Kunstfestijn in Den Haag: vol van musea, van vroeger en vandaag

Den Haag loopt over van cultuur! Dit jaar zelfs nog meer dan anders, want het bekende Mauritshuis blaast 200 kaarsjes uit, wat gevierd wordt met spectaculaire tentoonstellingen. In en rond de stad kan je tientallen musea ontdekken: zoals de kunstwerken van M.C. Escher in het voormalige winterpaleis van koningin Emma, hedendaagse kunst in privémuseum Museum Voorlinden en een beroemd zeezicht panorama in het gerestaureerde Museum Panorama Mesdag. Dat is Den Haag vandaag: de regering zetelt er, de koning woont er, de kunsten vieren er feest. En ook een heerlijke stad voor een citytrip, op amper 1,5 uur van Antwerpen met trein of wagen.

Mauritshuis 200 jaar

Een eerste, haast verplichte stop voor wie Den Haag bezoekt, is het Mauritshuis, net naast ‘Het torentje’, het kantoor van de Nederlandse minister-president aan de Hofvijver. Het Mauritshuis deed ooit dienst als woonhuis voor graaf Johan Maurits, maar werd omgetoverd tot museum, dat vandaag 200 jaar bestaat. Deze bijzondere verjaardag vormt de ideale gelegenheid voor een bezoek. Het hele jaar lang vinden er spectaculaire tentoonstellingen plaats, zoals de tentoonstelling FLASH | BACK, waarbij meesterwerken van zestien topfotografen uit Nederland en België tentoongesteld worden, die geïnspireerd zijn op de jarenoude schilderijen van het Mauritshuis. Zo koos fotograaf Stephan Vanfleteren voor een interpretatie op het iconische werk van Rembrandt De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp, terwijl Erwin Olaf net geïnspireerd raakte door het werk van Ruisdael: Gezicht op Haarlem met bleekvelden. Soms vormt een foto ook een aanvulling op een schilderij. In het werk Twee Afrikaanse mannen bijvoorbeeld van Anton Corbijn lijkt het wel alsof hij de twee mannen die door Rembrandt zijn vastgelegd naar deze tijd heeft gehaald. 

Om de verjaardag van het Mauritshuis te vieren, wordt er ook geëxperimenteerd met street art. Vijf street art-artists maken levensgrote muurschilderingen, gebaseerd op de collectie van het Mauritshuis. Je kan ze - doorheen de stad - dag en nacht bewonderen. Onze flamboyante 'city host' Remco vertelt de filosofie achter dit project: 'Met de street art brengen we de beroemde schilderijen op een eigentijdse manier naar onze inwoners. Je hebt de Hagenaren: dat zijn de rijkere burgers die in zijn voor kunst en cultuur. Die kennen de werken in het Mauritshuis, en zijn er wel eens geweest. Maar dan heb je ook de Hagenezen: die wonen in de volkse wijken, en hebben weinig voeling met kunst. Daar brengen we nu de topwerken van het Mauritshuis naartoe via de street art. Je wordt in Den Haag geboren in een van de twee groepen, dat zijn twee werelden toch ook. (fijntjes) Zelf ben ik een Hagenaar!'

Gezichtsbedrog en antiek

In de buurt van het Mauritshuis, in het centrum van Den Haag, vinden we het stadspaleis waar koningin-moeder Emma van 1901 tot 1934 woonde. Dat was tevens het kantoor van de koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. In het gebouw ervaar je nog de oude paleisfunctie, al is dit momenteel vooral het museum waar werk van M.C. Escher (1898-1972) te bewonderen valt. U kent Escher ongetwijfeld van de vele tekeningen waarin water omhoog stroomt en vogels in vissen veranderen. Escher werkte vooral met geometrische figuren en stelde perspectief en oneindigheid centraal. Hij wordt beschouwd als een meester in de lithografie- en diepdrukkunst. Litho’s zijn vlakke afbeeldingen, gemaakt volgens het principe dat water en vet elkaar afstoten. Bij diepdruk worden er dan weer kleine uitsparringen gemaakt in hout, die de inkt vasthouden. De portier houdt ons tegen bij de inkom en fluistert: 'Drie musea in één hier: Escher plus paleis plus prachtige lusters'.

