Langs de Côte d’Azur: de kusten van Menton en de villa’s rond Cap Ferrat

De stranden van de Middellandse Zeekust zorgen voor prachtige kustplaatjes. Vanaf Menton aan de Italiaanse grens via Nice en Cannes naar St.-Tropez helemaal tot Marseille liggen prachtige witte zandstranden, enorme villa’s en uitgestrekte wandelpromenades. GRANDE.be volgt de ruim 250 km lange kustlijn van de Côte d’Azur, van oost naar west.

Menton en Roquebrune

Vlak aan de Italiaanse grens liggen Menton en Roquebrune, samen goed voor 45 000 inwoners. Senioren uit de hele wereld komen in groten getale naar deze ‘mooiste plek ter aarde’ vanwege het milde microklimaat. Op het strand kunnen ze al in februari de eerste zonnestralen opvangen. Nog in die periode beginnen de citroenen te rijpen en houdt de hele stad een enorm feest met grote figuren gemaakt van citroenen.

Het strandhuis van Le Corbusier

In Menton restaureerde acteur Jacques Cocteau een oud Spaans bastion. Nu is het een museum met een kleurrijk schouwspel van glas-in-loodramen, mozaïeken en gekleurde tegelvloeren. De Franse architect Le Corbusier bouwde in het naburig stadje Roquebrune-Cap-Martin een nogal apart strandhuisje. Het moest eenvoudig, mooi en functioneel zijn. Hier bracht hij zijn laatste dagen door, voor hij verdronk in de Middellandse Zee in 1965. Hij ligt in het dorp begraven in een door hemzelf ontworpen graf.

Reuzenvilla’s overal

Langs de hele kust van Menton tot Nice prikkelen enorme villa’s je nieuwsgierigheid. De grote villa’s zijn discreet omgeven door bloemenpracht, afgewisseld met het rustgevende uitzicht op de Middellandse Zee. Hier en daar is er een villa toegankelijk voor bezoekers.

Bijvoorbeeld Villa Kerylos in Beaulieu-sur-Mer, enkele kilometers buiten Nice. De vermogende geoloog en geschiedkundige Théodore Reinach heeft Villa Kerylos laten bouwen als een getrouwe kopie van een antieke Griekse rijkeluisvilla. Keylos verwijst naar een ijsvogel uit de Griekse mythologie die de zee tot rust bracht waar hij zijn nest bouwde. Het palazzo is ingedeeld zoals rond 100 v. Chr. voor de rijkste Grieken en uitgerust met de modernste faciliteiten voor de rijkste Europeanen meer dan 2000 jaar later.

Wat verderop in, in de indrukwekkende villa Ephrosis-de-Rothschild zat de excentrieke barones in de eetkamer tussen haar kostbare collectie Frans porselein terwijl buiten de papegaaien doordringend krijsten. Voor de barones moest alles perfect zijn in de droomvilla die gebouwd is op het smalste stukje van het schiereiland Cap Ferrat en langs beide kanten op de zee uitkijkt.

In 1905 kocht de barones de 7 hectare grond. Ze liet de rotsen egaliseren en de roze villa bouwen in half Venetiaanse, half Moorse stijl. De bouw van de villa en de aanleg van de zeven tuinen duurde meer dan 40 jaar. Niet moeilijk met een Spaanse, Franse, Provençaalse, Japanse, Florentijnse tuin en een rozen- en beeldentuin. Als kleinkind van James Rothschild stichter van het bankimperium, en dochter van de directeur van de Franse Nationale Bank en getrouwd met vermogend bankier Ephrussi, kan je je wel iets veroorloven.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In de Provence ligt in Séguret – een van de ‘Plus Beaux Villages de France’ - het ‘Domaine de Cabasse’. Hier vind je een hotel-restaurant midden een wijndomein van de Côtes-du-Rhône.

..."
"
Het voormalige 12de eeuwse klooster werd gerenoveerd tot een hotel waarbij een subtiele mix van ouderwetse charme en moderne inrichting centraal staat. De traditionele architectuur combineert men met moderne faciliteiten.
..."
"
Het charmehotel met vier sterren is gelegen in het hart van de wijngaarden van de prestigieuze Châteauneuf-du-Pape. Het sprookjeskasteel werd gebouwd aan het einde van de 19de eeuw door de Markies van Baroncelli en wordt vaak bezocht door Provençaalse dichters.
..."
"
Het moderne Golden Tulip Hotel beschikt over ruime kamers met airconditioning en een flatscreen-tv. Ontspan in het binnenzwembad of relax op het zonneterras dat uitzicht biedt op zee. Geniet van een drankje aan de bar of van een maaltijd in restaurant La Table. 
..."
"
Geniet van een strandwandeling en kuier langs de kust van de Côte d’Azur in Nice. Ontbijten doet u rijkelijk in de moderne ontbijtzaal. Ontspan een namiddagje op het strand, op slechts 3 minuten lopen van het hotel.
..."
"
Ontspan aan het strand of verken de hotspots van de stad. Hotel Boréal Nice ligt in het centrum van de stad en brengt een gezellige strandvakantie samen met de geneugten van een stad. ’s Avonds kan je genieten van de zonsondergang op de gezellige Promenade des Anglais.
..."
"
Ontspan aan de zonnige Côte d’Azur met zijn talrijke stranden en gemoedelijke sfeer. In Appart’Hotel Odalys Olympe kan u genieten op het dakterras met zwembad of op uw eigen gemeubileerd balkon. Verken de Côte d’Azur vanuit deze ideale uitvalsbasis tussen Nice en Cannes.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Hotel Le Petit Nice is een pareltje: een neo-Griekse villa uit 1910 met de voeten in het water. Voor een echte Méditerranée-vakantie! Als je portemonnee diep genoeg is, kun je heerlijk smullen in het restaurant, bij Michelin gepromoveerd tot de fameuze trois étoiles.

..."
"

Een discreet domein van 'Relais du Silence', ver weg van alle drukte en op een locatie zoals de Provence gedroomd wordt. Slechts drie sterren, maar met een hemels buitenzwembad, een tuinterras met terras, een privétuin en stijlvolle kamers.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In de eindeloze heuvels van de Franse Luberon ligt La Bastide Saint Georges, een ideale uitvalsbasis om de streek te verkennen én een rustpunt bij terugkomst.
..."

Pagina's