aanwezige wind. Tropenstranden met wit zand, palmen en helderblauw water vind je op de eilanden Île de Porquerolles, Île de Port Cros – een natuurreservaat - en Île de Levant. Als je een hele dag wil doorbrengen op een eiland, doe je dat het best met de fiets of scooter, die je ter plaatse kan huren. Île de Levant is het meest verlaten, maar het grootste deel is in gebruik door het leger.

Het schiereiland Presqu’île de Gien is een natuurfenomeen: oorspronkelijk een eiland dat later door zandbanken opnieuw verbonden werd met het vasteland. De mooiste tocht gaat met de auto over de westelijke zandbank. In het bassin tussen de zandbanken werd tot 1955 zout gewonnen. Het stadje Gien heeft met het piepkleine Fort du Niel zijn charme bewaard.

Vrijheid van het water in Saint-Cyr-sur-Mer

Wees niet verbaasd als je de Rivièra verder westwaarts volgt en plots het Vrijheidsbeeld ziet opduiken middenin St. Cyr. Het is een kopie uit 1913, toen er water werd aangelegd naar de huizen. Voor de inwoners betekende dit vrijheid, wat zij symboliseerden met één van de vier Franse kopieën van het beroemde beeld.

De stranden in Saint-Cyr zijn niet heel bijzonder, om te baden ben je beter af in Port d’Alon. We volgen in Port Madrague het wandelpad Sentier des Vignes richting Bandol. Het pad loopt dwars over het schiereiland naar Port d’Alon. Tijdens de tocht passeren we onvruchtbare rotsen en bossen, olijfboomplantages en landbouwgrond waar druiven worden verbouwd voor de stevige Bandol-wijn. In Port d’Alon duiken we het water in op een mooi zandstrand onder de steile rotskust.

De fjorden van Frankrijk

Als je naar La Ciotat trekt, moet je jeu-de-boulesballen meenemen. In dit plaatsje kwam Jules ‘Le Noir’ op het idee voor petanque. Aan de Avénue de la Pétanque ligt de baan waar ‘Le Noir’ in 1910 onder de platanen speelde. Vijftien kilometer verder langs de kustroute ligt Cassis, voor de inwoners van Marseille pure ontspanning. Rond de haven is er van alles te beleven; vooral op woensdag en vrijdagochtend als er markt is. Je kan er de chèvre de Cassis (geitenkaas) of de witte wijn Cassis AOC uitproberen, duur maar zijn geld waard en thuis moeilijk te vinden.

Meer naar het westen bereik je Les Calanques, een fjordengebied in de kust. Zo heeft Port Miou een lang zandstrand en ligt het er vol met plezierjachten. Port Pin heeft een strand begroeid met pijnbomen in het uiterste zuiden, en het is er prima om te zwemmen. De derde, Calanque d’En-Vau, is de meest bekende. Een lange en lastige wandeltocht brengt je ernaartoe of je kan vanuit Cassis erheen varen. Calanque d’En-Vau heeft een fijn strand en kent goede mogelijkheden voor amateurbergbeklimmers.

Eindpunt Marseille en L’Estaque

Voorbij de Calanques ligt grootstad Marseille, waar ook een paar mooie stranden liggen. Plage Catalans ligt het dichtst bij het centrum maar is klein en ietwat saai. Het volgende is Plage du Prophète, met wit strand en omringd door rotsen – en gratis. Iets verderop liggen diverse kleinere stranden met de gezamenlijke benaming Les Plages du Prado. Op de jeu-de-boulesbaan en in de restaurants aan de kade valt altijd wel iets te beleven. Ervaren surfers kunnen terecht op het surfstrand Plage Bonneveine, terwijl familiestrand Plage Pointe-Rouge populair is voor beginnende surfers.

De Rivièra eindigt ruim 10 km ten noorden van Marseille in L’Estaque. Een nieuwe strandpromenade met jachthaven resulteerde sinds 2008 in stijgende huizenprijzen. L’Estaque is een van de weinige oude wijken van Marseille die niet werd verwoest in de oorlog of op de tekentafel. De oude stad, bijzonder charmant en sfeervol, is vereeuwigd door grote Franse schrijvers en schilders als Cézanne, Renoir, Dufy en Victor Hugo. Het stadsbestuur maakt na jaren wanbeheer werk van opwaardering: ze breidden de jachthaven uit en nieuwe cafés en restaurants verschijnen overal. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Voor zijn eerste vestiging in Europa trekt de Maleisische groep YTL alle registers open. Dit 'suites only'-hotel pakt niet alleen uit met de beste accomodatie, maar ook met de topservice. Wat? Alles is hier 'charme, luxe et volupté'.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Met negen kamers biedt dit adresje de losse sfeer van een B&B gecombineerd met de volwaardige service van een hotel. In de patio en rond het met palmbomen omzoomde zwembad waan je je in een mediterraanse droom.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Le Byblos is een ware legende: het werd bedacht door een Libanese zakenman om Brigitte Bardot te imponeren. En het huwelijk van Mick Jagger van 1971 zijn ze er nog niet vergeten... Wat? Pure luxe in een traditioneel Provençaalse setting, dat is wat je in Le Byblos mag verwachten.

..."
"

Met amper twaalf kamers in een abrikoos geschilderde villa in het hart van de stad voelt het Pan Deï Palais meer aan als een intiem guesthouse van vrienden dan als een hotel.

..."
"

WAT: Vijfsterrenresort dat in 2010 de deuren opende. Herbergt vijf bungalows, twee villa's en dertig cocoon rooms. Zusterhotel van het gelijknamige Parijse optrekje. WAAR: Een rustige buitenwijk van Sait-Tropez, exact halfweg tussen het centrum en de stranden.

..."