Reportagetip: Kuren, kitchen en kultuur in het zuiden van Zweden

De meest zuidelijke Zweedse provincie Skåne laat zich makkelijk ontdekken vanuit het Deense Kopenhagen over de Sontbrug naar Malmö. Een twintigtal kilometer noordelijker ligt de universiteitsstad Lund. Daarna steken we de provincie over naar Kristianstad aan de Oostkust.

Malmö: kustplaats met culinair genot

Malmö is na Stockholm en Göteborg de grootste stad van Zweden. De kustplaats omringd door water is de hoofdstad van Skåne. We ontdekten een kunstzinnige kustplaats van culinair genot.

De Brug

Ten zuiden van Malmö bevindt zich een van de opvallendste bezienswaardigheden: de 8 km lange Sontbrug of Öresundbrug. Deze spectaculaire brug verbindt het Zweedse Malmö met de Deense hoofdstad Kopenhagen en biedt je een magnifiek uitzicht. De brug bestaat uit een spoorlijn met daarbovenop een autoweg die tot het eiland Peberholm reikt. Vanaf het eiland loopt de brug verder in de vorm van een tunnel van net geen vier kilometer lang.

Ribersborgs Kallbadhus

Vlak bij het strand van Malmö kan je terecht voor warmte en comfort in het badencomplex Ribersborgs Kallbadhus. Het hele jaar door komen zowel Zweden als toeristen hier genieten van sauna’s, massages en koude zeebaden. De traditie van kuuroorden in het Scandinavische klimaat bestaat al zo’n driehonderd jaar, het Ribersborgs Kallbadhus zelf doet al dienst sinds 1898. Er zijn in dit complex 5 bastu’s (Zweedse woord voor sauna): twee voor de dames, twee voor de heren een gemengde bastu met hoge vochtigheidsgraad. Het unieke badencomplex is ook via een houten panton verbonden met de zee: tussen de saunabeurten door kan je een frisse duik nemen.

Nordic kitchen

Malmö is een droomplek voor wie graag uit eten gaat: men werkt er met liefde voor lokale, biologische producten en er zijn liefst drie Michelinsterrenrestaurants. In de overdekte foodmarket Saluhall vind je een grote variatie aan eetgelegenheden: een culinaire bestemming voor ‘bon vivants’ en gepassioneerde koks. De markthal opende zijn deuren in november 2016, met gerechten en stands uit alle hoeken van de wereld. Wie zijn smaakpapillen een nog groter plezier wil doen, kan terecht in een van de hoofdstraten Västergatan bij ‘Västergatan 16’ om te genieten van de typische ‘nordic kitchen’. Ingrediënten zoals verse vis en hemelse kruiden laten je genieten van een heerlijke en gezonde maaltijd.

Lund: universiteitsstad met een verleden

Naast Malmö bevindt zich het levendige Lund. De stad bruist vandaag maar draagt ook een lange geschiedenis met zich mee. Lund werd oorspronkelijk gesticht als katholiek aartsbisdom in 1020 door Knut de Grote. Zo telde Lund maar liefst 27 katholieke kerken. Na de Reformatie bleven er hiervan maar drie over. Tijdens de Reformatie verloor de Kerk de machtsstrijd met de regering. In 1536 liet de regering toenmalig aartsbisschop Torben Bille gevangen zetten en verpletterde zo de macht van de Kerk volledig. Alle bisschoppen werden ontslagen en vervangen door evangelische superintendenten. In 1550 werd dan bevolen om alle kerken in Lund te slopen. Drie bleven onaangeroerd.

De Dom van Lund

Veruit de bekendste kerk is de kathedraal of dom van Lund. Het is de meest bezochte historische plaats in Zweden. Dankzij de Heilige Knut werd in het jaar 1085 de mogelijkheid gecreëerd om een kathedraal te bouwen. Het westelijke gedeelte in zandsteen, het eerste altaar en de crypte werden voltooid in 1123. In 1145 kwam het hoofdgebouw tot stand. Na de Reformatie werd de dom de zetel van de lutherse bisschop. In de 19e eeuw werd de basis uitgebreid met twee torens. Binnenin valt de prachtige sobere afwerking op. Links van de ingang bevindt zich een grote astronomische klok die tijden en getijden aangeeft tot in het jaar 2123.