Hedendaagse voltreffers in Museum Voorlinden 

Voor wie van hedendaagse kunst houdt, is Museum Voorlinden dé topper in Den Haag. Het museum is gelegen op een prachtig landgoed in de duinen van Wassenaar, op een tiental kilometers van Den Haag. Het is een museum voor moderne en hedendaagse kunst, dat in 2016 officieel geopend werd in aanwezigheid van koning Willem-Alexander. Deze zomer mag de wereldberoemde Britse kunstenaar Antony Gormly het museum van Voorlinden overnemen. Met de GROUND-tentoonstelling wordt het grootste deel van het museum aan één kunstenaar gewijd. Gormleys sculpturen, installaties en kunst in de openbare ruimte worden er gepresenteerd. Zo vind je er bijvoorbeeld de Breathing Room, waarin je je even als een astronaut in de ruimte waant.

Verder biedt het museum podium aan kunstwerken uit de eigen collectie: de zogeheten Highlights. De meeste zijn belevingskunstwerken, waar je echt in kan kruipen. Richard Serra maakte een loodzwaar industrieel doolhof: Open Ended, en Mueck is dan weer gespecialiseerd in het maken van hyperrealistische mensfiguren. Het werk Couple under an Umbrella portretteert twee levensechte mensen, maar dan wel twee keer zo groot. Kunstenaar Leandro Erlich ontwierp een levensechte Swimming Pool. Wanneer je langs het werk loopt in het museum lijkt het een doordeweeks zwembad. Maar de beleving zit onder het wateroppervlak. We dalen af en lopen vrij en blij op de bodem rond: boven ons drijft het water in een afgesloten ruimte. Oh en aah, en selfies maken!

Verder zie je Skyspace van James Turrell, een kamer met een groot gat in het dak waardoor je recht naar boven kijkt. Head of Exhibitions Barbara Bos leidt ons binnen en vraagt om op de banken te gaan zitten: 'Ik kom hier zo graag! Elke dag probeer ik langs te komen: het is bijna een soort mediteerruimte.' Een dame naast ons beaamt dat: 'Ik zit hier al een tijdje. Erg lastig om weer weg te gaan, het is echt een beleving ...'

Museum Panorama Mesdag

Terug in de stad lonkt het gerestaureerde Panorama Mesdag. Hendrik Willem Mesdag schilderde in de negentiende eeuw in samenwerking met zijn echtgenote Sientje en enkele andere collega’s een panorama. Je ontdekt er – in  360 graden – hoe kustdorp Scheveningen er in 1881 uitzag. Een uniek cultuurhistorisch monument, maar tezelfdertijd een ongelooflijke ervaring voor de toeschouwers van vandaag.

Meer informatie: www.denhaag.com.

Copyrights: Tekst en Foto’s: Wim De Mont, Sanja Marušić, Kadir van Lohuizen, Eric Van Lokven, DACS co Pictoright Amsterdam, Antoine van Kaam, Hendrik Willem Mesdag
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In Valkenburg, in het schitterende Ingendael, op 10 minuten rijden van Maastricht, ligt Château St. Gerlach. Een landgoed vol herinneringen en met een overweldigende schoonheid en grandeur.

..."
"

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg bevindt zich het Parkhotel Het Gulpdal. De familie Huls baat het viersterrenhotel uit in Slenaken, een pittoresk dorp met authentieke vakwerkhuizen. Het hotel heeft een prachtige ligging in het dal van de rivier Gulp.

..."
"

Mooi midden het snijpunt van Nederland, Duitsland en België vormt Hotel Winselerhof een oase van rust, natuur en genieten. Het behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection. Een absolute aanrader is het exquise restaurant Pirandello, waar men de smaak van Italië serveert.

..."
"
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.
..."
"

Het iconische Hilton Amsterdam, doordrenkt van geschiedenis en raffinement, ligt in het chique residentiele Amsterdam-Zuid.

..."
"

Hilton Rotterdam ligt in het hartje van de stad; een plek vol cafés, restaurants, shops en musea.

..."
"

Het DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen ligt in de bossen. Je voelt je als een koning in de luxe kamers met balkons die uitzicht bieden op de bossen en de golfbaan met 9 holes.

..."
"

Hilton Amsterdam Airport Schiphol biedt het perfect begin van de vakantie.

..."
"
Het is een erg comfortabel hotel op het Noordzeestrand, op een kilometer van het (enige) dorp. Alleen wie hier woont, mag met een wagen op het eiland rijden, dus de rust is op Vlieland absoluut. 
..."
"

Peter en Heleen Faas hebben in het gereputeerde Hotel Noordzee in Cadzand een onvervalste New England annex Cape Cod-stijl geïntroduceerd, met veel wit geschilderd hout, maritieme details en vlotte River Woods-kleurtjes. Het hotel beschikt over 62 kamers opgesplitst in tien categorieën.

..."

Pagina's