Lang leve de tapas!

De Spaanse Dienst voor Toerisme organiseert jaarlijks de ‘Dia Mundial de la Tapa’, de Wereld Tapa Dag. Dit jaar ging het evenement in Brussel door op 3 juli in de Excellis ‘Passion for Food’. Spanje presenteert zichzelf als culinaire vakantiebestemming. Tijdens het evenement creëerden een selecte groep van chef-koks uit alle Spaanse regio’s (waaronder Dénia, Gran Canaria, Lanzarote, Logroño, Valencia, Valladolid en La Palma) hun tapas. Met unieke ingrediënten uit de regio’s. De hapjes werden gecombineerd met heerlijke Spaanse wijnen.

Proef Spanje

Gastronomie en toerisme zijn nauw verweven. Niet enkel in Spanje. Ook in de rest van Europa. Tal van initiatieven combineren gastronomie en cultuur. In Spanje werd ‘Saborea España’ (Proef Spanje) opgericht, een vereniging van toeristische bestemmingen die gekend zijn voor de kwaliteit van hun keuken. Het land organiseert jaarlijkse de verkiezing van de Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie. In 2019 werd Almeria laureaat.

Eeuwenoude tradities, unieke smaken

De tapas zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot teken van de Spaanse identiteit. Meer nog: het woord tapa is intussen onlosmakelijk verbonden met de rijke culinaire geschiedenis van het land. De sleutel van het succes? De typische Spaanse keuken respecteert eeuwenoude tradities, gebaseerd op het gebruik van verse, lokale en seizoensgebonden producten. Elke regio heeft er zijn eigen gerechten met unieke smaken.

Het beste restaurant ter wereld

De nieuwe Spaanse restauranthouders zijn echte kunstenaars in de keuken, met een ijzersterke internationale reputatie. Zo werd de Celler de Can Roca broers in Girona door het prestigieuze tijdschrift ‘Restaurant’ in 2013 en 2015 uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Dezelfde erkenning die Ferran Adrià en zijn restaurant El Bulli ontving gedurende vijf jaar. Mugaritz en Asador Etxebarri, in Baskenland staan ook op deze lijst van de beste restaurants, respectievelijk op 9º en 6º plaats.  11 Spaanse restaurants verkregen intussen de hoogste beoordeling die wordt toegekend door de prestigieuze Michelingids. De nieuwe keukenartiesten gebruiken hun mediterrane tradities om innovatieve en creatieve gerechten op hun bord te toveren.

De regio’s

De wereld dag van de tapa, ofwel de lofprijzing voor de miniatuurgastronomie, zette dit jaar zeven verschillende regio’s centraal: Dénia, Gran Canaria, Lanzarote, Logroño, Valencia, Valladolid en La Palma. Regio’s met een eigen identiteit. Maar vooral ook regio’s met hun eigen geschiedenis, tradities en hun groenten, fruit, vlees en vis. Een goede keuken is immers enkel mogelijk dankzij goede producten. Spanje is een wereldspeler op het vlak van landbouwproducten: wijn, olijfolie, ham, kazen, tuinbouwproducten, groenten, …

Dénia is UNESCO werelderfgoed van Gastronomie

Dénia ligt aan de Costa Blanca, gekneld tussen de Middellandse Zee en de voet van de berg Montgó. Dénia is UNESCO werelderfgoed van Gastronomie. De koks van Dénia respecteren hun culinaire tradities, maar geven hun bordjes een eigentijds, innovatief uitzicht. Voeg de beste zeevruchten van Dénia samen met het fruit en de groenten uit de regio Valencia. Het is een voorbeeld van de rijkdom, de verscheidenheid en de heerlijkheid van het mediterrane dieet. De stad biedt culinaire specialiteiten die een cocktail zijn van traditie en kwaliteit. Proeven van deze heerlijke gerechten kan in één van de  300 restaurants in de stad. In Dénia worden gerechten bereid door gerenommeerde chef-koks. De bekendste is, ongetwijfeld, Quique Dacosta, die er een 3-sterren Michelin restaurant heeft.

De hoofdstad van de Rioja wijn: Logroño

De regio lokt vooral wijnliefhebbers die op zoek zijn naar de lekkerste Rioja-wijnen. De regio is de oudste Denominacion de Origen (de oudste herkomstbenaming) en de wijnen behoren tot de bekendste van Spanje. Het waren vooral Franse wijnbouwers die 150 jaar geleden afzakten naar het gebied. Hun kennis en ervaring was verantwoordelijk voor de huidige reputatie van de drie districten: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. De rijkdom aan lokale landbouwproducten, in combinatie met de uitstekende wijnen uit de regio, was de reden dat Logroño in 2012 werd uitgeroepen tot de eerste Spaanse hoofdstad van de gastronomie.

Meer info

Proef Spanje hier

Alles over Spanje vind je hier

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Verrassend logeren of luxueus kamperen? Valle de Oro is de perfecte locatie om heerlijk te lanterfanten op het ritme van het zuiden.

..."