Kunstroute Àmare: 5 km vol liefde en kunst in het prachtige Brugse Ommeland

Op 1 juli opende het unieke en culturele concept Àmare in het Brugse Ommeland. Een 5 km lange kunstroute volledig in het teken van de liefde voor de streek en zijn producten, de romantiek van het landschap en de verbinding van de Damse Vaart met de zee (à mare). Ontdek het werk van gerenommeerde Belgische en internationale kunstenaars met de fiets, te voet of met de nostalgische boot de Lamme Goedzak.

Àmare is de eerste kunstroute die meer dan 22 geroemde kunstenaars naar de streek van het Brugse Ommeland brengt. Het iconisch landschap van de Damse Vaart met één van de meest majestueuze bomenrijen van het land, is een schilderachtig panorama en daarmee ook de ideale setting voor dit nieuw en uniek kunstproject.

Synergie tussen kunst, natuur en stad

Het vernieuwend kunstproject is een initiatief van lokale ondernemer Luc Beke. Hij verloor naar eigen zeggen zijn hart in de streek tussen Brugge en Damme en zag heel wat potentieel in de lokale gevestigde waarden. Voor Àmare sloeg hij de handen in elkaar met Annelies Ysebaert. Zij treedt op als exclusieve curator van het kunstproject en brengt hiervoor 22 gerenommeerde Belgische en internationale kunstenaars naar de streek van het Brugse Ommeland waaronder Willem Boel, Jan Fabre, Catherine Thiry en Philippe Timmermans. De kunstenaars brengen elk op hun eigen manier hun kunst dichter bij de mensen.

Joachim Coens, burgemeester van de stad Damme is alvast zeer verheugd met dit project: "Deze kunstroute zet ons landschap en onze stad in de kijker en sluit bijzonder mooi aan bij onze visie. Wat is er mooier dan tijdens de zomermaanden rond te toeren in onze landelijke omgeving en even stil te staan bij de verstrooiing die kunst ons brengt. Àmare is een mooi initiatief en betekent synergie tussen kunst, natuur en stad."

Kunstwerken in open lucht

Idealiter begin je de 5 km lange kunstroute op het domein van de Blauwe Zaal, dat gelegen is in de Blauwezaalhoek in Sint-Kruis. Hier vind je alle informatie over de route terug en er is ook een ruime gratis parking voorzien. Vanuit dit startpunt ontdek je meer dan 20 top kunstwerken in de omgeving van de Damse Vaart te voet of met de fiets. Je vindt de kunstwerken op atypische plaatsen, zo kan de ervaring van het kunstwerk op het onverwachts je doen intrigeren.

Op het domein van de Blauwe Zaal ontdek je al de eerste kunstwerken van Stief Desmet, Jan De Cock en Sylvain Patte en doorkruis je de wijnranken van het wijndomein Mérula. Daarna stap je of fiets je verder langs een uitgestippelde route van kunstwerk naar kunstwerk richting het centrum van Damme. Nadat je alles ontdekt hebt in het idyllisch dorp is er de mogelijkheid om de boot de Lamme Goedzak terug te nemen richting Brugge om vandaar de kunstroute verder te zetten richting de Blauwe Zaal.

Combinatie van kunst en verfijnde wijnen

Daarnaast biedt Àmare ook unieke formules aan voor bezoekers die net dat tikkeltje meer willen. Zo kan je tijdens het openingsweekend op zondag 2 juli deelnemen aan een culinaire belevenis in samenwerking met Mérula wijnen en de Blauwe Zaal. Op 7 stopplaatsen krijg je de ware smaak van de lokale streek te pakken, om er maar enkele op te noemen: de verfijnde wijnen van Mérula, amuses van een lokaal gewaardeerde chef, een hapje bij restaurant Mout in het centrum van Damme alsook een verrassing langs de Damse Vaart. Deze exclusieve en eenmalige beleving is onder begeleiding van gidsen en met de aanwezigheid van curator Annelies Ysebaert.

Doorlopend tijdens de opening van Àmare, tussen 1 juli en 31 oktober 2023, kan je ook deelnemen aan de wandelformules van de vereniging De Naturen Blomme met wie Àmare een exclusieve samenwerking aangaat.

Praktische info

Alle informatie over Àmare en de verschillende formules vind je hier terug.

 

Foto: (c) Arne Desmet 
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."