‘The city of IT’ers’ en ‘The city of ideas’

Lund is een stad vol contrasten. Naast een historische stad is het ook een universiteitsstad bij uitstek met zowat 40.000 studenten. De universiteit geeft Lund de naam ‘the city of IT’ers’. Onderzoekers in de natuurwetenschappen en de geneeskunde hebben de wereld belangrijke nieuwe technologieën gebracht. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van de GSM of het gebruik van ultra sound in de medische sector. Ook de beroemde bisschop, hoogleraar en romantisch dichter Esaias Tegnér speelde een belangrijke rol voor de universiteit van Lund. In 1799 studeerde hij filosofie en behaalde vervolgens in 1802 zijn diploma. Hierna bleef hij als Griekse leerkracht en uiteindelijk als professor lesgeven tot 1824. Dankzij hem werd er nieuw leven geblazen in het academische Lund als ‘the city of ideas’. De universiteit van Lund ligt in het centrum van de stad. In 1872 werd het hoofdgebouw samen met een theather, een park en een fontein gebouwd. Als je goed kijkt naar de fontein, zie je vier kikkers die de eerste vier faculteiten voorstellen: natuurwetenschappen, rechten, geneeskunde en economie.

Kulturen

Pal in het centrum van Lund vind je het openluchtmuseum Kulturen. Het werd opgericht door Georg Karlin in 1882 met de bedoeling een beeld te schetsen van hoe mensen van verschillende sociale standen vroeger leefden in het zuiden van Zweden. Dat gaat van luxehuizen in 1768 tot een klein appartement van arbeiders in de jaren 1930.

2x culinair genot

Ook Lund heeft zijn Saluhallen voor culinair genot. Een aanrader is de ‘Malmsten fisk’. Dat restaurant is gespecialiseerd in vis bereid met een natuursausje en knapperig bruin brood. Een wit met zwart betegelde vloer, uitgedoste chef-koks en een lange wijnlijst zijn de kenmerken van ‘Klostergatans’. Deze bistro in traditionele Parijse stijl serveert heerlijke Franse gerechten. Het is een populair restaurant: je zit er naast zakenmensen, toeristen maar ook studenten - veelal met hun ouders die de rekening betalen.

Kristianstad: prachtig in de natuur

In het noorden van de provincie Skåne niet ver van de kust kom je in Kristianstad. Op zo’n 100 km van Malmö wordt dit prachtige stadje langs de kust ingebed in het groen van de Zweedse natuur. Naast zijn ligging heeft Kristianstad nog heel wat andere troeven zoals het uitgestrekte natuurgebied Naturum Vattenriket.

Naturum Vattenriket

Het Naturum Vattenriket ligt net buiten de stad en herbergt een oppervlakkte van 35 bij 35 km. Hier vind je een enorme variëteit aan natuurlandschappen: rivieren, graslanden, weelderige bossen en woestijnvlaktes. Deze verschillende omgevingen vormen de thuis voor allerlei planten en dieren.

Gratis musea

Een andere troef van Kristianstad is het Regionmuseet. Ben je geïnteresseerd in cultuur, geschiedenis, kunst en film? Het Regionmuseet biedt een mooie mix van heel diverse exposities: van traditionele over moderne tot hedendaagse kunst, maar ook een expo over film en een over draken. Zeer meeslepend vormgegeven is de geschiedvertelling van de Ijstijd tot heden aan de hand van getuigenissen, animatie, spelletjes,…

Copyrights foto's: Lund Cathedral / Viveca Ohlsson / Mikael Risedal / Karoline Saether
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels