Langs de Côte d’Azur: het sterrenparadijs Cannes

De stranden van de Middellandse Zeekust zorgen voor prachtige kustplaatjes. Vanaf Nice via Cannes naar St.-Tropez helemaal tot Marseille liggen prachtige witte zandstranden, enorme villa’s en uitgestrekte wandelpromenades.

GRANDE.be volgt de ruim 250 km lange kustlijn van de Côte d’Azur, van oost naar west.

Cannes zonder filmfestival

Rode lopers filmsterren en paparazzi. Zo kennen de meesten Cannes, elk jaar twee weken lang het centrum van de wereld tijdens het filmfestival. De rest van het jaar is Cannes rustig en relaxed: een gezellig mediterraan stadje zonder poespas. Vanaf het station leiden kleine, drukke straatjes naar het water. Ongeveer halverwege kruisen die de Rue d’Antibes, de centrale winkelstraat, waar de zee de strandpromenade de la Croisette met het Palais du Congrès ontmoet.

Strandpromenades

Elk jaar wordt er 2000 ton afval van het strand gehaald. Dat is niet gratis en het kost 10 euro om op één van de stranden langs de Boulevard de la Croisette te mogen bakken in een strandstoel. Hier kom je enkel om gezien te worden. Ten westen van de stad en de oude haven liggen kilometers gratis strand, dat al begint op Boulevard Jean Hilbert. Hier genieten inwoners van Cannes van de zon, terwijl toeristen de strandpromenade bevolken.

Aan het andere uiteinde van de promenade kom je bekende gezichten tegen: Charlie Chaplin, Marilyn Monroe en nog een paar die de rode loper nooit haalden. Ze staan, liggen en hagen in de grote muurschildering met een vrolijke blik in hun ogen. Net alsof ze willen zeggen: “Loop de straatjes hiernaast eens in, dan kom je in de gezellige buurt rond Rue d’Antibes.”

Kuieren rond Rue d’Antibes

Kledingswinkels en juweliers wisselen elkaar af rond de Rue d’Antibes. ’s Zomers loopt het hier vol met jongeren die meer kopen dan hun financiën toelaten, en buiten het seizoen zakken rijke dames af naar de juweliers. Halverwege de straat hangen er ineens filmaffiches bij een bioscoopje dat zich puur op amateurfilms richt. Rue d’Antibes is officieus Frans recordhouder van het aantal winkels in verhouding tot de bevolking.

Het vorstenhotel Carlton

Op de strandboulevard de la Croisette is het mooiste gebouw ongetwijfeld het Hôtel Carlton. Hier word je verwelkomd door de torens van Cannes’ beroemdste hotel, gemodelleerd naar de borsten van hofmaîtresse La Belle Otero. Zij vermaakte een Spaanse vorst, een Belgische vorst en een Russische tsaar in de suites van het Carlton. Het gebouw is een goed geconserveerde parel tussen de architecturale mengelmoes aan de strandpromenade.  De vroegere, trotse palazzo’s zijn grotendeels opgedeeld in kleine appartementen. Niemand heeft tegenwoordig het geld voor een volledig gebouw – afgezien van Russische nouveau riche.

De promenade eindigt met het Palais des Festivals, een enorm anker van glas en beton. Als de rode loper hier is uitgerold en actrices en hun diamanten vechten om aandacht van de paparazzi, is het gebouw een en al magie. De rest van het jaar doet het dienst als het toerismebureau en zaal voor ontelbare congressen. Het gebouw is het mooist van binnenuit, als je naar buiten kijkt over het water.

Het rode rotsenmassief in Le Dramont

Zo’n dertig kilometer verder op onze kustroute bevinden zich de dorpen Agay en Le Dramont. Tussen Le Dramont en de zee torenen de rode rotsen van het Esterelmassief hoog uit, ver boven het azuurblauwe water en de krijtwitte zandstranden. De stranden zijn vredige, kleine oases in een ongerepte natuur, maar hier gingen in augustus 1944 soldaten in volledig tenue aan land om het bezette paradijs op de Duitsers te heroveren. Vanaf de stranden kun je prima duiken tot 45m diep. Je kan rondom de landtong wandelen op een uur en genieten van het rode rotslandschap.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Ontspan aan de zonnige Côte d’Azur met zijn talrijke stranden en gemoedelijke sfeer. In Appart’Hotel Odalys Olympe kan u genieten op het dakterras met zwembad of op uw eigen gemeubileerd balkon. Verken de Côte d’Azur vanuit deze ideale uitvalsbasis tussen Nice en Cannes.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Een van de beroemdste palaces van Cannes is voor de zomerseizoenen weer stevig vernieuwd. Nadat een deel van de kamers en suites onder handen werd genomen, kreeg nu het grote terras rondom het zwembad, de gangen én de spa een stevige verjoningskuur.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

In het hartje van Cannes, op twee stappen van het Palais des Festivals en het strand, vind je dit warmbloedige hotel dat recentelijk helemaal vernieuwd werd. Daarbij kozen de eigenaars resoluut voor een hedendaagse stijl met art-deco-invloeden.

..."